Yifeng Li nähdään Eränkävijät-sarjassa - Viihde - Ilta-Sanomat

Tässä on suositun Eräkävijät-sarjan uusi tuttavuus – Yifeng Li muutti Suomeen 10-vuotiaana ja hurahti kalastukseen

Aviomies Juuso sai Yifeng Lin innostumaan kalastuksesta.

28.11.2021 9:01

Kesäisen saariston kauneus, syksyinen vaakasuora sade sekä harvinainen valkoinen lumipeite – koko varsinaissuomalaisen vuoden vaihtelevuus on nähtävissä parhaillaan Ylellä esitettävässä Eränkävijät-ohjelmassa.

Sensaatioksi noussut, sielua hivelevä ”tosi-tv” nimittäin laajeni kuudennella kaudellaan Turun seudulle, jossa haukia narraavat uudet tuttavuudet, aviopari Yifeng Li ja Juuso Huhtala.

Kalastusta rytmittää ohjelmassa kaksikon lempeä kuittailu toisilleen. He kertovat sen olevan heille hyvin tyypillistä.

– Meillä on ollut pientä kettuilua suhteen alusta asti, sellaista hyväntahtoista piikittelyä. Toiset pariskunnat, jotka eivät olet tottuneet siihen, ovat saattaneet katsoa vähän ihmetellen. Mutta mehän emme riitele kalastaessa koskaan, pariskunta kertoo.

Vaikka aviopari seikkailee Eränkävijöissä yhdessä, vain Yifeng näkyy jakson alkuteksteissä. Syynä on se, että ohjelmaan haettiin nimenomaan naista.

– Ohjelman tuottaja kysyi tuttavaltaan, tuntisiko hän yhtään merikalastusta harrastavaa naista Varsinais-Suomesta. Hän ehdotti minua. Sieltä tultiin tekemään koekuvaus, ja minut valittiin. Mutta mehän olemme aina kahdestaan kalassa, Yifeng kertoo.

Yifengin ensimmäinen kosketus kalastamiseen tapahtui lapsena Kiinassa, josta hän on kotoisin. Onkiminen ei kuitenkaan johtanut vielä kalastuskärpäsen puremaan.

Yifeng muutti 10-vuotiaana perheensä kanssa Suomeen. Hän myöntää, että kulttuurishokki oli melkoinen.

– Tulen viiden miljoonan asukkaan kaupungista. Muutimme Ouluun, jonne saavuimme joulun aikaan. Kun hyppäsin junasta, oli pimeää, kylmää eikä yhtään ihmistä missään. Keskustakin oli suurin piirtein yksi katu ja kaksi kauppaa. Kaupoista ei löytynyt mitään tuttuja asioita, sillä valikoima oli tuolloin tosi suppea, hän kertoo.

Vähitellen Suomi muuttui kuitenkin kodiksi. Yifeng oli vuoden maahanmuuttajien lapsille tarkoitetulla luokalla, minkä jälkeen hän siirtyi tavalliselle luokalle.

– Oulun murretta en ehtinyt oppia, sillä muutimme noin puolentoista vuoden jälkeen Turkuun, täydellistä suomea puhuva Yifeng kertoo.

Pariskunta tapasi toisensa opiskelun alussa. On Juuson ansiota, että Yifeng hurahti kalastamiseen. Aivan käden käänteessä se ei kuitenkaan käynyt.

– Olen käynyt pienestä pitäen kalassa isän ja isoisän kanssa. Opiskeluaikana innostuin enemmän ja hommasin kunnon vehkeet. Aluksi raahasin Yifengin puolipakolla mukaan muutamaksi tunniksi, Juuso kertoo.

– Se oli jokin kerta, kun heiteltiin rannalla ja hän sai vähän isomman hauen. Siitä se lähti.

Ennen lasta pariskunta kävi kalassa useammin, mutta kolme vuotta sitten syntyneen Emilia-tyttären myötä kertoja on enää kymmenkunta vuodessa. Tytär on toki saanut hänkin ensikosketuksensa kalastamiseen.

– Ollaan kokeiltu niin, että minä heitin ja hän yritti kelata, mutta se oli vielä vähän hankalaa. Ensi kesänä voisi ehkä hyvin koettaa, Juuso sanoo.

– Onkimisesta hän oli ihan kiinnostunut. Hän otti kalan käteen eikä pelännyt yhtään, Yifeng jatkaa.

Eränkävijöiden yhdessä jaksossa Juuso ihmettelee vaimonsa tapaa ottaa kuumaa vettä mukaan lämmikkeeksi kylmällä ilmalla – ilman teepussia tai kahvinpuruja. Tämän suurempia kulttuurien yhteentörmäyksiä ei suhteessa ole syntynyt.

– Minulle on sanottu, että näytän kiinalaiselta mutta olen ihan suomalaistunut Yifeng sanoo.

– Häämmekin olivat perinteiset suomalaiset häät. Jossain vaiheessa vaihdettiin kiinalaiset asut päälle. Minä olen myös oppinut uusia juhlapäiviä, kuten täyden kuun juhla ja kiinalainen uusivuosi, Juuso sanoo.

Yifengin Raisiossa asuvat vanhemmat ovat pitäneet huolta, että vävypoika on tutustunut vieraaseen ruokakulttuuriin.

– Välillä olen miettinyt, että mitähän lautasellani on, mutta kaikki on tähän mennessä ollut hyvää, Juuso sanoo.

Eränkävijöiden uusinta kautta alettiin kuvata elokuussa 2020. Kuvauspäiviä oli noin kerran kuussa, joista viimeinen tämän vuoden huhtikuussa.

– Päivät ja paikat piti päättää etukäteen, joten se oli vähän lottoa, millaiset kelit sattuivat tulemaan, Juuso kertoo.

– Myrsky oli sellainen, että ei olisi varmaan ilman kuvauksia menty sinne. Oli mielenkiintoista, että kuvaajia oli vain kaksi, ja etukäteen ei sovittu, mitä tehdään. Kahden päivän kuvauksista on jaksossa ehkä 10 minuuttia, Yifeng lisää.

Vaikka pariskunnan nähdään kalastavan myös kuhia ja ahvenia, hauki on heille selkeä ykkönen.

– Hauki panee hanttiin, ja siinä saa vähän taistella kalaa vastaan, Juuso miettii.

– Siihen adrenaliiniin jää koukkuun. Hyvänä ahvenpäivänä kalaa tulee ja tulee, ja se muuttuu ehkä vähän tylsäksi, Yifeng sanoo.

Kumpi teistä on intohimoisempi kalastaja?

– Aiemmin olisi ollut helppo sanoa minä, koska ennen jaksoin heitellä koko päivän. Nyt menee aika tasan. Minä seuraan ja opiskelen kalastamista ehkä enemmän, Juuso sanoo.

– Juuso vaihtelee vieheitä enemmän...

– Mutta sinä peesaat ja saat sitten isomman kalan! Ollaan kalastettu niin paljon yhdessä, että saatetaan huomaamatta vaihtaa yhtä aikaa samanlaiset vieheet.

Merellä liikkumisen lisäksi luonto on muutenkin tärkeä perheelle, jolle on muutama kuukausi sitten valmistunut uusi koti omakotitaloalueelle keskelle metsää.

– Yritämme totuttaa Emiliaa siihen, että luonto on lähellä. Ollaan tehty metsäretkiä, poimittu sieniä ja mustikoita. Suunnistamassakin ollaan käyty pari kertaa.

Ainakaan toistaiseksi pariskuntaa ei ole juurikaan tunnistettu. Tuoreimman kalareissun perusteella se saattaa olla muuttumassa.

– Olimme tankkaamassa venettä, ja siinä oli eläkeläisiä kalastamassa laiturilla. He alkoivat kysellä, mitä olemme menossa kalastamaan ja sanoivat, että ovat nähneet meidät ohjelmassa. Se taitaa olla ainoa kerta, kun joku on tunnistanut, Juuso kertoo.

Eräkävijöiden seuraavasta kaudesta ei ole ollut vielä puhetta tekijöiden kanssa, mutta ohjelman tekeminen oli niin mukava kokemus, että pariskunta olisi valmis sanomaan kyllä.

– Meillä ei ole vielä mitään tietoa jatkosta, mutta mielellämme lähdemme mukaan uudestaankin. Olemme jo vähän miettineet, mitä uusia juttuja voisimme tehdä.

Eräkävijät Yle Areenassa ja sunnuntaisin TV1:llä klo 18.15.

Kuka

Yifeng Li & Juuso Huhtala

Ikä: molemmat 33

Koti: Kaarinan Littoisissa

Perhe: 3-vuotias tytär Emilia

Töissä: Molemmat ovat eri tehtävissä terveysteknologiaa ja mm. covid-testejä valmistavassa Wallac Oy:ssä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?