Dianan ja Charlesin erosta 25 vuotta – kuningattaren raivostunut kirje antoi viimeisen iskun liitolle - Viihde - Ilta-Sanomat

Dianan ja Charlesin erosta 25 vuotta – kuningattaren raivostunut kirje antoi viimeisen iskun liitolle

Prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin erosta on 25 vuotta. Lopulliseen eropäätökseen ajoi uhmakas kirje, jonka kuningatar Elisabet kirjoitti Dianalle.

Prinsessa Diana menehtyi auto-onnettomuudessa vuonna 1997.

28.8. 20:22

Prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin erosta tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta.

Marraskuussa 1995 prinsessa Diana antoi kohauttavan haastattelun, jossa hän kertoi suhteestaan prinssi Charlesiin ja ajatuksistaan brittihovista.Toimittaja Martin Bashirin haastattelu nähtiin Panorama-dokumenttisarjassa, joka lähetettiin BBC1 -kanavalla.

Sensaatiomaisessa haastattelussa Diana paljasti, että hänen ja Charlesin parisuhteessa on kolme osapuolta. Kolmannella osapuolella hän tarkoitti Charlesin pitkäaikaista rakkautta Camillaan, nykyiseen Cornwallin herttuattareen.

Haastattelussa, jolla oli yli 22 miljoonaa katsojaa, prinsessa Diana kuvaili prinssi Charlesin leiriä viholliseksi ja sanoi, että monarkia kaipaa kipeästi modernisointia.

Vain viikkoja kyseisen haastattelun jälkeen prinsessa Diana sai kirjeen kuningatar Elisabetilta.

Kuningattaren kirjoittamassa kirjeessä korostui hänen syvä ärsyyntyminen siitä, kuinka prinsessa Diana syöksi haastattelullaan brittihovin yhtäkkiä kriisiin ja kuinka koko kansa tuntui olevan Dianan puolella, kertoo Mirror.

Kuningatar kirjoitti kirjeessä:

Olen neuvotellut Canterburyn arkkipiispan, pääministerin ja tietysti Charlesin kanssa, ja olemme päättäneet, että parasta sinun kannaltasi on avioero.

Vaikka Diana ja Charles olivat olleet erossa tuolloin jo pari vuotta, he eivät olleet virallisesti eronneet.

Diana ei halunnut avioeroa ja kertoi Bashirin haastattelussa, että hän on syvästi surullinen hänen ja Charlesin erosta ja että hän tarvitsi vain selvyyttä tilanteeseen, josta käytiin maailmalla kiivaasti keskustelua.

Kun kirje saapui, Diana oli ollut raivoissaan siitä, että hänet pakotettiin hyväksymään avioero, jota hän ei halunnut.

– He ovat rikkaita! He saavat päättää, eroanko, Dianan kerrottiin sanoneen tuolloin hänen hovimestarilleen Paul Burrelille.

Diana ja Charles vihittiin vuonna 1981.

Dianan ja Charlesin ero astui voimaan vuonna 1996.

Ainoastaan muutama päivä myöhemmin Buckinhamin palatsi ilmoitti eropäätöksestä maailmalle.

– Kuningattaren tarkasteltua tilannetta hän antoi Edinburgin herttuan tukemana näkemyksensä siitä, että varhainen avioero on toivottava ratkaisu, Buckinhamin palatsin antamassa lausunnossa sanottiin.

Kuningattaren kirjoittama kirje johti lopulta prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin eroon ja päätti heidän avioliittonsa, jota oli ihailtu ympäri maailman.

Diana ja Charles erosivat lopulta kahdeksan kuukautta myöhemmin, 28. elokuuta vuonna 1996.

Dianalle myönnettiin erosta 17 miljoonan punnan eli yli 19,9 miljoonan euron kertakorvaus ja hän sai 350 000 puntaa eli noin 409 tuhatta euroa vuodessa, jotta hän pystyi pitämään yllä hänen omaa toimistoaan. Hän sai myös pitää asuntonsa Kensingtonin palatsissa.

Dianalla ja Charlesilla oli yhteishuoltajuus kahteen poikaansa, prinssi Harryyn ja prinssi Williamiin.

Prinsessa Diana joutui eroamaan puolisostaan vasten tahtoaan.

Prinsessa Dianan vaatimuksesta huolimatta häneltä riistettiin kuninkaallinen arvonimi ja hänet tunnettiin Walesin prinsessana.

Kuningatar Elisabet olisi halunnut, että Diana säilyttää arvonimensä, sillä hän oli tulevan kuninkaan äiti, mutta prinssi Charles oli varma, että Diana menettää sen.

Koska Dianan maine ja kansan julkinen kiintymys saavutti historiallisesti ennennäkemättömät mittakaavat, hänen asemansa olisi saattanut olla uhka prinssi Charlesille, tulevalle kuninkaalle.

Dianan kerrotaan olleen niin järkyttynyt kuninkaallisen arvonimen menettämisestä, että tuolloin 14-vuotias prinssi William riensi lohduttamaan häntä.

– Älä huoli äiti, minä annan sen takaisin sinulle jonain päivänä kun olen kuningas, William oli sanonut.

Dianan entisen hovimestarin Burrelin mukaan keskustelu oli saanut prinsessan kyyneliin.

William ei koskaan päässyt antamaan äidilleen hänen kuninkaallista titteliään takaisin, sillä melkein tasan vuosi eron jälkeen Diana kuoli auto-onnettomuudessa kumppaninsa Dodi Fayedin kanssa Pariisissa 31. elokuuta 1997.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?