Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaissa kohdataan karhu, rakastutaan dystooppisessa Japanissa ja seikkaillaan runokaupungissa

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi ovat ehdolla muun muassa säeromaani ja runokirja.

10.11.2021 10:26

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat on julkistettu.

Anne-Maija Aalto on ehdolla teoksellaan Mistä valo pääsee sisään (Otava), joka kertoo dystooppiseen Japaniin sijoittuvan kahden nuoren rakkaustarinan. Kirja käsittelee niin maailman kahtiajakautumista ja syntyperään perustuvaa syrjintää kuin ilmastokriittisyyttä.

Laura Ertimon kirjoittamassa ja Mari Ahokoivun kuvittamassa teoksessa Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus (Into Kustannus) päähenkilöt lähtevät aikamatkalle menneisyyden luontoon ja oppivat luonnon monimuotoisuudesta ja luontokadosta.

Malin Kivelän ja Martin Glaz Serupin kirjoittaman Om du möter en björn, suomeksi Jos kohtaat karhun (Förlaget / Teos) on kuvittanut Linda Bondestam. Nimensä mukaisesti kuvakirja neuvoo, miten toimia kohtaamisessa karhun kanssa sekä pohtii eläimen ja ihmisen suhdetta. Kirjan on suomentanut Malin Kivelä.

Pia Krutsinin riimittelemä ja Jani Ikosen kuvittama runokokoelma Kaupunki Kukaties (WSOY) vie alakoululaiset ja nuoremmat seikkailulle runokaupunkiin.

Timo Parvela tuo teoksessaan Kepler62 Terra: Kloonit (WSOY) avaruuteen lähetetyt uudisraivaajalapset takaisin maapallolle. Kirjan on kuvittanut Pasi Pitkänen. Parvela kirjoittaa Kepler62-kirjasarjaa vuorotellen norjalaisen Bjorn Sortlandin kanssa.

Dess Terentjevan säeromaani Ihana (WSOY) kertoo yhdeksäsluokkalaisesta panseksuaalista Liljasta ja pohtii olettamuksien ja ennakkoluulojen maailmassa elämistä.

Voittaja selviää joulukuussa

Finlandiasta kilvoittelevat kirjat on valinnut lautakunta, jonka puheenjohtajana toimi elokuva- ja tv-alan asiantuntija Petri Kemppinen ja jäseninä kirjastoalan asiantuntija Päivi Jokitalo ja kehittämispäällikkö Emmi Jäkkö.

Suomen Kirjasäätiön jakama palkinto on 30 000 euroa. Voittajateoksen valitsee tänä vuonna futuristi, tietokirjailija Perttu Pölönen.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoa on jaettu vuodesta 1997. Viime vuonna palkinnon sai Anja Portin teoksellaan Radio Popov.

Tämän vuoden Finlandia-voittajat julkistetaan 1. joulukuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?