Samuli Edelmann paljastaa kirjassaan totuuden 26 vuoden jälkeen – näin hän oikeasti päätyi Viking Cinderellalta mereen

Uutuuskirja paljastaa koko tarinan siitä, miksi Samuli Edelmann hyppäsi laivan kannelta elokuussa 1995.

1.9.2021 6:00
  • Kuuntele oheiselta videolta, miten Samuli Edelmannista kertova kirja alkaa.

25. elokuuta 1995 noin puoli kuudelta aamulla Viking Linen Cinderella oli ollut pysähtyneenä keskelle Suomenlahtea, kun aluksen komentosillalle kiiri MOB-hälytys.

Mies yli laidan.

Samuli Edelmann putosi humalassa autolautalta keskelle kylmää Suomenlahtea: ”"Hävetti, nolotti ja nauratti", luki suurin kirjaimin Ilta-Sanomien kannessa seuraavana päivänä.

Uutuuskirjassa Samuli. Pimeydestä valoon (Otava 2021) Edelmann kertoo koko tarinan siitä, mitä laivalla oikeasti tapahtui.

Samuli Edelmann, Kari Hietalahti ja Janus Hanski istuivat hytissään. Takana oli jälleen yksi Vintiöiden keikka laivan Rainbow Clubissa. Keikka oli iltakymmeneltä: Ennen sitä piti ottaa rauhallisesti, mutta kun show oli taputeltu, alkoi juhlinta.

Pulloja oli joka puolella, ja miehet joivat itsensä nopeasti humalaan. Viina ja hiki haisivat. He alkoivat pelata pitkää tikkua. Kolmikon huudahtelut sekoittuivat toisiinsa, kunnes hihittelyn katkaisi huuto: ”Se joka vetää lyhimmän korren, hyppää laivalta mereen!”

Vintiöitä vuonna 1995: Jussi Chydenius (vas.), Samuli Edelmann (kesk), Janus Hanski (2. oik.) ja Kari Hietalahti (oik).

Edelmann veti tikuista lyhyimmän, mikä sai Hietalahden ja Hanskin riemastumaan. Humalainen tähti ryntäsi ulos hytistä, ja kaksi muuta juoksivat hänen peräänsä hysteerisesti nauraen.

Elokuinen ilta oli vaihtunut yöksi Suomenlahdella. Samuli juoksi m/s Cinderellan peräkannelle, kiipesi tuhdista kännistään huolimatta vikkelästi kaiteen yli ja hyppäsi mereen. Päihteiden kohottama riemu kääntyi pimeäksi kauhuksi. Ääniä kuului yöstä:

”Vittu hyppäskö se oikeesti?”

”Hakekaa apua! Mies yli laidan!”

Edelmann ei pudonnut tai edes liukastunut, kuten 26 vuotta sitten haastatteluissa väitti. Hän oli hypännyt. Takana oli niin pitkä ryyppyputki, ettei hän edes muistanut, milloin oli aloittanut juomisen.

Itsetuhoiset ajatukset olivat vallanneet pään. Hän halusi kuolla.

Vintiöt vuonna 1994: (vasemmalta oikealle) Santeri Kinnunen, Janus Hanski, Jussi Chydenius, Kari Hietalahti, Juha Veijonen, Niko Saarela ja Samuli.

Tähden onneksi laiva oli tuolloin pysähdyksissä.

Samuli syöksyi yötaivaan halki pää edellä kohti vettä ja iskeytyi mereen. Kymmenen metrin pudotuksen jälkeen suolainen merivesi tunkeutui joka paikkaan. Humala turrutti kipua, jonka veteen iskeytyminen oli aiheuttanut. Pyörteiden keskellä mies rimpuili pintaa kohti ja kauhoi henkensä edestä niin kuin James Bond.

Keho ymmärsi toimia, vaikka tajunta oli sumentunut. Hetken ajan, kaiken sen pimeän samean veden keskellä, Samuli tunsi pehmeää hyvää oloa. Tähän tilaan hän halusi jäädä.

Keho oli kuitenkin toista mieltä ja repi miestä kohti pintaa. Pintaan päästyään hän ryki vettä pois keuhkoistaan ja jäi kellumaan, odottamaan apua. Hän oli välttänyt kuoleman juuri ja juuri.

Kun julkisuuteen paljastui, että kannelta hypännyt mies oli Suomen suurimpiin tähtiin lukeutuva Samuli Edelmann, media riehaantui. Miehen kasvot olivat jokaisen lehden otsikoissa.

Haastatteluissa Edelmann selitteli laivan ulkoseinille kiipeämisestä ja siinä liukastumisessa.

– Ei voi sanoa, että olisin juonut hirveästi alkoholia, mutta humalassa sitä kuitenkin oltiin, Edelmann sanoi IS:lle hyppyään seuranneena päivänä.

Kirjan mukaan Edelmann oli kärsinyt itsetuhoisista ajatuksista jo pitkään. Risteilyn jälkeen hän menetti juomiseensa kontrollin täysin.

Äiti ja isä olivat huolissaan, kaverit valittivat, ettei Samulin kanssa ollut enää hauskaa. Hän joi yötä päivää, kellon ympäri. Pian hänestä alkoi tuntua siltä, että lehdistö seurasi häntä minne hän menikin.

Kun juomaputkea oli takana viikko, hän oli varma, että kotona kylpyhuoneessa oli toimittaja. Kädet tärisivät ja ajatukset kiersivät kehää: olet pelkkä nolla, kaikki pitävät sua hulluna.

Edelmann sairasti alkoholismia 11-vuotiaasta 31-vuotiaaksi asti. Loppuvuodesta 2000 hän hakeutui alkoholistien vertaistukiryhmään.

Ryhmässä hän tutustui Johannes Lahtelaan, joka on myös kirjoittanut teoksen. Edelmann on ollut raittiina yli 20 vuotta.

Kursivoidut kohdat ovat otteita teoksesta Samuli. Pimeydestä valoon (Otava 2021).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?