Hurja painonpudotus: Samuli, 41, söi stressiin ja lihoi huomaamattaan 140 kiloiseksi – yksi herkku ”koitui kohtaloksi” - Viihde - Ilta-Sanomat

Hurja painonpudotus: Samuli, 41, söi stressiin ja lihoi huomaamattaan 140 kiloiseksi – yksi herkku ”koitui kohtaloksi”

Illan jaksossa nähdään, miten 41-vuotias maanviljelijä Samuli Nuolivirta oli ajautunut siihen pisteeseen, ettei jaksanut enää edes imuroida kotona.

Hurjaa painonpudotusta yrittää nyt nelikymppinen maanviljelijä Samuli Nuolivirta, joka kokee masennuskausien ajaneen ylettömään ahmimiseen.

21.9. 18:15

Suositussa Hurja painonpudotus Suomi -laihdutussarjassa on tänään vuorossa 41-vuotiaan Samuli Nuolivirran tarina.

– En syö vain yhtä jäätelöä, vaan koko pakkauksen, kertoo Nuolivirta jakson alussa.

182-senttinen mies painaa noin 140 kiloa ja haluaisi hoikistua 90-kiloiseksi.

Nuolivirta työskentelee maanviljelijänä, ja hänen taustaansa kuuluvat burnout, tunnesyöminen ja epätietoisuus työelämän suunnista.

12 vuotta autokorjaamoita johtanut Samuli lihoi stressin myötä 140 kiloon. Nyt hän työskentelee Suomusjärvellä sukutilallaan ja toipuu burnoutista.

– Vedin Helsingissä Teslan korjaamoa. Se oli hyvin mielenkiintoinen duuni maailmanlaajuisessa pörssiyhtiössä, mutta opetti aika monta asiaa. Hektisessä työssä pitäisi pitää huolta itsestään, ja se oli se yksi syy, minkä takia lopetin. Keskityin liikaa niihin töihin, Samuli kertoo.

Töiden takia Samuli ehti viettää vain viikonloput kotona perheen kanssa ja asui viikot toisella paikkakunnalla. Aikaa ei jäänyt riittävästi palautumiseen, ja työuupumus iski rankasti.

– Olen aina pitänyt burnoutia heikkojen ihmisten vaivana. En itse oikein uskonut, mutta vaimo herätti mut aika hyvin. Hän näki, kuinka huonosti voin, Samuli kertoo.

Ohjelmassa Nuolivirtaa kannustaa ahkerasti vaimo Marika, joka on ollut huolissaan miehensä terveydestä.

– Hän olisi vain nukkunut ja nukkunut, eikä jaksanut tehdä enää mitään. Yhteistä perheaikaa ei oikeastaan ollut, se meni nukkumiseen ja itsensä keräämiseen, ja sitten monesti oli työasiat vielä kotonakin. Fyysinen kunto koko ajan heikkeni, niin kyllähän sen siitä huomaa, Samulin puoliso Marika sanoo.

Samuli alkoi lihoa samaan aikaan kun vaimo Marika oli raskaana.

– Vaimo tuli raskaaksi, niin mähän tulin siinä mukana. Molempien lasten mukana mulle on tullut 15 kiloa lisää painoa.

Samuli kokee masennuskausien ajaneen ylettömään ahmimiseen, ja itsestä huolehtiminen on jäänyt sivuosaan.

Vaikka mies ei ole niin ylipainoinen kuin moni muu osallistuja eikä esimerkiksi tarvitse vatsalaukkuun asennettavaa laihdutuspalloa, on henkisellä puolella kuormaa.

– Konfliktien käsittely ajaa huonoon mieleen, ja haen lohtua syömisestä, Samuli myöntää.

– Jos joku asia mietityttää tai vaivaa, silloin aika helposti kävelen pakastimelle ja otan litran jäätelöä.

Huono kunto ja pelko terveysongelmista ovat lisänneet Samulin henkistä pahoinvointia.

– Olen yleensä viiden minuutin imuroimisen jälkeen ihan hikimärkä. Ehkä tällä hetkellä se henkinen painolasti on paljon suurempi kuin fyysinen. Inhoan tätä tilaa itsessäni, Samuli harmittelee.

Kuvausten aikana tunnelmat heittelehtivät, ja haasteitakin on.

Rasvaprosentti putoaa ohjelman kuvauksissa nopeasti, mutta muistioon joudutaan myös kirjaamaan lohduttomat sanat: ”Nyt on käynyt niin, että painoa on pudonnut yksi kilo”.

Kuten muissakin ohjelman jaksoissa, apuna ovat lääkäri, psykologi, ravitsemusterapeutti ja kuntovalmentaja sekä juontaja Ellen Jokikunnas, jonka kanssa keskustellaan osallistujien elämäntarinoista.

Laihdutusaika on noin kahdeksan kuukautta – lyhyt aika suuriin muutoksiin.

Myös Nuolivirran tapauksessa tuntuu, että nopeatempoisessa jaksossa nähty henkinen tsemppaus jää vähäiseksi.

Hurja painonpudotus Suomi keskiviikkoisin Nelonen klo 20.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?