Papiksi opiskeleva Mira Holappa kilpailee Miss Helsinki -finaalissa - Viihde - Ilta-Sanomat

Onko tässä Suomen seuraava julkkispappi? Miss Helsinki -finalisti Mira Holappa, 23, rakastaa virsien laulamista ja kameroille poseeraamista

Miss Helsinki -kruunusta kisaava Mira Holappa opiskelee teologiaa ja rakastaa esiintymistä.

Teologiaa opiskeleva Mira Holappa on yksi Miss Helsinki -kilpailun finalisteista.

20.9. 7:15

Oulusta lähtöisin oleva, sittemmin pääkaupunkiin muuttanut 23–vuotias Mira Holappa on yksi kymmenestä vuoden 2022 Miss Helsinki -finalistista.

Rempseän oloinen Holappa kertoo lähteneensä missikilpaan puhtaasti siitä syystä, että kaipasi pientä seikkailua puolitoista vuotta kestäneen koronatylsyyden jälkeen.

– Ajattelin, että nyt mä räväytän ja haen. Ja räväytin ja hain. Olen odottanut pitkään, että pääsemme kunnolla töhöttämään tyttöjen kanssa, Holappa kertoi Ilta-Sanomille Miss Helsinki -finalistien julkistamistilaisuudessa viime perjantaina.

Holappa on yksi niistä ihmisistä, joka satsaa itselleen tärkeisiin asioihin täysillä. Missikisan ohella Holappa panostaa teologian opintoihinsa Helsingin yliopistossa. Hän aikoo isona papiksi.

– Omasta mielestäni misseys ja pappeus eivät sulje toisiaan pois. Voin edustaa itseäni kauniisti täällä ja olla silti viiden tai kuuden vuoden päästä täysin katu-uskottava pappi, Holappa sanoo.

Mira Holappa alkoi haaveilla papin ammatista sen jälkeen, kun hänen tiensä erosivat useamman ihmisen kanssa nelisen vuotta sitten.

Holappa kuvailee itseään liberaaliksi avoimeksi ihmiseksi – juuri sellaiseksi ihmiseksi, jollaisia evankelisluterilainen kirkko hänen mielestään kaipaa.

– Minun mielestäni evankelisluterilainen seurakunta tarvitsee lisää sellaisia ihmisiä, jotka hyväksyvät kaikki lämmöllä ja rakkaudella ja haluavat tehdä hyvää, hän sanoo.

Holapan lähipiiristä kukaan ei ole kummastellut teologian opiskelijan osallistumista missikisoihin. Hän on kuitenkin varautunut siihen, että tuomitsijoitakin tulee vielä vastaan.

– Naispappeus on ylipäätään vielä aika kritisoitu asia ja niin ovat myös missikisat. Mutta minä en ole täällä miellyttämässä muita vaan elämässä itseäni varten.

Missifinalistin juuret ovat hänen omien sanojensa mukaan tapakristityssä perheessä, jossa lapset kastetaan ja rippikoulut käydään. Hänen oma uskonsa löysi nykyisen muotonsa muutama vuosi sitten vaikean syksyn jälkeen.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Holapalla meni 19–vuotiaana sukset ristiin muutaman ystävän kanssa ja hän kaipasi tukea vaikeassa tilanteessa.

– Silloin ajattelin, että ei se ainakaan hallaa tee, jos kokeilen rukoilemista. Ja kaikki kääntyi parhain päin.

– Jostain minuun on istutettu sellainen jumalanpelko, etten enää uskalla kääntää kelkkaani, ettei vain tapahdu mitään kamalaa, Holappa naurahtaa.

Siitä meni noin vuosi, kun Holappa löysi Tinderistä nykyisen puolisonsa, Rovaniemeltä lähtöisin olevan sirkustaiteilija Eetun. Eikä aikaakaan, kun nuori pari muutti yhteiseen asuntoon Helsinkiin ja alkoi suunnitella yhteistä tulevaisuutta.

– Sirkustaitelija ja missipappi, olemme vähän tällainen erikoinen pari, Holappa nauraa.

– Minusta tämä on ihan mahtavaa itsetunnon nostatusta meille kaikille, käydä täällä ystävystymässä ja kouluttautumassa, Holappa hehkuttaa missiurakkaa.

Nyt Holappa opiskelee, käy töissä ja kilpailee Helsingin kauneimman tittelistä. Oma puoliso ja perhe on ollut kaiken kiireen keskellä korvaamaton tuki.

– Äitini on aina sanonut, että kun muut menevät sinne minne pääsevät, Mira menee sinne minne haluaa.

Isona Holappa haluaa olla pappi, missi tai miksei molempia. Hän rakastaa esiintymistä, mikä on tärkeä taito myös papin ammatissa.

– Pappihan on esiintyjä. Tykkään myös laulaa, esimerkiksi virsiä. Mun mielestä kirkko on myös sellainen rauhoittumisen paikka, jossa sielu lepää.

Holapan sielu lepää myös missifinalistien parissa, jossa hän on viihtynyt paremmin kuin osasi etukäteen odottaakaan.

– Mua pelotti, että millaisia ihmisiä täällä on vastassa, mutta kaikki ovat todella sydämellisiä ihmisiä. Kuin kavereiden kanssa olisi, Holappa iloitsee.

Miss Helsinki -kilpailusta Holappa kertoo hakevansa kirkkainta kruunua. Hänellä on edessään vielä monta vuotta ennen papiksi valmistumista, eikä hän aio heittää yhtäkään kiinnostavaa tilaisuutta hukkaan.

– Ei minulla ole kaikki fokus siinä pappeudessa, vaan haluan pitää kaikki ovet avoinna. Ikinä ei tiedä, mitä elämä tuo tullessaan. Jos eteen tulee joku hyvä tilaisuus, aion tarrata siihen, ettei tarvitse sitten kahdeksankymppisenä katua.

Mira Holappa muistetaan myös muutaman vuoden takaisesta Haluatko miljonääriksi -jaksosta, jossa hän kompuroi alkuun, mutta käveli lopulta studiosta ulos 5 000 euroa rikkaampana.

Lue lisää: Mira Holappa töpeksi Haluatko miljonääriksi -kisassa neljä vuotta sitten – puhuu suunsa puhtaaksi siitä, mitä tv-studiossa todella tapahtui

Miss Helsinki -kiertue on parhaillaan käynnissä ja kilpailun finaali käydään lokakuussa. Kilpailuun oli tänä vuonna ennätysmäärä hakijoita.

Lue lisää: Tässä ovat Miss Helsinki -finalistit – kruunusta kilpailee kymmenen upeaa kaunotarta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?