5 olennaista kysymystä Alec Baldwinin ampumatragediasta – katseet kääntyvät holtittomaan asemestariin

Näyttelijä Alec Baldwin, 63, ampui vahingossa kuoliaaksi kuvaajan Rust-lännenelokuvan kuvauksissa.

29.10.2021 13:36

Kuvaaja Halyna Hutchins, 42, ja ohjaaja Joel Souza, 48, saivat osuman luodista, kun näyttelijä Alec Baldwin laukaisi rekvisiittana käytetyn aseen.

Luoti osui kuvaaja Halyna Hutchinsiin, joka myöhemmin menehtyi vammoihinsa. Hutchinsin vartalon läpäissyt luoti osui vielä ohjaaja Joel Souzaa olkapäähän.

Surma-asetta käsitteli kolme henkilöä ennen laukausta. He olivat Baldwinin lisäksi apulaisohjaaja ja asevastaava.

Kuvauspaikalla epäillään olleen useita oikeita, kovia patruunoita, mutta viranomaiset eivät ole vielä kommentoineet, miten panokset olivat päätyneet sinne.

Halyna Hutchins

Saako Baldwin itse rikossyytteet?

Rikossyytteet näyttelijä Alec Baldwinia vastaan eivät ole poissuljettuja, linjaa yhdysvaltalainen yleinen syyttäjä.

New Mexicon osavaltion Santa Fen piirisyyttäjä Mary Carmack-Altwies kommentoi Baldwinin tilannetta keskiviikkona.

– Baldwin on päivänselvästi se henkilö, joka ampui aseella. Kaikki vaihtoehdot ovat tässä vaiheessa pöydällä, syyttäjä sanoi.

Santa Fen viranomaiset pitivät tiedotustilaisuuden Baldwinin onnettomuuden tutkinnasta.

Räiskittiinkö surma-aseella vain heti ennen onnettomuutta?

Wrapille puhuneen sisäpiirilähteen mukaan useat kuvausryhmän jäsenet olivat ajankulukseen ammuskelleet kuvauksissa käytetyillä aseilla oluttölkkejä onnettomuuspäivän aamuna.

Ammunnoissa oli käytetty kovia panoksia. Wrapin mukaan ammunnoissa oli käytössä myös ase, jolla Baldwin muutamaa tuntia myöhemmin ampui Hutchinsia. Syyttäjät eivät ole toistaiseksi vahvistaneet tietoa.

Olivatko apulaisohjaajan aiemmat törttöilyt tiedossa?

Apulaisohjaaja oli saanut vuonna 2019 potkut kesken Freedom's Path -elokuvan kuvauksien, kun elokuvan työntekijä loukkaantui aseen lauettua yllättäen.

Elokuvan tuottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että apulaisohjaaja oli välittömästi siirretty sivuun tuotannosta, eikä kuvaus jatkunut ennen kuin apulaisohjaaja oli poistunut paikalta.

Apulaisohjaajasta oli valitettu myös muissa tuotannoissa vuonna 2019, kertoo CNN. Valitukset liittyivät aseiden ja pyrotekniikan turvallisuusohjeiden laiminlyömiseen, hätäuloskäyntien sulkemiseen sekä sopimattomaan seksuaaliseen käytökseen kuvauspaikoilla.

Oliko asevastaava holtiton?

Nimettömien lähteiden mukaan näyttelijä Alec Baldwinin rekvisiitta-aseesta vastanneen Hannah Gutierrez-Reedin, 24, aiemman elokuvan kuvaukset katkesivat väliaikaisesti turvallisuussyistä.

– Hän oli aina vähän huolimaton aseiden kanssa ja aina silloin tällöin heilutteli niitä ympäriinsä, toinen kahdesta lähteestä väittää.

Kyseessä olivat vielä ilmestymättömän The One Wayn kuvaukset, joiden aikana Gutierrez-Reedin väitetään ojentaneen rekvisiitta-aseen 11-vuotiaalle Ryan Kiera Armstrongille ilman asianmukaista tarkastusta.

Daily Beastin artikkelissa nimettömästi esiintyvä Rustin tuotantoryhmän jäsen väittää Gutierrez-Reediä kokemattomaksi ja kypsymättömäksi. Lähteen mukaan kuvauksissa sattui aiemmin jo kaksi tapausta, joissa ase laukesi vahingossa. Työntekijät valittivat tapauksista suoraan apulaisohjaaja David Hallsille.

– Me kaikki huusimme hänelle: ”Tämän on paras lukea tuotantoraportissa. Nämä tyypit ovat vastuuttomia, eikä heidän kuuluisi olla täällä.”

Muun maussa Nicolas Cagen kerrotaan raivonneen naiselle eräällä kuvapaikalla aseen lauettua hänen korvansa vieressä.

Los Angeles Times puolestaan kertoo Gutierrez-Reedin osallistuneen kuukausi sitten podcast-haastatteluun, jossa hän kertoi usein kohtaavansa aseita pelkääviä elokuva-alan työntekijöitä. Asemestari kertoi nauttivansa työssään eniten sen osoittamisesta, että ”aseet ovat mahtavia”.

Miksi turvallisuutta ei parannettu vahinkolaukausten jälkeen?

Rustin kuvauksissa oli sattunut ainakin kaksi vahinkolaukausta vain muutama päivä ennen kuin Alec Baldwinin laukaisemassa aseessa ollut luoti osui kuolettavasti kuvaaja Halyna Hutchinsiin.

Kolme elokuvatuotannossa mukana ollutta henkilöä kertoi asiasta nimettömästi Los Angeles Timesille.

Yhden heistä mukaan vahinkolaukaukset tapahtuivat 16. lokakuuta. Hutchins sai surmansa 21. lokakuuta, kun Baldwinin laukaisemassa aseessa oli toistaiseksi tuntemattomasta syystä oikea luoti.

Missä on Baldwin?

Onnettomuuden jälkeen järkyttynyt Alec Baldwin katosi New Mexicosta ja on tuoreimpien tietojen mukaan vetäytynyt Vermontiin, jossa hän viettää aikaa perheensä kanssa.

Näyttelijä saapui vermontilaiseen pikkukaupunkiin maanantaina.

Fox Newsin mukaan näyttelijä on bongattu vaateostoksilla ja noutamassa ruokaa paikallisesta ravintolasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?