Masa Niemen kuolema: uutuuskirja kertoo traagiset tapahtumat - Viihde - Ilta-Sanomat

Masa Niemi kuoli traagisesti pian sen jälkeen, kun Pekka ja Pätkä -elokuvasta tuli kiusallinen katastrofi – uutuuskirja paljastaa karmaisevan ratkaisun taustat

Koomikko Masa Niemi tunnettiin klassikoiksi nousseista komediaelokuvista. Hauskan miehen sisällä kuitenkin kyti epätoivo, joka syveni viimeisen Pekka ja Pätkä -elokuvan jälkeen.

Masa Niemi nousi tähdeksi Pekka Puupään ystävän Pätkän roolista. Ensimmäinen elokuva tehtiin vuonna 1953, viimeinen 1960.

15.9. 6:30

Pekka ja Pätkä -elokuvista tutun Martti ”Masa” Niemen kohtalo on yksi suomalaisen elokuvahistorian traagisimmista. Niemi näytteli Pätkää kolmessatoista Pekka ja Pätkä -elokuvassa ja nousi niiden siivittämänä koko kansan tähdeksi. Samalla hän kuitenkin ajautui alamäkeen, jota värittivät alkoholismi ja masennus.

Niemi tunnettiin loistavana koomikkona, mutta vitsien takana piileskeli ahdistunut tähti, joka oli hyvin itsekriittinen. Pahimmillaan Niemi joi päivässä jopa puolitoista pulloa viinaa ja saapui töihin umpihumalassa. Vappuna 1960 hänen ahdinkonsa kasvoi niin suureksi, että hän otti yliannostuksen unilääkkeitä.

Niemi löydettiin tamperelaisesta retkeilymajasta tajuttomana. Pöydällä oli kahvilakuitti, jonka taakse kirjoitettu: ”Hyvä on olla, kun on nolla. Hyvästi. t. Masa”. Niemi menehtyi muutamaa päivää myöhemmin sairaalassa vain 45-vuotiaana.

Kirjailija Timo Kalevi Forssin uutuusteos Helismaa (Like) valottaa sitä, mitä tapahtui ennen Niemen kuolemaa, ja millaiset vaikutukset viimeiseksi jääneellä Pekka ja Pätkä -elokuvalla oli näyttelijään.

Sanoittaja, säveltäjä ja näyttelijä Reino Helismaa toimi useiden Pekka ja Pätkä -elokuvien käsikirjoittajana. Hän käsikirjoitti myös sarjan päättäneen Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvan, josta muodostui kriitikkojen lyttäämä katastrofi. Helismaan elämäkerran mukaan samaisen elokuvan heikolla menestyksellä oli vaikutuksensa myös Masa Niemeen.

Nykypäivän mittapuulla Pekka ja Pätkä neekereinä oli äärettömän rasistinen elokuva, joka vilisi kyseenalaisia vitsejä. Forssin kirjan mukaan elokuvatuottaja Toivo Särkkä näytti kuitenkin elokuvalle vihreää valoa, vaikka sen vitsejä pidettiin rasistisina jo 1960-luvulla.

Elokuvassa Pekka ja Pätkä päättävät luoda uraa mustina viihdetaiteilijoina, värjäävät kasvonsa kenkälankilla ja ilveilevät rasistisissa blackface-meikeissään. Tuore Helismaa-kirja toteaa, että elokuvassa rasistisesta huumorista ”otetaan kaikki irti”.

Masa Niemi (vas.) ja Esa Pakarinen (kesk.) näyttelivät Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvassa niin kutsutussa blackface-meikissä, jota pidetään nykyään erittäin rasistisena.

Tänä päivänä vastaavaa elokuvaa ei tekisi kukaan, ja jo vuonna 1960 sen yleisömenestys jäi huonommaksi kuin yhdenkään aiemman Pekka ja Pätkä -sarjan elokuvan.

– Kun päälle saatiin vielä jo standardiksi muodostuneet kriitikoiden haukut, T. J. Särkkä oli valmis lopettamaan Puupää-elokuvien tekemisen, Helismaa-kirjassa kerrotaan.

Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvan muuttuminen flopiksi ja päätös elokuvasarjan lopettamisesta osuivat kovaa Masa Niemeen. Helismaa-kirjan mukaan ne lisäsivät jo entuudestaan alkoholismista kärsineen tähden ahdinkoa. Vain kaksi kuukautta elokuvan ensi-illan jälkeen Niemi teki itsemurhan.

– Vapunaattona, se oli lauantai, tulin Tampereelle takaisin, ja Masa oli jo tajuttomana. Se oli ilmeisesti ottanut jotain pillereitä, mutta kaikki tuubit hävittänyt. Pätkä asui kahden hengen huoneessa retkeilymajassa ja siellä oli mun salkkukin vielä. Pöydällä oli kahvilakuitin taakse kirjoitettu: ”Hyvä on olla kun on nolla. Hyvästi Masa.” Sillä tavalla se lähti, Pekka Puupäänä tunnettu Esa Pakarinen muisteli Niemen kuolemaa myöhemmin.

Forssin kirjan mukaan Niemen traaginen kuolema oli viimeinen niitti Puupää-elokuville ja sinetöi niiden lopettamispäätöksen.

Masa Niemi lepää Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä. Niemen hauta on Uurnalehdossa, vanhan hautausmaan uusimmalla alueella. Myöhemmin hautaan on laskettu myös näyttelijän leski Helvi Niemi, o.s. Kilpeläinen ja tämän sukulaiset Unto ja Sylvi.

Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuva jäi siis klassikoksi nousseen Pekka Puupää -sarjan viimeiseksi osaksi. Elokuva on kerännyt miljoonayleisön tv:ssä, jossa sitä on esitetty vielä 2010-luvullakin, viimeksi vuonna 2016. Tuolloin elokuva herätti valtavan kohun rasisminsa vuoksi.

Vuonna 2019 Yle päätti, ettei se esitä elokuvaa, vaikka muut Pekka ja Pätkä -elokuvat nähtiin tuolloin tv:ssä.

Ylen ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdet kertoi tuolloin Ilta-Sanomille, että edellisen kerran kun elokuva esitettiin, Yle sai asiasta kipakkaa palautetta.

– Halusimme kuunnella yhteiskunnan reaktioita ja ne reaktiot olivat niin voimakkaita, että päätimme jättää sen pois. Pekka ja Pätkä -elokuvien katsottavuus ei ole kiinni tästä yhdestä elokuvasta. Tämän julkaisupäätöksen vuoksi mikään muu elokuvista ei menetä arvoaan, Väliahdet sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?