Salima Peippo toi katalonialaisen puolisonsa Suomeen, kun rajut mellakat valtasivat kadut – yksi asia uudessa kotimaassa sai Christianin hämmästymään - Viihde - Ilta-Sanomat

Salima Peippo toi katalonialaisen puolisonsa Suomeen, kun rajut mellakat valtasivat kadut – yksi asia uudessa kotimaassa sai Christianin hämmästymään

Kansainvälisenä sirkustaiteilijana uran luonut Salima Peippo palasi lähes 20 vuoden jälkeen Suomeen ja löysi perheelleen uuden kodin Kuopiosta. Christian-puoliso sopeutui hyvin elämään Savossa, ja huomasi muuttuneensa yllättävän suomalaiseksi.

26.9. 8:00

Kuopion torilla kalakukkokojujen lomassa kaikuu espanja, kun Salima Peippo, 39, ja Christian Fernandez, 38, juttelevat keskenään. Tuttuja moikatessa kieli vaihtuu suomeksi, sitten englanniksi ja pian taas espanjaksi. Myös muun muassa venäjä ja katalaani sujuisivat avioparilta.

– Savon murre on vaikeinta, koska ihmiset puhuvat niin nopeasti ja eri tavalla, Espanjan Kataloniasta kotoisin oleva Fernandez kertoo nauraen.

Vielä kolme vuotta sitten Fernandez osasi sanoa suomeksi vain ”kiitos” ja ”mitä kuuluu”. Hän oli käynyt Suomessa muutamana jouluna puolisonsa äidin luona, mutta muuten hänen elämänsä oli Katalonian rannikolla, noin Kuopion kokoisessa Tarragonan kaupungissa.

Salima Peippo ja Christian Fernandez miettivät muuttamista Kuopioon tai Lappeenrantaan, mutta valitsivat Kuopion.

Sitten Kataloniassa alkoi kuohua, ja kansallismieliset alkoivat vaatia itsehallintoalueen itsenäistymistä. Syntyi mellakoita ja voimakas vastakkainasettelu espanjaa ja katalaania puhuvien välille. Kataloniassa syntynyt Fernandez puhui molempia, mutta Kouvolassa varttunut Peippo vain espanjaa.

Parista alkoi tuntua, etteivät he olleet enää tervetulleita kotikaupunkiinsa.

– Oli kamalaa, kun puhuin kaupassa espanjaa ja minua katsottiin pahasti. Se oli pelottavaa ja laittoi ajattelemaan, millaista on, kun sinut tuomitaan sen takia mistä olet kotoisin tai miltä näytät, Peippo kertoo.

Samaan aikaan parin Isabella-tytär alkoi lähestyä kouluikää, ja ajatus laadukkaasta suomalaisesta koulutuksesta alkoi tuntua houkuttelevalta. Koko ikänsä Tarragonassa asuneen Fernandezin päähän putkahti ajatus: mitä jos muuttaisimme Suomeen?

Fernandezille muutto Suomeen oli hyppy tuntemattomaan. Peipolle sen sijaan se oli paluu vanhaan kotimaahan, jonka hän oli jättänyt lähes 20 vuotta aiemmin lähdettyään Venäjälle toteuttamaan unelmaansa kansainvälisen sirkustaiteilijan urasta.

Peippo singahti julkisuuteen 2000-luvun taitteessa missinä, kun hänet valittiin Suomen Neidoksi ja hän edusti Suomea Miss Maailma -kisassa.

Missimaailman sijaan Peippo tunsi vetoa sirkukseen, jonne hänen isoisänsä oli hänet lapsena vienyt. Hän opiskeli sirkusta Turun ammattikorkeakoulussa ja lähti sitten Moskovan valtiolliseen sirkuskouluun paremman opetuksen toivossa.

Lue lisää: Kirja: Parikymppinen missi Salima Peippo jätti Suomen toteuttaakseen suuren unelmansa – perillä hän kohtasi uskomattoman karun todellisuuden

Peipon lajeina olivat vertikaaliköysi ja hulavanteet. Köysinumeroissaan hän kieppui ylösalaisin köyden varassa katosta, ilman turvavaljaita. Moskovasta hänen tiensä vei Euroopan isoihin sirkuksiin.

Peippo osti oman karavaanin, suuntasi sillä Saksaan ja kiersi lopulta kymmenen vuoden ajan huippusirkuksissa. Vuosiin mahtui vakavia loukkaantumisia moottoripyöränumeron mentyä pieleen ja norsun tönäistyä Peippoa, samoin kuin maksamattomia palkkoja ja huijatuksi tulemista.

Peippo kertoo värikkäästä urastaan Kimmo Rantasen tällä viikolla julkaistussa Salima – Sirkustaiteilijan tunnustukset -kirjassa (Johnny Kniga).

Salima Peippo esitti maailmalla vuosien ajan taidokkaita hulavanne- ja köysinumeroitaan.

Peippo ei käyttänyt köysitempuissaan turvavaljaita.

Peipon ja Fernandezin tiet kohtasivat, kun he työskentelivät Tarragonassa sijaitsevassa Euroopan suurimmassa huvipuistossa PortAventurassa. Peippo esiintyi siellä kolme kertaa päivässä, ja Fernandez työskenteli tapahtumatoimistossa ja piti huolta artisteista.

Ensimmäiset treffit pari sopi Burger King -pikaruokaravintolaan. Oli Peipon vapaapäivä, ja hänellä oli nälkä. Fernandez katseli silmät suurina, kun Peippo tilasi itselleen kaksi hampurilaisateriaa.

– Tilasimme ruokaa, ja hän sanoi, että haluan tuon, tuon ja tuon. Ajattelin, että okei, selvä, lopettaakohan hän ruoan tilaamisen jossain vaiheessa? En kuitenkaan sanonut mitään, sillä emme tunteneet vielä kovin hyvin enkä ollut varma, miten hän suhtautuisi, Fernandez kertoo nyt nauraen.

Asiat etenivät nopeasti, ja pian pari lähti yhdessä maailmalle, kun Peippo siirtyi töihin Unkarin kansallissirkukseen. Fernandez otti lopputilin ja toimi karavaanin kuljettajana. Peippo alkoi opettaa hänelle sirkustemppuja.

– Salima opetti minulle ilma-akrobatiaa ja vertikaaliköyttä. Saliman tapaaminen muutti käytännössä koko elämäni, sillä sirkuksesta tuli ura myös minulle.

Peippo ja Fernandez ovat nousseet tankourheilun huipulle ja edistäneet lajia sekä Espanjassa että kansainvälisesti.

Kahdeksan vuotta sitten raskas kiertue-elämä alkoi uuvuttaa, ja ajatus pysyvästä kodista houkutteli Peippoa.

Pari muutti Tarragonaan ja perusti sinne oman sirkusstudion, jossa treenasivat paikalliset lapset, nuoret, aikuiset ja ammattilaiset. Myöhemmin mukaan tuli myös tankourheilu, jossa sekä Peippo että Fernandez ovat kilpailleet kansainvälisesti.

Kesällä 2018 pari luopui studiostaan, pakkasi laukkunsa ja lensi Suomeen. Uusi kotipaikkakunta valikoitui työtarjousten mukaan, mutta Fernandezilla oli sille myös toinen kriteeri.

– Lopulta vaihtoehtoina olivat Lappeenranta ja Kuopio. Christian heitti, että kummassa on todennäköisempää nähdä revontulia. Sanoin että Kuopiossa, koska se on pohjoisempana. Hän sanoi, että mennään sinne, Peippo kertoo.

Rakastan saunomista! En voinut uskoa tänne muutettuani, että meillä on kotona sauna.

Nykyään pari asuu omakotitalossa parin kilometrin päässä Kuopion keskustasta ja pitää kaupungissa omaa Art Move Store -liikettä, joka myy kaikkea naamiaisasuista sirkusvälineisiin ja tanssikenkiin. Lisäksi Peippo ja Fernandez opettavat tankourheilua ja sirkusta, pyörittävät personal trainer -toimintaa ja järjestävät tapahtumia.

Kuopiosta ja Savosta on muotoutunut heille rakas koti ja myös hartaasti toivottuja revontulia on nähty.

Parin Art Move Store -kaupassa Kuopion keskustassa myydään muun muassa sirkustarvikkeita, tanssiasuja- ja kenkiä ja naamiaisrekvisiittaa. Myös Fernandez hallitsee nykyään sirkustemput, sillä Peippo opetti niitä hänelle parin kiertäessä maailmalla.

Fernandezin mukaan hän on kolmessa vuodessa suomalaistunut yllättävän tehokkaasti. Hän syö innokkaasti suomalaisia perinneruokia, kuten karjalanpiirakoita, korvapuusteja ja mämmiä. Sinihomejuustoa Fernandez inhoaa, mutta lohikeitto on hänen suuri suosikkinsa.

Ruoan lisäksi vaikutuksen ovat tehneet Kuopion henkeäsalpaavat järvimaisemat ja tietysti sauna.

– Rakastan saunomista! En voinut uskoa tänne muutettuani, että meillä on kotona sauna. Se oli uskomatonta.

– Käyn välillä myös avannossa. Urheilen paljon, ja se auttaa palautumisessa. Siihen tottumiseen meni kyllä aikaa.

Myös Suomen talvi vaati pientä totuttelua, etenkin parin Isabella-tyttäreltä. Viisivuotiaaksi saakka Espanjassa asunut Isabella vihasi paksuja talvivaatteita heti alusta alkaen.

– Kerrospukeutuminen oli aivan mahdotonta! Hänet oli todella vaikea pukea talvella, kun hän vain itki ja huusi, että en pysty liikkumaan ja tämä on kamalaa, Fernandez kertoo.

– Kurahousuja hän ei ole vieläkään suostunut laittamaan päälleen, Peippo jatkaa.

Olen palellut Espanjassa paljon enemmän kuin Suomessa, koska taloja ei ole siellä tehty kylmää varten.

Fernandez ja Peippo sen sijaan ovat nauttineet Kuopion lumisista talvista ja viileästä säästä. Espanjassa kesät voivat olla tukahduttavan kuumia ja talvet taas kostean koleita.

– Olen palellut Espanjassa paljon enemmän kuin Suomessa, koska taloja ei ole siellä tehty kylmää varten. Lähetämme täältä sinne jouluksi aina villasukkalaatikon, Peippo kertoo.

Ainoastaan pimeys ja talven pituus ovat tuntuneet välillä raskailta Etelä-Euroopan ilmastoon tottuneille.

– Pahinta on takatalvi. Olet valmistautunut kesään ja odottanut sen saapumista, mutta sitten talvi tuleekin taas uudestaan ja sataa lisää lunta joka toinen päivä. Se on kamalaa, Fernandez huokaa.

Christian Fernandez on kotiutunut hyvin Kuopioon. Hän ei ole koskaan kohdannut Suomessa syrjintää, vaikka kieli ja kulttuuri eivät olekaan vielä aivan täysin hallussa.

Viime kesänä perhe pääsi ensi kertaa muuttonsa jälkeen käymään Espanjassa. Kuopion hiljaisten katujen jälkeen Katalonian liikenne näytti kaoottiselta ja ihmiset tuntuivat kovaäänisiltä.

– Kaikkialla oli meluisaa, ja minusta tuntui, etten saanut asiaani sanotuksi, koska joku puhui koko ajan kovalla äänellä. Se tuntui tosi hurjalta. Tajusin että taidan olla muuttumassa suomalaiseksi, Fernandez kertoo huvittuneena.

– Pidän siitä, että Suomessa ihmiset puhuvat vain silloin, kun heillä on oikeasti asiaa, eivätkä vain lämpimikseen. Suomalaiset myös kuuntelevat paljon paremmin toisiaan ja keskittyvät keskusteluun.

Peippo ja Fernandez avioituivat Kuopion maistraatissa itsenäisyyspäivänä 2018.

Yllättävintä Suomessa on Fernandezille ollut se, miten hyvin kaikki toimii. Asiat on helppo hoitaa toisin kuin Espanjassa. Kun Fernandez opiskeli kotimaassaan, oli tutkintotodistuksen saaminen valtava projekti. Espanjassa koko maan todistukset allekirjoittaa yksi valtion virkamies ja oman tutkintopaperin saamisessa voi siksi kestää jopa vuosia.

– Katalonian viranomainen unohti lähettää todistukseni, ja odotettuani vuoden sain sen takaisin ilman allekirjoitusta. Lopulta olin jo muuttanut Suomeen, ja kun yritin saada todistukseni takaisin he ilmoittivat, että se on luovutettu jo jollekin. Kenelle? Minä asun Suomessa, enkä ole saanut sitä. Jouduin lopulta odottamaan allekirjoitusta pari vuotta, Fernandez selostaa.

– Ja minä nauroin itseni kipeäksi, Peippo jatkaa.

Kun olin maailmalla, opin arvostamaan suomalaista yhteiskuntaa ja elämänlaatua.

Kun Peippo puolestaan valmistui kulttuurituottajaksi suomalaisesta ammattikorkeakoulusta viime keväänä, ei Fernandez ollut uskoa, miten helposti todistuksen sai.

– Todistus saapui päättäjäispäivänä postissa ennen koko päättäjäisseremonian alkua. Uskomattoman tehokasta! Suomessa voi olla vaikeaa ymmärtää, miten paljon aikaa ja vaivaa säästyy, kun kaikki toimii.

Peipon mukaan suomalaisten tulisi arvostaa enemmän sitä, mitä yhteiskunta täällä tarjoaa. Hän ehti sirkusvuosiensa aikana nähdä, miten paljon ihmiset joutuivat muualla kamppailemaan saadakseen elämänsä toimimaan. Venäjällä asiat hoituivat vasta sitten kun vilautti rahaa, joissain maissa edes se ei auttanut.

– Nuorena ajattelin, että Suomi on ihan vihonviimeinen paikka ja täältä on päästävä pois. Sitten kun olin maailmalla, opin arvostamaan suomalaista yhteiskuntaa ja elämänlaatua.

Peipon mukaan Suomessa hienointa on se, että jokaisella on mahdollisuus saavuttaa elämässä lähes mitä vain. Työstä maksetaan useimmiten kunnolla ja vapaa-aikaa jää enemmän. Vain harva joutuu tekemään ympäripyöreitä päiviä elättääkseen perheensä.

Nyt myös Peipolla on ensi kertaa elämässään kunnolla aikaa harrastuksille, ystäville ja perheelleen.

– Vaikka se kuulostaa tosi kliseeltä, on Suomeen syntyminen ihan oikeasti lottovoitto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?