HS: Laura Malmivaara kertoo, miksi hän vaikeni, kun ex-mies Aku Louhimiestä syytettiin julkisuudessa

Näyttelijä Laura Malmivaara sanoo debyyttiromaanissaan Vaiti joutuneensa valitsemaan puolensa perheen ja kollegoiden väliltä, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Laura Malmivaara pysyi hiljaa, kun monet tunnetut naisnäyttelijät syyttivät ohjaaja Aku Louhimiestä. Nyt Malmimaara kertoo HS:n haastattelussa, miksi.

3.9.2021 9:56

Suomen elokuvamaailmassa kuohahti isosti maaliskuussa 2018, kun lukuisat naisnäyttelijät syyttivät ohjaaja Aku Louhimiestä julmista ohjausmetodeista, naisnäyttelijöiden halveksimisesta, nöyryyttämisestä, kiusaamisesta ja itsetunnon musertamisesta.

Kahdeksan tunnettua naisnäyttelijää ilmoitti, etteivät he enää suostu työskentelemään Louhimiehen kanssa. Monet heistä olivat Laura Malmivaaran hyviä ystäviä ja työkavereita.

Malmivaara pysyi kuitenkin kohun aikana hiljaa eikä osallistunut asian ympärillä käytyyn keskusteluun. Vasta nyt, kolme ja puoli vuotta myöhemmin, Malmivaara kertoo, miksi ei puhunut silloin. Hän on kirjoittanut aiheesta autofiktiivisen kirjan Vaiti.

Keskeinen syy vaikenemiselle oli se, että Louhimies oli Malmivaaran entinen aviomies.

– Kyllähän Aku on mulle todella tuttu, sekä ohjaajana että ihmisenä. En voinut alkaa käydä sitä keskustelua, Malmivaara sanoo Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa.

Malmivaara ja Louhimies olivat päätyneet asumuseroon vuonna 2010, avioero astui voimaan loppuvuodesta 2012. Silti Malmivaara koki, ettei hän voinut asettua entistä puolisoaan ja lastensa isää vastaan. He olivat eronkin jälkeen mm. työskennelleet yhdessä.

Lue lisää: HS: Laura Malmivaaran ja Aku Louhimiehen välit olivat eron jälkeen kireät – tilanne aukesi Itäkeskuksen parkkipaikalla

Malmivaara kokee, että hän joutui valitsemaan puolensa: perhe vai kollegat. Itseään suojellakseen hän jätti väliin monia ensi-iltoja ja muita elokuva-alan tilaisuuksia.

Malmivaara sanoo HS:lle muistavansa yhden tilaisuuden, johon hän päätti kuitenkin mennä.

– Ekaa kertaa en tiennyt, mihin pöytään olisin voinut mennä. Koin, että minun saapumiseni olisi aiheuttanut tarpeen keskustella kohusta, Malmivaara sanoo HS:lle.

Keväällä 2018 Laura Malmivaara kommentoi Ilta-Sanomien haastattelussa Käsky-elokuvan kohuttua kohtausta, jossa Louhimiehen syytettiin itkettäneen lapsinäyttelijöitä.

Elokuvassa olivat mukana Louhimiehen ja Malmivaaran poika Eemeli sekä 3-vuotias tytär.

– Hän oli yksi näistä lapsista, Malmivaara kertoi tuolloin IS:lle.

– Minä olin aina mukana, kun kohtauksia tehtiin. Tyttö istui räkä poskella siellä resiinan kyydissä ja vilkutti. Lopputuloksessa se näyttäytyy aika rankkana, mutta väite, että lapset olisi jätetty jotenkin heitteille tai heille olisi valehdeltu… Sellaiseen en ole koskaan törmännyt.

Laura Malmivaara selitti, että Louhimies käyttää elokuvissaan mielellään lapsia, jotka tuntee.

– Lasten kanssa kuvaamiseen täytyy keskittyä, sitä pitää harjoitella ja heihin pitää tutustua, ja näin Aku toimii. Jos jossain kohtauksessa on merkityksellistä surra, on se kirjoitettu käsikirjoitukseen ja kaikki kuvausryhmässä osaavat antaa tilaa ja rauhaa. Eemelillä oli Käskyssä isoin lapsirooli, muut lapset olivat vain avustajia.

Lue lisää: Aku Louhimies alistuskohun jälkeen IS:n erikoishaastattelussa: ”Toipuminen on kestänyt hetken”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?