Gordon Ramsay pääsi suomalaiskokkien oppiin – pyyhkeen valuminen saunakokkauksen lomassa tuotti vaikeuksia, kertoo mukana ollut saunakokki

Gordon Ramsay kuvasi viime kesänä jakson seikkailuistaan suomalaisruokien parissa. Oppaana ollut kokki halusi tarjota muutakin kuin pakastekarjalanpiirakoita, toinen tutustutti Ramsayn saunakokkauksen saloihin.

Gordon Ramsay oppi kokkaamaan saunan pesässä Katariina Vuoren avustuksella.

Skotlantilainen huippukokki Gordon Ramsay vieraili Suomessa viime kesänä. Retken syynä olivat uuden Gordon Ramsayn makuseikkailut -ohjelman kuvaukset, joiden jälki on nyt nähtävissä.

Ramsay vierailee tutustumassa erilaisiin perinteisiin ruoanlaittotapoihin pohjoisessa Suomessa, Tornion seudulla.

Ramsay tutustuu suomalaisiin raaka-aineisiin ja tekniikoihin muun muassa Kim Mikkolan ja Katariina Vuoren opastuksella. Jakson päätteeksi Ramsay ja Mikkola ottavat toisistaan mittaa kokkailukilvan merkeissä.

Ramsay näyttää jakson perusteella nauttivan suomalaisista ruoista. Mies kuitenkin järkyttyy päätyessään maistamaan muurahaishappoa. Tökätessään tikkua muurahaispesään Ramsay ei tiedä, mitä herkku oikeastaan on.

– Te suomalaiset olette hulluja! Ramsay huudahtaa.

Kim Mikkola on palkittu kokki, joka tuntee Ramsayn ennestään ruokapiireistä. Mikkola on kokenut kameroiden edessä kokkailija, ja kuvaukset toisen tv-konkarin kanssa sujuivat vaivattomasti.

– Gordon Ramsay soitti mulle ja kysy et mitä äijä, olisiko kiinnostusta? Sanoin että on, katson kalenteria, Mikkola kertoo ohjelmaan päätymisestään.

Gordon Ramsay pääsi kokeilemaan myös muurahaispesän antimia Kim Mikkolan kanssa.

Helsinkiläisenä Mikkola toivoi pääsevänsä esittelemään Ramsaylle myös eteläisen Suomen antia, mutta ohjelmaan valikoitui pohjoisempi ympäristö. Kokki halusi päästä näyttämään Ramsaylle ja katsojille ohjelmassa Suomesta uusia kiinnostavia puolia.

– Viimeksi kun Ramsay oli Suomessa, hänelle annettiin tyyliin jotain pakastemämmiä ja pakastekarjalanpiirakoita, ja se oli hänen mielestään ihan skeidaa. Suomihan tunnetaan ulkomailla paikkana, mistä on aika vaikea saada asioita irti. Ellei tunne jotain suomalaista, ei välttämättä saa Suomesta hirveästi tietoa, Mikkola sanoo IS:lle.

Ulkomailla itsekin pitkiä aikoja viettänyt Mikkola oli tuotantoryhmän mukana ideoimassa aktiviteetteja ja ruokia, joita jaksossa nähdään.

– Yritin tuoda meidän maata esiin siinä valossa, että se olisi ulkomaalaisista kiinnostava paikka, ja Suomeen päin yritin näyttää, että ollaan muiden kanssa ihan samalla viivalla. Mekin pystytään kansainväliseen huipputuotantoon ja tekemiseen, jos me niin vain halutaan ja päätetään.

Mikkola arvioi, että tavoitteessa onnistuttiin hyvin. Kuvaukset sujuivat mutkattomasti, eikä kummempia kommelluksia sattunut.

– Ainoa mikä yllätti, oli että miten Gordon pystyi ryssimään sen kalan kaksi kertaa putkeen, Mikkola muistelee jakson lopun kokkauskilpaa.

Gordon Ramsay ja Kim Mikkola ottivat toisistaan mittaa suomalaistyylisten annosten laatimisessa.

Mikkolan mukaan jaksossa nähdään hänen ja Ramsayn spontaania vuorovaikutusta, mikä tekee jaksosta Mikkolan mielestä hauskan. Kuvausten aikaan Mikkola ja Ramsay viettivät jonkin verran aikaa yhdessä kuulumisia vaihtaen, sen mitä muilta työasioiltaan ehtivät.

Ramsay kertoi viihtyneensä Suomessa hyvin, ja Makuseikkailut-ohjelman jälkeen hän palasikin tänne kuvaamaan ITV:lle jouluaiheisen jakson.

– Kyllähän me tehtiin tosi hyvää Suomi-kuvaa, poiki heti seuraavat kuvaukset siitä, Mikkola tuumaa.

Ramsay tutustuu jaksossa saunakokkaukseen Katariina Vuoren kanssa. Vuori on kirjoittanut ruoanvalmistuksesta saunassa kokonaisen kirjan.

Vuori vietti rennoiksi ja hauskoiksi kuvailemissaan kuvauksissa kaksi päivää. Kokemus oli saunakokin mielestä mielenkiintoinen. Saunassa valmistettavat ruoat valittiin tuotannon kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta niin, että mukana oli jokin mielenkiintoinen tekniikka.

– Mikään hellalla tai kiukaalla padassa tehty homma ei ollut ihan sitä mitä he etsivät. Valitsin tekniikaksi suolakuorikypsennyksen ja sanomalehdessä savustamisen, joka oli myös mummoni ja sittemmin äitini kiuasbravuuri. Kiuaskokkaus on siis mummoni peruja minun kohdallani, Vuori kertoo.

Vuori kertoo näyttäneensä tuotantotiimille kotonaan etukäteen, miltä ruoanlaitto saunan pesässä näyttää. Kokkailun sopi olla näyttävää.

– Valitsemissani tekniikoissa oli myös paljon kuvauksellisia elementtejä: käsityötä ja tulta.

Ramsay oli Vuoren mukaan saunonut aiemminkin, mutta tällä kertaa kyseessä oli savusauna, joka toi mukaan eksotiikkaa. Kuvausten isännän kanssa työskentely sujui mallikkaasti.

– Gordon oli kohtelias ja hauska, kameroiden jälkeen vähän rennommalla tuulella. Heillä oli tiukka kuvausaikataulu ja me selvittiin aika nopeasti, ruuat tulivat ykkösellä. Lapseni olivat mukana kuvauksissa, ja hän höpötteli heidän kanssaan myös, Vuori muistelee.

Vaikka kuvaukset menivät mukavasti, yllätyksiltäkään ei vältytty.

– Meillä molemmilla oli vähän ongelmia pyyhkeiden päällä pysymisen kanssa ja aiheutti joitakin melko hilpeitä hetkiä, saunakokki kertoo.

Jaksossa nähdään, kun Ramsay pulahtaa vilvoittelemaan voimakkaasti virtaavaan Kukkolankoskeen, jossa kokki on aiemmin jaksossa kokeillut koskimelontaa.

– Tarkoitus oli, että menemme yhdessä uimaan. Tuohon aikaan vesi oli kuitenkin tavallista paljon korkeammalla. Aivan rantaa pitkin olisi pitänyt lähteä ylävirtaan, mutta virtaus nappasi Gordonin mukaan. Siinä olisi voinut oikeasti sattua pahemminkin, mutta hän pääsi rantaan, Vuori kertoo.

Gordon Ramsayn Makuseikkailut ei ole Vuoren ensimmäinen tuotanto, jossa hän esittelee saunakokkauksen saloja. Kokemusta on karttunut muun muassa espanjalaisesta matkaohjelmasta, olutmainoksesta ja eteläkorealaisessa radio-ohjelmasta. Tällä hetkellä Vuori kirjoittaa seuraavia teoksiaan.

Gordon Ramsayn makuseikkailujen Suomi-jakso National Geographic TV-kanavalla sunnuntaina 29. elokuuta klo 21.00.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?