Alec Baldwinin tragedia: vastaava tapaus johti yhteen elokuvahistorian järkyttävimmistä kuolemista 28 vuotta sitten

Hollywood-tähti Alec Baldwin on ampunut vahingossa naisen kuoliaaksi elokuvan kuvauksissa. Elokuvahistoria on täynnä vastaavia onnettomuuksia – kuten vuonna 1993 tapahtunut järkyttävä tragedia, jossa surmansa sai Brandon Lee.

22.10.2021 8:48

Varhain perjantaina uutisoitiin, että 42-vuotias nainen on kuollut tultuaan ammutuksi lännenelokuva Rustin kuvauksissa. Poliisin mukaan rekvisiittana käytettyä asetta oli käyttänyt Hollywood-tähti Alec Baldwin, 63.

Baldwin haavoitti myös elokuvan 48-vuotiasta ohjaajaa. Tapahtumien kulusta ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa.

Yllä olevalla videolla kuvaa Rust-elokuvan kuvauspaikalta. Kuvaukset on toistaiseksi keskeytetty.

Lue lisää: Poliisi: Hollywood-tähti Alec Baldwin ampui vahingossa naisen kuoliaaksi elokuvan kuvauksissa

Alec Baldwin on elokuva- ja tv-näyttelijä, joka muistetaan muun muassa roolistaan tv-sarjassa 30 Rock.

KysEESSÄ ei ole ensimmäinen kerta, kun elokuvan kuvauksissa on tapahtunut kuolemaan johtanut ampumisvälikohtaus.

Hyvin samantapainen onnettomuus tapahtui vuonna 1993. Kyseessä on kenties elokuvahistorian tunnetuin aseisiin liittyvä onnettomuus. Näyttelijä Brandon Lee loukkaantui kuolettavasti The Crow -elokuvan kuvauksissa vuonna 1993, kun tyhjäksi luultu revolveri olikin ladattu.

Brandon Lee menehtyi vain 28-vuotiaana.

Kohtauksessa näyttelijä Michael Masseen hahmon oli määrä ampua Leen esittämää hahmoa. Koska kuvaukset olivat jäljessä aikataulusta, päätettiin aseen näköispanokset valmistaa aiemmin käytetyistä oikeista patruunoista.

Efekteistä vastanneet henkilöt purkivat panokset. He irrottivat luodit, tyhjensivät ruudin, laukaisivat nallin ja laittoivat luodit takaisin hylsyihin. Näin patruunoista tuli aidon näköisiä, mutta toimintakelvottomia.

Revolveriin jumiutunut luoti laukesi kohtausta kuvatessa paukkupatruunan ruudin riittäessä laukaisemaan luodin. Masseen ammuttua kohti Leetä luoti osui näyttelijään, ja hän haavoittui vakavasti.

Lee kiidätettiin sairaalaan, mutta hän menehtyi verenvuotoon kuusituntisesta leikkauksesta huolimatta. Ruumiinavauksessa Leen ruumiista löydettiin .44 kaliiperin (11mm) kokonainen luoti. Tämä poikkesi studion alkuperäisestä selityksestä – tutkinnan päätteeksi tapaus merkittiin kuitenkin onnettomuudeksi eikä syytteitä nostettu.

Lee menehtyi myöhemmin sairaalassa. Hän oli kuollessaan vain 28-vuotias.

Bruce Lee ja hänen poikansa Brandon Lee saivat viimeiset lepopaikkansa toistensa vierestä.

Brandon Lee oli tunnetun kung-fu-elokuvanäyttelijän Bruce Leen poika. Massee järkyttyi kollegansa kohtalosta ja omasta tahattomasta osuudestaan onnettomuuteen siinä määrin, että piti pitkään taukoa näyttelemisestä ja lähti Hollywoodista.

Lue lisää: Hai raateli Josen, 32, hengiltä kameroiden edessä – kuvausryhmä teki tylyn ratkaisun

Järkyttäviä kuolemantapauksia on ollut muissakin isoissa Hollywood-tuotannoissa. Lentäjä Art Scholl kuoli tehdessään lentokohtausta legendaariseen Top Gun -elokuvaan vuonna 1985.

Stunt-lentäjä Scholl lensi ilmassa kuvaamassa materiaalia elokuvaan, kun koneeseen ilmaantui tekninen vika. ”Minulla on ongelma. Nyt on todellinen ongelma”, jäivät lentäjän viimeisiksi sanoiksi.

Top Gun oli aikansa hittielokuva, mutta sen kuvauksissa tapahtui järkyttävä lento-onnettomuus. Kuvassa elokuvan tähdet Kelly McGillis ja Tom Cruise.

Lentokone syöksyi kesken taitolennon Tyyneenmereen. Tarkkaa syytä onnettomuudelle ei ole löytynyt. Myöskään lentokonetta tai Schollin ruumista ei ole löydetty.

Ikävä tapaus sattui myös Puhallettu 60 sekunnissa 2:sen kuvauksissa 1989. New Yorkissa kuvattiin elokuvan dramaattisinta stunttia, jossa 49 metriä korkea vesitorni oli määrä kaataa näyttävästi.

Vesitornia pystyssä pitänyt vaijeri napsahtikin yllättäen poikki ja sivalsi viereisen puhelinpylvään poikki. Puhelinpylväs rojahti ohjaaja Henry Blight Halickin päälle. 48-vuotias ohjaaja menehtyi välittömästi.

Lue lisää: Nämä omituiset kuolemat vavisuttivat Hollywoodia – pienet virheet osoittautuivat kohtalokkaiksi: ”En usko, että kukaan pääsee tuollaisesta yli”

Elokuussa 2017 tapahtui järkyttävä onnettomuus, kun stuntnäyttelijä menehtyi Vancouverissa Deadpool 2 -elokuvan kuvauksissa.

Deadpool 2 -elokuvan kuvauksissa koettiin traaginen hetki vuonna 2017. Elokuvaa tähdittää Ryan Reynolds.

Hän oli kuvaamassa moottoripyöräkohtausta, kun stuntti meni kammottavalla tavalla pieleen. Moottoripyörä iskeytyi läpi Shaw Towerin lasiseinän.

Paikalle saapui heti ensiapua, mutta stuntnäyttelijää ei saatu pelastettua.

Heinäkuussa 2017 stuntnäyttelijä menehtyi Walking Deadin kahdeksannen tuotantokauden kuvauksissa. Stuntnäyttelijä John Bernecker kuoli putoamisesta saamiinsa vammoihin atlantalaisessa sairaalassa torstaiaamuna.

Kuvaukset keskeytettiin väliaikaisesti traagisen onnettomuuden takia. Bernecker oli tehnyt stuntteja muun muassa Black Pantherissa, Loganissa ja vuoden 2015 versiossa Fantastic Fourista.

Aseiden takia menehtyi myös näyttelijä Johan Ofneria, 28. Häntä ammuttiin rintaan ja hän menehtyi musiikkivideon kuvauksissa 2017. Musiikkivideon kuvauksissa käytettiin useita aseita.

Stuntmiehenä työskennellyt Ofner oli mukana Bliss n Eso -hip-hop-ryhmän musiikkivideon kuvauksissa Sydneyssä.

Ofner oli osa-aikainen puuseppä ja hän oli toiminut stuntmiehenä muutamia vuosia. Hänen oli tarkoitus olla mukana Australian Ninja Warrior -ohjelmassa loppuvuodesta.

Lue lisää: Kaamea onnettomuus musiikkivideon kuvauksissa: näyttelijä ammuttiin kuoliaaksi

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?