Tunnetuimmat hittisarjat ovat nostaneet näyttelijöiden lisäksi maailmankartalle myös jotain aivan muuta – tässä ovat tv-historian kuuluisimmat sohvat

Monien tv-sarjojen sohvat ovat nousseet niin ikonisiksi, että ne ovat yhtä tunnistettavia kuin päähenkilöt.

Amerikkalaisissa tv-sarjoissa sohva on usein jopa yhtä suuressa roolissa kuin päähenkilöt. Kuvissa Simpsonit, Pulmuset, Beavis ja Butt-Head, Frasier ja Rillit huurussa.


Monien televisiosarjojen sohvat ovat piirtyneet katsojien verkkokalvoille, vaikka niihin ei olisi tietoisesti kiinnittänyt huomiota. Jos Central Perkin oranssi mohairsohva laitettaisiin yksinään keskelle katua, olisi pian joukko ihmisiä kameroineen kerääntynyt sen ympärille.

Kyse ei suinkaan ole pelkästä huonekalusta. Monissa tilannekomedioissa kuvausstudio rakentuu sohvan ympärille ja sohva koreilee keskellä huonetta. Sohva voi symboloida perhearvoja, se voi peilata katsojaa istumassa omalla kotisohvallaan tai kuvastaa omistajansa persoonaa tai statusta.

Amerikkalaisissa sitcomeissa sohva on usein jopa yhtä suuressa roolissa kuin päähenkilöt. Onkin aika antaa kunnia television kuuluisimmille sohville kautta aikojen.

Frendit-tv-sarjan Central Perk Cafen sohva oli esillä New Yorkissa syyskuussa 2014.

1. Frendit

Central Perkin oranssi sohva lienee televisiohistorian kuuluisin sohva. Legendaarinen mohairsohva on nähty lähes jokaisessa jaksossa ja ollut mukana monessa tarinassa.

Sohva löytyi alkujaan Warner Brosin studion kellarista. Alun perin sohvan piti olla beige, mutta lopulta tuotanto päätyi oranssiin. Sarjan lavastajan Greg Granden mukaan matala sohva oli juuri sopiva rentoon istuskeluun ja olohuonemaisen tunnelman luomiseen.

Sohva pääsi jopa kiertueelle fanien iloksi Friendien 25-vuotisjuhlavuotena. Vedenkestävälle versiolle pääsi istahtamaan niin Grand Canyonilla kuin Lontoon Tower Bridgellä. Warner Bros:n Los Angelesin studioille järjestetään lisäksi turistikierroksia, joilla pääsee halutessaan istumaan kahvilan lavasteisiin ja kyseiselle sohvalle.

Simpsonien perhe sohvalla: Homer (vasemmalla), Maggie, Lisa, Bart ja Marge.

2. Simpsonit

Simpsoneiden jokaisessa jaksossa koko klaani syöksyy sohvalle tunnusmusiikin aikana. Ruskealla sohvalla nähdään aina sketsimäinen sohvakohtaus, joka vaihtuu jaksosta toiseen.

Tarkkaavaisimmat ovat saattaneet huomata, että sketsien pituudet vaihtelevat. Sohvasketsin kestoon vaikuttaa kunkin jakson materiaali. Jos jakso meinaa jäädä liian lyhyeksi, sohvakohtausta pidennetään.

Frasierin tähtikaarti sohvalla: Peri Gilpin, David Hyde Pierce, Kelsey Grammer, Jane Leeves ja John Mahoney.

3. Frasier

Frasier on koristanut asuntonsa Seattlessa minimalistisella, mutta tarkkaan mietityllä tyylillä. Jokin asia vaikuttaa kuitenkin olevan väärässä paikassa, nimittäin Frasierin Martin-isän vanha nojatuoli. Rähjäinen tuoli luo suuren kontrastin muuhun sisustukseen. Vihreäraitaisen nojatuolin onkin kerrottu symboloivan Frasierin ja hänen isänsä persoonien eroja.

Frasierin asunnon huonekalut maksoivat jopa puoli miljoonaa dollaria. Myös Martinin aikaa nähnyt nojatuoli tuli kalliiksi. Tuotanto ei löytänyt haluamaansa, joten he ostivat uuden nojatuolin ja vuorasivat sen 70-luvulta säilyneellä kankaalla.

Modernin perheen Ariel Winter ja Sarah Hyland.

4. Moderni perhe

Suositun Moderni perhe -komediasarjan sohvan takana ei ole yllättävää tarinaa, mutta sohva itsessään on suuressa osassa. Värikkäillä ja raidallisilla tyynyillä koristetulla sohvalla on kuultu monta tunteidenpurkausta.

Rillit huurussa -sarjan keskiössä on olohuone sohvineen. Kuvassa Kaley Cuoco, John Galecki ja Jim Parsons.

5. Rillit huurussa

Sarjan keskiössä on olohuone, jonka kalustukseen kuuluvat ruskea nahkasohva ja nojatuoli. Sarjan katsonut tietää takuuvarmasti, mikä on Sheldonin paikka – ja siihen ei ole muilla asiaa istua.

Pulmusten Peggy (Katey Sagal) ja Al Bundy (Ed O'Neill).

6. Pulmuset

Pulmuset-sarjan sohva on kuuluisa rumuudestaan. Pitkien työpäivien päätteeksi Al Bundy istahtaa kalja kourassaan kukkakuvioidulle ja keltaiselle 70-luvun tyyliselle sohvalleen. Sohva on miehelle kaikki kaikessa.

Beavis (oik.) ja Butt-Head -animaatiossa kaksi teini-ikäistä poikaa istuu sohvalla naureskellen musiikkivideoille.

7. Beavis ja Butt-Head

Kuka voisi unohtaa Music Television -kanavalla pyörineen Beavis ja Butt-Head -ysärisarjan, jossa kaksi teini-ikäistä poikaa istuu sohvalla naureskellen musiikkivideoille? Vaaleanpunainen sohva todella kokee kovia Beavisin ja Butt-Headin käsittelyssä.

Seinfield-komediasarjan sohvalla Jason Alexander, Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus ja Maggie Wheeler.

8. Seinfeld

Seinfeld-komediasarjan vaalea sohva sai pääroolin jaksossa, jossa ravintoloitsijakaveri Poppie virtsasi Jerryn sohvalle. Epämieluisasta yllätyksestä huolimatta Jerry piti rakkaan sohvan itsellään.

Lähteet: The Wall Street Journal, NME, USA Today, Mirror, Mental Floss, Cheatsheet

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?