Alanis Morissette joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi 15-vuotiaana: Paljastaa asian dokumentissa - Viihde - Ilta-Sanomat

Alanis Morissettea käytettiin 15–vuotiaana seksuaalisesti hyväksi useita kertoja – ymmärsi vasta vuosia myöhemmin, mistä tilanteissa oli todella kyse

Teinitähdestä maailmankuuluksi artistiksi ponnistanut Alanis Morissette joutui uransa alussa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, paljastaa uusi dokumenttielokuva.

Alanis Morissette purkaa teiniaikojensa kipeitä muistoja tuoreessa dokumentissa.

15.9. 11:30

Kanadalainen poptähti Alanis Morissette, 47, kertoo joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi ollessaan 15 vuoden ikäinen. Hän oli tuolloin nouseva teinitähti Kanadassa, joka odotti kuumeisesti levytyssopimusta ja kansainvälistä läpimurtoa.

Asia käy ilmi tuoreesta dokumenttielokuvasta Jagged, joka juhlistaa artistin 25 vuoden takaista menestysalbumia. Dokumentti sai ensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla eilen tiistaina.

– Kävin vuosien ajan terapiassa ennen kuin edes itse ymmärsin joutuneeni seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, Morissette kommentoi dokumentissa The Washington Postin mukaan.

Vasta terapian myötä muusikko tajusi, ettei tilanteissa ollut kyse hänen suostumuksestaan, vaan alaikäisen törkeästä hyväksikäytöstä.

– Nyt ymmärrän, että he olivat kaikki pedofiileja, hänen kerrotaan todenneen.

Morissette ei kerro dokumentissa, keitä hänen hyväksikäyttäjänsä olivat, mutta sitäkin on spekuloitu.

Vuonna 2002 artisti julkaisi itse sanoittamansa kappaleen Hands Clean, jonka huhuttiin olevan muisto hänen kielletystä seksisuhteestaan paljon vanhempaan levy-yhtiön mieheen hänen ollessaan noin 15–vuotias.

Jagged Little Pill toi Morissettelle neljä Grammyä, muun muassa vuoden albumin palkinnon.

Laulaja sanoo dokumentissa kertoneensa hyväksikäyttötilanteista aikoinaan muutamille ihmisille, mutta viesti kaikui silloin kuuroille korville.

– Monet ihmettelevät, että miksi nainen odottaa 30 vuotta kertoakseen tällaisesta asiasta.

– Naiset eivät odota 30 vuotta. Joko kukaan ei kuunnellut heitä aiemmin tai heidän toimeentulonsa tai perheensä oli uhattuna, Morissetten kerrotaan toteavan dokumentissa.

Alanis Morissetten todellinen läpimurto tapahtui syksyllä 1995, kun hänen ensimmäinen varsinainen sooloalbuminsa Jagged Little Pill julkaistiin. Laulaja oli silloin 21–vuotias.

Jagged Littel Pillistä tuli yksi kaikkien aikojen myydyimmistä naisartistien levyistä Yhdysvalloissa. 20 vuotta julkaisunsa jälkeen sen myynti ylitti 15 miljoonaa kappaletta Yhdysvalloissa ja maailmanlaajuisesti albumin myyntiluvuksi on mainittu 33 miljoonaa.

Sen jälkeen Morissette on julkaissut kahdeksan albumia lisää, joista uusin näki päivänvalon vuonna 2020. Artisti on keikkaillut Suomessa kolmesti.

Alanis Morissette keikalla Hartwall Areenalla 1999.

Morissette on kertonut julkisesti olevansa tyytymätön hänestä tehtyyn dokumenttiin, vaikka olikin osittain mukana sen tekemisessä.

Morissette julkaisi eilen tiistaina lausunnon, jonka mukaan osa dokumentissa esitetyistä faktoista on epätosia. Hän jättää kuitenkin erittelemättä sen tarkemmin, mitä kohtia dokumentista hän tarkoittaa.

Tyytymättömyytensä takia Morissette on ilmoittanut, ettei halua olla paikalla dokumenttielokuvaan liittyvissä tilaisuuksissa. Elokuvan on ohjannut Alison Klayman.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?