Legendaarinen ääni on poissa: Pikku Kakkosesta tuttu Pertti Nättilä on kuollut

Pertti Nättilä kuoli eilen lauantaina pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

Pertti Nättilän poika kertoo isänsä kuolemasta Facebookissa.

Pikku Kakkosesta tuttu Pertti Nättilä on kuollut 87-vuotiaana. Nättilän poika Teppo Nättilä kertoo suru-uutisen Facebookissa.

– Rakas isäni Pertti Nättilä (1.2.1934-16.10.2021) nukkui rauhallisesti pois Pirkkalassa eilen lauantai-iltana, pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Suru on suunnaton ja ikävä suuri, Teppo Nättilä kirjoittaa tuoreessa Facebook-kirjoituksessaan.

Pertti Nättilä muistetaan TV2:n lastentoimituksen päällikkönä, joka antoi äänensä koko kansan rakastamalle Ransu Karvakuonolle vuodesta 1977 lähtien. Ennen pitkää uraansa lastenohjelmien parissa Nättilä työskenteli valokuvaajana. Häntä on pidetty tamperelaisen tv-toiminnan pioneerina.

Nättilä ehti olla pitkään eläkkeellä ennen poismenoaan.

Pertti Nättilä jää muistoihin tv-alan moniosaajana, joka ehti työskennellä toimittajana, ohjaajana, mikserinä ja valokuvaajana.

Ilta-Sanomat tapasi Pertti Nättilän kotikaupungissaan Tampereella keväällä 2017. Nättilä oli tuolloin 84-vuotias.

Nättilä muisteli IS:n haastattelussa sitä, kuinka hän näki ensimmäisen kerran tv-kuvaa Tampereen Messuilla 1958.

Nättilä siirtyi televisiotyön pariin pysyvästi 60-luvun alkupuolella. Siihen aikaan Tampereella oli sellaisia toimijoita kuten Tes-tv ja myöhemmin Tamvisio, jonka Yle sittemmin osti.

Nättilän tunnetuimpia tuotoksia oli Heikki ja Kaija, jota fanitetaan yhä.

– Meikäläisen ideahan se oli. Kävelin Lahtisen Reinon (kirjailija) luokse ja sanoin, että tällainen tarvittais. Reino alkoi kirjoittaa sitä, Nättilä kertoi IS:lle 2017.

Tänä päivänä Heikistä ja Kaijasta on tallessa 40 jaksoa, jotka on tallennettu myös dvd:lle.

Nättilä antoi äänensä Ransulle vuonna 1978.

Samaisessa haastattelussa Nättilä paljasti, että hän otti aikoinaan Ransuun vaikutteita omasta snautseristaan.

– Kun Ransu-homma alkoi, minulla oli keskikokoinen snautseri. Pikkuisen otin siitä mallia. Snautseri on hätäinen. Se ei reagoi murisemalla, vaan kääntyy heti, Pertti Nättilä kuvaili Ransun liikekieltä.

Vuosien varrella Ransu ja Nättilä pääsivät tapaamaan monia merkkihenkilöitä. He haastattelivat muun muassa kolmea presidenttiä, Mauno Koivistoa, Tarja Halosta ja Sauli Niinistöä. Viimeksi mainitulla keikalla Ransu kohtasi kansainvälisen kuuluisuuden ja sai Lennu-koiralta suukon.

Ransu Karvakuono on ensimmäinen Linnan juhliin kutsun saanut fiktiivinen hahmo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?