Iida Tanin kommentti: Dannyn puheet ”nuorista mimmeistä” ovat vastenmielistä luettavaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Kommentti: Dannyn puheet ”nuorista mimmeistä” ovat vastenmielistä luettavaa – aikuinen mies ei ole vastakkaisen sukupuolen uhri

Danny ei elämäkertansa perusteella kanna vastuuta omista valinnoistaan, vaan vierittää syyn itseään huomattavasti nuorempien naisten niskaan, kuten valitettavan monet miehet yhä tänä päivänä tekevät, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Iida Tani.

Danny kuvailee elämäkerrassaan joutuneensa nuorten naisten ansaan. Väite on monella tapaa absurdi.

28.10.2021 16:04

Kuluva syksy on ollut elämäkertojen kulta-aikaa. Viimeisimpänä oman teoksensa markkinoille iski musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsanen, 79, jonka nimeä kantava kirja ilmestyi markkinoille tänään torstaina. Kirjassa käsitellään luonnollisesti Dannyn pitkää uraa, mutta osansa saavat myös Dannyn ihmissuhteet ja muun muassa kohauttanutta suhdetta Erika Vikmaniin käsitellään kirjassa varsin runsaasti.

Lue lisää: Uutuuskirja: Erika Vikmanin huhuttu syrjähyppy aiheutti kohtalokkaan loven suhteeseen – Danny kosti nolaamalla laulajatähden illallisella

Siinä, että ihminen muistelee elämäkerrassaan rakkauselämäänsä ei tietenkään ole mitään väärää. Dannyn elämäkerrassa ongelmaksi nousee kuitenkin se, millaisessa valossa hän tuo suhteensa esiin. Erikoista on myös se, että Dannyn elämässä viimeiset vuodet hyvin vahvasti läsnä ollutta nuorta Helmi Loukasmäkeä, 20, ei mainita kirjassa nimeltä laisinkaan.

Toki Helmiin elämäkerrassa viitataan, vieläpä useampaan otteeseen. Danny puhuu kirjassaan nuoresta naisesta, jonka hän palkkasi avukseen kesällä 2019. Danny puhuu Raumalle saapuneesta naisesta, joka auttoi häntä pyykinpesussa ja kauppaostoksissa. Antamiensa haastattelujen perusteella kaksikko on ollut varsin läheinen. Viime kesän Helmi vietti Dannyn huvilalla Raumalla ja julkisuudessa häntä on tituleerattu Dannyn avustajaksi.

Se, miksi Helmin nimeä ei kirjassa mainita, ei kuitenkaan selviä. Sen sijaan Danny toteaa kirjassaan muun muassa seuraavaa:

”Koen joutuneeni tavallaan nuorten mimmien ansaan. He ovat kivoja ihmisiä, mutta heidän myötään julkinen kuva Dannysta on muuttunut. En olekaan enää musiikin tekijä ja laulaja, vaan tyyppi, joka seurustelee nuorten naisten kanssa.”

En voi olla ainoa, jonka niskavillat nousivat pystyyn kyseistä sitaattia lukiessani. Julkisuudessa jo vuosikymmenten ajan viihtynyt, 79-vuotias Danny ei kirjan perusteella kanna vastuuta omista valinnoistaan, vaan vierittää syyn itseään huomattavasti nuorempien naisten niskaan, kuten valitettavan monet miehet yhä tänä päivänä tekevät. Näin ollen Danny antaa ymmärtää olleensa oman elämänsä viaton sivustaseuraaja.

Tässä yhteydessä siitä, ettei Helmin nimeä mainita kirjassa laisinkaan, tulee ongelmallista. Vaikka Dannyn kirjassa ehditään perehtyä sekä muusikon omiin että hänen ystäviensä parisuhteisiin, Helmille ei tunnu olevan kirjassa tilaa.

Ikään kuin Helmi olisi vain yksi monista Dannya vuosien varrella piirittäneistä nuorista naisista, joka ei ansaitse edes tulla mainituksi omalla nimellään. Syntyy kuva, että Helmi yritettäisiin kirjan avulla pyyhkiä kokonaan pois Dannyn elämästä, sillä hän ei ole tarpeeksi tärkeä.

Toki kyseessä voi olla halu suojella Helmiä julkisuudelta. Tämä olisi ihanteellinen, mutta valitettavasti varsin epärealistinen selitys. Helmi kun ei ole kuluneiden kahden vuoden aikana suoranaisesti vältellyt julkisuutta, vaan hän kertonut muun muassa Seiskalle avoimesti suhteestaan Dannyyn. Se, onko suhteella ollut romanttisia tarkoitusperiä, on tässä yhteydessä irrelevanttia.

On nimittäin vastenmielistä, että Dannyn asemassa oleva, pitkällä elämänkokemuksella varustettu mies voi asettua näin räikeällä tavalla uhrin asemaan. Kirjassaan Danny saa tilanteen kuulostamaan siltä, että häntä pitäisi sääliä, sillä nuoret naiset ovat onnistuneet pilaamaan hänen julkisuuskuvansa. Itsereflektiota ei kirjassa juurikaan harrasteta, ainakaan näiltä osin.

Vielä surullisemman tilanteesta tekee se, että tiedän Suomessa olevan yhä paljon sellaisia ihmisiä, jotka asettuvat Dannyn puolelle ja toden totta säälivät häntä. Niin kauan kuin Dannyn ja häntä nuorempien naisten suhteista on puhuttu julkisuudessa, räikeintä arvostelua ovat saaneet osakseen naiset. Sekä Helmiä että Erikaa on kuvailtu muun muassa sosiaalisessa mediassa sanoin, jotka eivät kestä päivänvaloa.

Danny sen sijaan saa osakseen sympatiaa, sillä hän on tahtomattaan ajautunut nuorten ja kunnianhimoisten naisten ansaan. Ja sehän ei käy päinsä.

Lähtökohtaisesti ihminen on itse vastuussa omista teoistaan. Tämä pätee myös julkisuuden henkilöihin. En usko hetkeäkään, että Helmi, Erika tai kukaan muu Dannyn vierellä vuosien varrella nähty nainen olisi tunkeutunut muusikon elämään vasten tämän tahtoa.

Danny on aikuinen ihminen, ei uhri. Ei vaikka hän kuinka yrittäisi tällaiseen asemaan itseään asettaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?