Kimmo Vehviläinen osti koiranpennun Torista - Viihde - Ilta-Sanomat

Kimmo Vehviläinen osti koiranpennun Tori.fi:stä ja joutui ”paskamyrskyn” keskelle – tajusi vasta myöhemmin, mitä tuli tehtyä

Kimmo Vehviläinen myöntää tehneensä virheen koiranhankinnassa.

Kimmo Vehviläinen joutui somekohun keskelle ostettuaan rekisteröimättömän koiranpennun viime syksynä.

13.9. 15:29

Suomalaisten suosikkijuontaja Kimmo Vehviläinen, 49, joutui reipas vuosi sitten somekohun keskiöön hankittuaan rekisteröimättömän koiranpennun osto- ja myyntisivusto Tori.fi:n kautta. Vehviläinen muistelee tapahtunutta tuoreessa Koirapodi-jaksossa, jota juontaa agilityn maailmanmestari ja valmentaja Jenna Caloander.

Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun Vehviläinen kertoi koiranhankinnasta sosiaalisessa mediassa elokuussa 2020. Iloisesta ilmoitusasiasta käynnistyi valtava kommenttivyöry, jossa somekansa syytti suosikkijuontajaa pentutehtailun tukemisesta.

– En ollenkaan aavistanut, mitä on tulossa, koska en tajunnut, että olin toiminut vähän typerästi koiran hankkimisen tiimoilta, Vehviläinen myöntää.

Koirien pentutehtailulla tarkoitetaan kasvatustoimintaa, jossa koirien tarpeita laiminlyödään rahallisen voitoin maksimoiseksi. Ilmiö oli Vehviläiselle pääpiirteittäin tuttu, mutta sitä hän ei tiennyt, että pentutehtailua voisi tapahtua aivan tavallisen oloisessa suomalaiskodissa, jossa koirilla näyttäisi olevan kaikki päällisin puolin hyvin.

– Tiesin pentutehtaat. Tiesin, että aina kun raha liikkuu pentujen kanssa, aina tulee myös rikollisuutta mukaan.

– Sitä mä en tiennyt, miten ovelia nämä pentutehtailijat saattavat olla. Kuvittelin toimineeni oikein, mutta sitten ymmärsin, etten ollut toiminut järkevimmällä mahdollisella tavalla, Vehviläinen myöntää.

Vehviläinen kertoo kuvitelleensa, että pentutehtaat toimivat lähinnä Suomen rajojen ulkopuolella ja uskoi myös naiivisti siihen, että tunnistaisi kyllä hämäräheikin sellaisen osuessa kohdalle.

Siitä syystä hän halusi nähdä kasvattajan kodin ja saada todistuksen eläinlääkärin tarkastuksesta. Vasta somekohun myötä radiojuontaja ymmärsi, ettei pintapuolinen taustojen tarkistus ollut tarpeeksi.

– Ajattelin, että nythän mä olen varmistanut asian. Tämä näyttää rakastavalta suomalaiskodilta ja on eläinlääkärin paperit leimoilla ja kaikki.

– Mutta se, mitä mä en ollut tajunnut, oli se pentujen teettämisen tiheys. Se, että emolle saatetaan tehdä karmeutta sillä, että sille teetetään pentuja aivan liian usein. En mä tiennyt tällaista. Luulin, että koirat tekevät pentuja omaan tahtiinsa, eikä ihminen edes pääse manipuloimaan tällaista, Vehviläinen kertoo podcastissa.

Kimmo Vehviläinen on tunnettu suomalainen radio- ja tv-juontaja.

Vehviläinen ei tiedä vielä tänäkään päivänä, onko hänen koiransa Tintti saanut alkunsa pentutehtaasta vai ei. Hän ei myöskään kokenut tarvetta tehdä asiasta rikosilmoitusta.

– Koirista tunnuttiin pidettävän erittäin hyvää huolta ja emo vaikutti voivan erittäin hyvin. Edelleen olen vakaasti sitä mieltä, että se oli ihan tosi ok paikka. Sitä mä en tiedä, miksi kasvattaja ei ollut rekisteröinyt pentuja asianmukaisesti.

Vehviläinen suhtautuu vuoden takaiseen koirakohuun nyt lähinnä oppimiskokemuksena, jonka ansiosta koiramaailma on taas hitusen parempi paikka.

– Koen sen tosi arvokkaana, että siitä nousi silloin tämä paskamyrsky.

– Kävin sen ansioista monta tosi hyvää keskustelua koira-asioista paremmin tietävien kanssa ja opin niistä tosi paljon, Vehviläinen sanoo.

Radiojuontaja kertoo oppineensa muun muassa sen, ettei puhdasrotuisuus ole kriteeri pennun rekisteröimiselle, vaan myös sekarotuisille on olemassa oma rekisterinsä.

– Lopputulos on se, että minua vastaan hyökänneet ihmiset olivat oikeassa. Tämä pentuhomma kannattaa tarkistaa kyllä.

  • Kuuntele Koirapodin jakso kokonaisuudessaan alla olevasta äänitteestä. Supla ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?