Miisa Nuorgamin elämästä kertova sarja Katkeamaton aiheutti kritiikkiä: näin Yle vastaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Miisa Nuorgamin elämästä kertova sarja kuohuttaa somessa – näin Yle vastaa

Yle Kioskin uusi dokumenttisarja Katkeamaton on herättänyt ristiriitaista palautetta, johon ohjelman vastaava tuottaja Ville Seuri nyt vastaa Twitterissä.

Yle Kioski teki uuden dokumenttisarjan Miisa Nuorgamista.

23.8. 10:42 | Päivitetty 23.8. 14:38

Yle Kioskin uusi dokumenttisarja Katkeamaton on saanut kritiikkivyöryn.

Sarja kertoo toimittaja ja somevaikuttaja Miisa Nuorgamista. Saamelainen Nuorgam lähtee dokumenttisarjassa opiskelemaan saamen kieltä ja kulttuuria Norjaan, mutta tuleekin heti sarjan avausjaksossa raskaaksi.

Ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa kritisoineet, onko sarja liian viihteellinen ja miksi sarjassa keskitytään itse saamelaisuuteen niin vähän, ja huomio on enemmänkin Nuorgamin raskaudessa ja raskauden aiheuttamissa elämänmuutoksissa.

Kritiikissä myös pohditaan, oliko Nuorgamin valitseminen saamelaisuudesta kertovan dokumentin päähenkilöksi oikea valinta, sillä Nuorgam ei itse esimerkiksi osaa saamen kieltä.

Lue lisää: Miisa Nuorgam sai vauvan Eetun kanssa, mutta ei halua perinteistä parisuhdetta – Eetu meinasi lähteä suhteesta ennen lapsen syntymää: ”Prosessoin tätä ei-monogamista suhdemuotoa edelleen”

Ohjelman vastaava tuottaja Ville Seuri vastaa kritiikkiin Twitter-profiilissaan.

Seuri selittää, miksi dokumenttisarja on tehty ja miksi juuri Miisa Nuorgam valikoitui sen päähenkilöksi.

– Perimmäinen ajatus on kuvata nuoren, saamelaisalueen ulkopuolella kasvaneen saamelaisen elämää. Valtaosa Suomen saamelaisista elää saamelaisalueen ulkopuolella. Moni ei ole Miisan tapaan oppinut lapsena saamen kieltä. Sarjassa Miisa muuttaa Kautokeinoon oppimaan isänsä kielen, Seuri kirjoittaa.

– Sarjassa puhutaan suomea ja pohjoissaamea, ja se on tekstitetty näille kielille. Myöhemmin saamme ehkä tekstityksen koltan- ja inarinsaameksi. Saamenkielisen sisällön tuottamista vaatii yleisradiolaki. Sarja lisää tämän sisällön monipuolisuutta, Seuri jatkaa Twitter-ketjussa.

Miisa Nuorgamin valitsemista Seuri perustelee toimittajan saamelaisuudella. Alkuperäisidea dokumenttisarjalle on Seurin mukaan Nuorgamin oma, ja Nuorgam on jo aiemmin työskennellyt Yle Kioskille.

Sarja on saanut kritiikkiä erityisesti siitä, ettei se keskity tarpeeksi saamelaisuuteen vaan enemmänkin Nuorgamin elämään ja sen käänteisiin. Seuri vastaa Twitterissä myös tähän ja sanoo, ettei näitä asioita voida erottaa toisistaan.

– Samalla käsitellään teemoja, jotka koskettavat hyvin montaa nuorta, kuten parisuhteen muodostamisen hankaluuksia ja sen muotojen moninaistumista. Nämä ovat juttuja, joita moni nuori aikuinen miettii. Sarja voi parhaimmillaan auttaa pohdinnassa.

Miisa Nuorgam on somevaikuttaja ja toimittaja.

– Lopulta: Sillä, tykkäätkö Miisasta henkilönä vai et, ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko sarja tärkeä tai hyvää käyttöä Yle-verolle. Pidetään siis henkilöön menevät kommentit ihan omana tietona, Seuri lopettaa kirjoituksensa.

Kritiikin lisäksi monet ovat kuitenkin myös puolustaneet sarjaa ja Nuorgamia esimerkiksi Twitterissä.

– Katsoin Miisa Nuorgam -sarjan Katkeamaton ekan osan. Enkä ymmärrä, miksi se on herättänyt joissakuissa twitteristeissä voimakasta antipatiaa. Aion katsoa lisää, eräs keskusteluun ostallistuja twiittasi.

– Aiempaan #katkeamaton-keskusteluun vielä lisäpointti. Pohjoissaame, inarinsaame ja koltansaame. Siinä kolme hyvää syytä Ylelle tuottaa tätä ohjelmaa, totesi toinen.

Lue lisää: Yhteinen koti, pieni vauva ja avoin suhde – somevaikuttaja Miisa Nuorgam ja puoliso kertovat, miten toimii suhde, jossa kummallakin on lupa olla Tinderissä

Lue lisää: Miisa Nuorgam, 29, muutti pohjoiseen opiskelemaan – kaikki muuttui, kun hän huomasikin yllättäen olevansa raskaana

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?