Vain elämää -kohu: Anssi Kela sanoo suorat sanat Pyhimyksen tulkinnasta Ilves-kappaleesta - Viihde - Ilta-Sanomat

Pyhimys muokkasi hittibiisin kokonaan uuteen uskoon Vain elämää -ohjelmassa – Anssi Kela sanoo nyt suorat sanat

Anssi Kela täräytti Facebookiin mielipiteensä Vain elämää -biisistä.

18.10. 10:30

Anssi Kela on yksi tähtiartisteista, joiden tuotantoon päästään pureutumaan meneillään olevalla Vain elämää -kaudella. Ohjelman idea on, että artistit esittävät toistensa biisejä muokaten niitä ensin mieleisekseen.

Näin kävi myös Anssi Kelan hittibiisille Ilves, joka päätyi rap-muusikko Pyhimyksen käsittelyyn. Pyhimys laittoi koko kappaleen niin uuteen uskoon, että alkuperäisestä versiosta jäi jäljelle enää vain kertosäe.

Kuuntele kappale videolla yllä.

Lauluohjelman säännöissä ei ole erikseen eritelty, minkä verran muusikot saavat kajota toistensa kappaleisiin, vaan heillä on niin sanotusti vapaat kädet ja ammattilaisten apu tukenaan.

Pyhimys ei muokannut Ilveksestä pelkkiä sanoja, vaan myös sanoman kappaleesta, joka perustuu siihen, ettei suurinkaan suosio voi aina paikata ihmistä sisältä päin.

Ensiksi haluan sanoa, että jos minun biisejäni versioi, niille saa tehdä mitä haluaa.

Anssi Kela kertoo nyt Facebook-sivuillaan, että Pyhimyksen versioimasta kappaleesta on tullut ikävää palautetta.

– Pyhimyksen versio Ilveksestä on herättänyt pientä polemiikkia, joten katson parhaaksi avata omia tunnelmiani, Anssi Kela aloittaa kirjoituksensa.

– Ensiksi haluan sanoa, että jos minun biisejäni versioi, niille saa tehdä mitä haluaa. Eivät tekeleeni ole mitään koskemattomia pyhäinjäännöksiä: melodioita saa muuttaa, sanoja saa muuttaa, sointuja saa muuttaa. Oma versioni aiheesta on jo tehty. Tylsintä olisi kuulla alkuperäistä mukaileva replika. Haluan kuulla, miten toinen artisti kaappaa biisin itselleen, ja puhaltaa siihen uutta elämää, Kela puolustaa kollegaansa.

Kelan mielestä Pyhimyksen tulkinta Ilveksestä on oivaltava ja rohkea, ja hänestä on aina jännittävää kuulla, millaisen muodon oma biisi saa toisen käsittelyssä.

– Hienoimmillaan versiot avaavat biisin sisään kokonaan uuden ikkunan, näyttävät sen toisesta näkökulmasta. Pyhimys vei tuon äärimmilleen, mikä on minusta mahtavaa, Kela sanoo Facebookissa.

Lisäksi Kela haluaa nostaa esiin yhden pointin, jota kappaleita kritisoivat henkilöt eivät ehkä ole tulleet ajatelleeksi.

– Toivoisin, ettei termiä ”raiskaus” käytettäisi biisien versioinneista puhuttaessa. Raiskaus on vakava rikos. Jos samalla sanalla kuvataan jotain niinkin triviaalia kuin lainakappaleiden esittämistä, niin silloin vähätellään seksuaalirikosten uhrien kokemuksia, Kela sanoo.

Lopuksi Kela ryhtyy pohtimaan sitä, mikä voisi olla sellainen tilanne, jossa hän todella kokisi kappaleensa häpäistyksi. Artistille tule yksi esimerkki mieleen.

– Se varmaankin liittyisi siihen, jos jotain lauluani käytettäisiin buustaamaan toimintaa, joka olisi täysin omien arvojeni vastaista. Esimerkkinä mieleen tulevat ne lukuisat artistit, jotka älähtivät Amerikassa, kun Trump käytti heidän biisejään kampanjatilaisuuksissaan. Tuollaista minäkin kavahtaisin, hän kirjoittaa.

IS ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Lue lisää: Anssi Kelan halvaantuminen oli millistä kiinni – kertoo nyt, mitä hyvää onnettomuudesta seurasi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?