Hovioikeus päätti: isällä oli oikeus jättää Outi Alanen perinnöttömäksi – tästä riidassa on kyse

Outi Alanen ei saanut Itä-Suomen hovioikeudelta valituslupaa testamenttikiistassa. Alanen on vaatinut rintaperillisen osuutta hänen isänsä jätettyä hänet perinnöttömäksi.

20.10.2021 6:51

Ex-näyttelijä Outi Alasen ote isävainajansa perinnöstä on kirpoamassa lopullisesti. Itä-Suomen hovioikeus ei myönnä testamenttikiistassa valituslupaa Alaselle. Voimaan jää Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden ratkaisu, jonka mukaan isällä oli laillinen peruste tehdä tyttärensä loukkaavan viestittelyn vuoksi perinnöttömäksi.

Outi Alasen, 54, isä kuoli 80-vuotiaana syyskuussa 2019 Rääkkylän terveyskeskuksen vuodeosastolla Pohjois-Karjalassa.

Isän heinäkuussa 2017 tekemä testamentti annettiin Alaselle tiedoksi tammikuussa 2020. Jälkisäädöksen sisältö oli hänen kannaltaan karu. Isä oli jättänyt tyttärensä perinnöttömäksi.

– Tyttäreni Outi Alanen, joka on vuosien ajan käyttäytymisellään syvästi loukannut minua ja vaimoani, ei ole saapa omaisuudestani lakiosaakaan, testamentissa todetaan.

Testamentissa muistutetaan vuoden lähestymiskiellosta, jonka Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi isän ja tämän vaimon suojaksi Outi Alaselle 2014. Oikeus perusteli tuomiota Alasen häiritsevillä yhteydenotoilla.

Perintökaaren mukaan perittävä voi tehdä perillisen perinnöttömäksi, jos tämä on tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää. Sama oikeutus tulee siitä, jos perittävä jatkuvasti viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.

Outi Alanen ei hyväksynyt testamenttia. Hän vei kiistan Pohjois-Karjalan käräjäoikeuteen. Hän nimesi vastaajaksi isänsä vaimon ja sisarensa.

Alanen korosti, että hänellä on rintaperillisenä oikeus lakiosaansa. Alasen mielestä yksittäinen lähestymiskielto ei muodosta sellaista estettä, jolla henkilö voitaisiin tehdä perinnöttömäksi.

Ex-näyttelijä väitti kielenkäytön olleen molemmin puolin isän ja hänen välillä ajoittain kiivasta. Alanen kiisti tehneensä tahallista rikosta, jolla olisi loukannut isäänsä tai viettäneensä kunniatonta tai siveetöntä elämä.

Käräjäoikeuden mukaan isä oli kokenut tulleensa syvästi loukatuksi tyttärensä pitkäaikaisen halventavan yhteydenpidon vuoksi. Oikeuden mielestä kysymyksessä ei ollut hetken mielijohteessa tehty päätös, vaan ratkaisu, jota oli edeltänyt vakaa, pitkäaikainen harkinta.

Käräjäoikeus vahvisti Outi Alasen menettelyn täyttävän perinnöttömäksi tekemisen perusteet. Oikeus hylkäsi kanteen Alasen isänsä vaimoa vastaan. Sisartaan vastaan Alaselta puuttui oikeuden mielestä kanneoikeus.

Oikeus velvoitti Alasen maksamaan valtiolle, siskolleen ja isänsä vaimolle yhteensä 15 100 euron korvaukset oikeuskuluista.

Outi Alanen on tuttu muun muassa Häräntappoase-tv-sarjasta vuodelta 1989.

Alanen valitti tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen. Hän ei riitauttanut käräjäoikeudessa esitettyä näyttöä kokonaisuudessaan, vaan lähinnä molemminpuolisesta viestittelystä tehdyt johtopäätökset.

Alasen mielestä "syvästi loukkaamista" ei ole tapahtunut siinäkään tapauksessa, että hänen viestittelynsä katsottaisiin täyttävän kunnianloukkausrikoksen tunnusmerkistön.

Itä-Suomen hovioikeus ei myönnä asiassa jatkokäsittelylupaa Outi Alaselle. Käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi, ja Alasen lasku kasvaa 122 euron hovioikeuskuluilla.

Asianajaja Mika Pennanen kertoo IS:lle, ettei hän ole ehtynyt vielä neuvottelemaan Alasen kanssa siitä, haetaanko jutussa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Outi Alanen muistetaan näyttelijänä muun muassa vuoden 1989 televisio-sarjasta Häräntappoase. Hän on myöhemmin kouluttautunut lähihoitajaksi ja ambulanssiensihoitajaksi (AMK). Alanen on myös vaikuttanut vasemmistoliiton edustajana Helsingin kunnallispolitiikassa.

Lue lisää: Isä jätti Outi Alasen täysin perinnöttä – professori paljastaa, millainen käytös voi viedä lapselta perinnön sivu suun

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?