Tea Khalifa kohtasi rasismia Jyrki-ohjelman kulisseissa - Viihde - Ilta-Sanomat

Tea Khalifa joutui kuulemaan Jyrkin toimituksessa kammottavia kommentteja ihonväristään – paljastaa nyt, millaista ohjelman kulisseissa todella oli

Tea Khalifa ei kanna kaunaa entisiä esimiehiään kohtaan, vaikka joutuikin kuulemaan heiltä karuja kommentteja Jyrkin toimituksessa.

21.10.2021 17:47

Torstaina ilmestyvä Juuso Määttäsen ja Joonas Hytösen Jyrki 1995–2001 -kirja (Johnny Kniga) paljastaa vaietun puolen nuorten suosikiksi nousseesta Jyrki-ohjelmasta.

  • Yllä olevalta videolta voit kuunnella otteen kirjan alusta.

Kirjassa kuvaillaan yksityiskohtaisesti ”pelon ilmapiiriä”, joka musiikkiohjelman toimituksessa vallitsi. Jyrkin entisen työntekijät kertovat siinä muun muassa ongelmistaan ohjelman perustaneen ja sen vastaavana tuottajan toimineen Marko Kulmalan kanssa.

Kulmalaa pidettiin pelottavana pomona, joka raivostui herkästi ja viljeli epäasiallista käytöstä ja huumoria.

Lue lisää: Kirja: Järkyttäviä paljastuksia Jyrki-ohjelman kulisseista – harjoittelijatytöt seisoivat takahuoneessa alushousuissa ja kyyneleet silmissä

Yksi Jyrkissä työskennelleistä on Tea Khalifa, joka aloitti ohjelman juontajana vuonna 1998. Khalifa hyppäsi Jyrkiin Step Up Dancers -tanssiryhmästä, eikä hän ei ollut koskaan tehnyt toimittajan työtä. Kaikki oli Khalifalle uutta, ja hän joutui opettelemaan työn itse, usein kantapään kautta.

– Olin fanittanut ohjelmaa pitkään, joten tuntui että olin saanut unelmaduunin. Jännittävää ja pelottavaa yhtaikaa, Khalifa kertoo IS:lle.

Khalifa muistaa työn Jyrkissä erittäin kiireisenä, mutta myös hauskana. Työkaverit olivat kivoja ja hän sai tehdä unelmaduuniaan. Marko Kulmalaa hän kuitenkin pelkäsi heti alusta saakka.

– Hän oli sellainen kaksimetrinen äänekäs hahmo, joka vaikutti nuorelle tulokkaalle olevan sellainen tv-tuottajapukumies, jolla on sata rautaa tulessa ja aina vastaus kaikkeen.

Kulmalan johtamistyyliä kuvaillaan Määttäsen ja Hytösen kirjassa muun muassa uhkaavaksi ja nöyryyttäväksi. Kirjan mukaan hän saattoi huutaa, nolata alaisiaan tai uhkailla heitä.

Uutena työntekijänä Khalifa ei kyseenalaistanut esimiesten tapaa johtaa tai toimia. Hän ajatteli, että ehkä tv-alalla sitten on sellaista. Sen sijaan hän yritti pysyä poissa Kulmalan tieltä ja hoitaa työnsä mahdollisimman hyvin.

Tea Khalifa vuonna 2000. Hän työskenteli Jyrkissä ohjelman loppuun saakka.

Khalifalle selvisi nopeasti, että Jyrkin toimituksessa oli ”pieni poikien kerho”, johon kuuluivat hänen mukaansa Kulmala ja Antti ”Pizza” Pekkarinen. Määttäsen ja Hytösen kirjassa kerrotaan, että toimituksessa erilaiset seksistiset ja sovinistiset vitsit kuuluivat puhetapaan.

Khalifa muistaa, miten hänen palkkaamisensa yhteydessä puhuttiin ”kiintiöneekeristä”. Kommentit satuttivat, sillä häntä oli haukuttu n-sanalla jo koulussa.

– Pahaltahan se tietty tuntui. Että olisi mahdollisesti palkattu ainoastaan ulkonäön ja ihonvärin perusteella.

Khalifan mukaan hän ei kuitenkaan tehnyt asiasta numeroa. Miksei? Lähinnä siksi, että aika oli 1990-luvun lopulla hyvin erilainen kuin nyt ja Khalifa halusi menestyä työssään.

– Koska halusin selviytyä ja pitää työni. Koska tykkäsin tehdä noita hommia ja ajattelin, että jos vaan pidän turpani kiinni ja teen työni hyvin, saan tehdä mahdollisesti muitakin ohjelmia tulevaisuudessa.

– Se oli hyvin erilaista aikaa yleisesti, vitun neekeri ja vitun homo lausahduksia kuuli lähes päivittäin teillä ja toreilla.

Tea Khalifa työskentelee nykyään viihdealalla Yhdysvalloissa.

Rasistisia kommentteja yleisempää Jyrkissä olivat vihjailevat kommentit etenkin naistyöntekijöille. Khalifan mukaan kenenkään ulkonäön tai yksityiselämän kommentointi työpaikalla ei ole missään tilanteessa hyväksyttävää. Nuorena työntekijänä hän kuitenkin yritti vain kestää vitsit.

– Jotenkin silloin sen otti sellaisella ”pojat on poikia” asenteella. Joskus Heta Hyttisen kanssa yritettiin antaa samalla mitalla takaisin, mutta se tuntui lähinnä tyhmältä.

Jyrkin aikoihin Khalifa ajatteli, että kaikki tv-alan johtajat ovat ”diktaattorimaisia hahmoja ja pelottavia egoilijoita”. Hän tajusi vasta vuosia myöhemmin, miten paljon ohjelman työyhteisössä oli pielessä ja että kaikkialla ei ole samanlaista. Nykyään hän ei suostuisi tekemään hetkeäkään töitä vastaavanlaisessa yhteisössä.

– Jälkikäteen sitä vasta tajusi, miten toksinen tuo työpaikka oli alkuvaiheessa.

– Onhan sitä päivitellyt, että miten sitä jaksoi vastailla setien pervoihin kyselyihin lähes päivittäin. Mutta nyt kun sen on kokenut ja tietää miltä se tuntuu, ja sen energian aistii heti.

Khalifa ei kanna kaunaa Marko Kulmalalle. Hän ei muista nähneensä Kulmalaa Jyrkin jälkeen lainkaan, mutta Pizza Pekkarisen kanssa hän on tavannut hyvässä hengessä useampaan kertaan.

– Markokin sai lopetettua sellaisen sekoilun ja pyysi käytöstään anteeksi, mikä on todella hienoa. Kaikki ei niin tee.

– Jos oppii virheistään, niin mulla ei ole kuin hyviä fiiliksiä, Khalifa summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?