Martha Stewart täyttää 80 vuotta - Viihde - Ilta-Sanomat

Kodinhengettärien kuningatar Martha Stewart täyttää 80 vuotta – uskomaton ura on sisältänyt työn Chanelin mallina, ennätysrikastumisen ja vankilareissun

Kotirouvien esikuva Martha Stewart on neuvonut miljoonia ihmisiä hyvän elämän pariin. Tänään pyöreitä vuosia täyttävä Stewart on noussut pitkällä urallaan arkisista oloista miljonääriksi.

Martha Stewart viettää 80-vuotissyntymäpäiväänsä.

3.8. 7:30

Martha Stewartia voi pitää kaikkien lifestyle-vaikuttajien esiäitinä. Kodinhengetär, mediamoguli ja bisnesnainen on opastanut ja viihdyttänyt amerikkalaisia ja kansainvälisiä yleisöjä jo vuosikymmenien ajan.

Stewartin vaiheikas ura on kulkenut vaatimattomista oloista kirjailijaksi ja vankilareissun kautta maailmankuuluksi liikenaiseksi, jonka ahkeruuden hiipumisesta ei ole vielä merkkejä.

1. Kädentaidot ja ahkeruus peruja lapsuudesta

Martha Stewart syntyi 3. elokuuta vuonna 1941 New Jerseyssä työväenluokkaiseen perheeseen. Stewart oli toinen puolalaisjuuristen vanhempien kuudesta lapsesta. Äiti työskenteli opettajana ja isä lääkemyyjänä.

Tuolloin vielä Martha Kostyra -niminen tyttö sai vanhemmiltaan oppia erilaisiin kodin askareisiin, kuten ompeluun, ruoanlaittoon ja puutarhanhoitoon. Nuo taidot olivat pohja maailman tunnetuimman kotitalouskuningattaren uralle.

2. Varhaiset työt ja opiskeluaika

Stewart työskenteli jo nuorena lapsenvahtina. 13-vuotiaana hän alkoi tehdä töitä mallina, esiintyen tv- ja lehtimainoksissa.

– Se oli rodella hauskaa ja sain siitä itsevarmuutta esiintyä kameroiden edessä, Stewart muisteli Today-ohjelmassa.

Stewart opiskeli lukion jälkeen Columbian yliopistossa historiaa ja arkkitehtuurin historiaa. Stewart rahoitti opintojaan jatkamalla mallin töitä ja poseerasi muun muassa muotitaloa Chanelille.

Stewart loisti jo opintojensa aikana esimerkillisyydellään: Glamour-lehti valitsi neidin vuonna 1961 yhdeksi vuosittain valittavista 10 opiskelijanaisesta.

Martha Stewart (yläoikealla) oli jo lukioaikoinaan esimerkillinen nuori neiti.

3. Ura Wall Streetillä

Stewart työskenteli opintojensa jälkeen menestyksekkäänä arvopaperimeklarina. Aika Wall Streetillä antoi itsevarmalle Stewartille valmiudet oman menestyvän yrityksen rakentamiseen ja pyörittämiseen.

– En edes tiennyt, mikä lasikatto oli, ennen kuin joku selitti sen minulle, sillä naisena ja liikenaisena oleminen oli minulle yksi ja sama asia, Stewart on kertonut Peoplelle.

Stewart kertoo viihtyneensä työssä, mutta pörssiura jäi taakse perheen ja toisenlaisten työhaaveiden myötä.

4. Sokkotreffeiltä 30-vuotinen avioliitto

Stewart tapasi aviomiehensä Andrew Stewartin sokkotreffeillä opiskeluaikana, pari meni naimisiin 1961. Stewartien avioero astui voimaan vuonna 1990. Parille syntyi yksi lapsi, tytär Alexis vuonna 1965.

Stewart on myös isoäiti Alexiksen Jude-tyttärelle ja Truman-pojalle. Alexis Stewart julkaisi vuonna 2011 kirjan, jossa hän kritisoi äitinsä vanhemmuutta. Martha-äiti kuvaili kirjaa hulvattomaksi.

Stewart oli 15 vuoden ajan on-off-suhteessa miljonääri Charles Simonyin kanssa, mutta pari päätti suhteensa vuonna 2008. Stewart on kertonut tapailleensa myös näyttelijä Anthony Hopkinsia. Suhde kaatui miehen Oscar-palkitun Uhrilampaat-roolin vuoksi ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.

– Minulla olisi luultavasti ollut todella mukava suhde Anthony Hopkinsin kanssa, mutta en päässyt yli Lecter-jutusta, Stewart on kertonut radiohaastattelussa.

Tällä hetkellä Stewart elää hulppealla tilallaan New Yorkin osavaltiossa tiettävästi sinkkuna, mutta nainen on kertonut tapailevansa mielellään nuorempia herroja.

Martha Stewart taitaa kokkauksen ja sisustamisen lisäksi myös puutarhanhoidon.

5. Pitopalveluemännästä miljardööriksi

Mentyään naimisiin Stewartit muuttivat Connecticutiin 200 vuotta vanhaan maataloon, jonka ympärille monet Stewartin projektit tulevina vuosina keskittyivät. Stewart perusti vuonna 1976 catering-firman, jonka kautta hän tapasi kustantamon johtajan, joka oli vaikuttunut Stewartin emännöinnistä ja ehdotti kirjan tekemistä.

Vuonna 1982 julkaistiin Stewartin ensimmäinen kirja Entertaining. 1980-luvulla julkaistiin useita muitakin kirjoja, ja Stewart kirjoitti myös lehtiartikkeleita ja esiintyi tv:ssä. Tähän päivään mennessä Stewart on julkaissut jo lähes 100 kirjaa.

Stewartin julkaisemaa Martha Stewart Living -lehteä on selailtu vuodesta 1990. Vuonna 1993 alkoi lehteen pohjautuva tv-ohjelma, jota ovat seuranneet lukuisat muut tv-ohjelmat.

Martha Stewart on kaikkien amerikkalaisten tuntema tv-persoona ja kodinhengetär.

Stewartin ohjelmissa on usein vieraillut julkisuuden henkilöitä. Monet Stewartin seuraajat ovat riemastuneet naisen viime vuosien tiiviistä yhteistyöstä räppäri Snoop Doggin kanssa. Kaksikko on tehnyt yhteistä kokkausohjelmaa.

Vuonna 1997 perustettiin Martha Stewart Living Omnimedia -yhtiö kattamaan kaikki ehtiväisen Stewartin eri tuotteet. Stewartista tuli vuonna 1999 Yhdysvaltain ensimmäinen itse uransa luonut naismiljardööri.

Martha Stewartin ja räppäri Snoop Doggin ystävyys on riemastuttanut erityisesti nuorempaa yleisöä.

6. Talousrikoskohu ja vankilatuomio

Puhtoisen Stewartin ura koki kolauksen vuonna 2004, kun Stewart oli talousrikoskohun keskiössä. Stewart tuomittiin viideksi kuukaudeksi vankilaan muun muassa viranomaisten harhauttamisesta.

Stewart istui tuomionsa länsivirginialaisessa Aldersonin vankilassa, seuranaan enimmäkseen huumerikoksista tuomittuja naisia. Vankilassa Stewart sai lempinimen M. Diddy. Stewart keskittyi myös kalterien takana siihen, minkä parhaiten osasi.

– Tein hilloa vankilan pihalla kasvaneiden puiden omenoista ja opetin muille vangeille, miten tehdä keramiikkaa, Stewart on kertonut Business Insider -lehden haastattelussa.

Stewart tuomittiin vuonna 2004 talousrikoksista viideksi kuukaudeksi vankilaan.

Vankilatuomion täytyttyä Stewart joutui suorittamaan vielä kahden vuoden ehdonalaistuomion, josta hän vietti kotiarestissa viisi kuukautta.

Stewartin ura lifestyle-guruna ei kuitenkaan päättynyt rötöstelyyn. Vankila-ajan jälkeen Stewart palasi tv-ruutuihin muun muassa omalla Diili-spinoff-sarjallaan.

7. Lifestylevaikuttajien suunnannäyttäjä

Stewart on ollut lähes kaikessa tekemisessään edellä aikaansa. Henkilöbrändien edelläkävijä tekee yhä tv-ohjelmia, julkaisee lehteä ja artikkeleita nettisivuillaan ja on ottanut haltuun myös sosiaalisen median.

Stewartin nimissä on myyty vuosien varrella monenlaisia kotitaloustarvikkeita, kuten astioita, huonekaluja, juhlatarvikkeita ja jopa viinejä ja taloja.

Martha Stewart vuoden 2020 Vanity Fairin Oscar-juhlissa.

8. Sanavalmis rouva ei osoita merkkejä eläköitymisestä

Stewartia on kritisoitu hänen jopa liiallisesta täydellisyydestään kodin askareissa. Amerikan ykkösemäntä osaa pullantuoksustaan huolimatta olla myös nasevia kommentteja viljelevä persoona, joka vähät välittää kritisoijista.

Harpers Bazaarin viimevuotisen haastattelun mukaan Stewart on itse jatkuvasti työn touhussa, vaikka naisen ikä ja asema mahdollistaisivat myös leppoisamman arjen.

– Elämässäni ei ole hierarkiaa. Jos minun pitää pestä lattiat, pesen lattiat. Vien roskat, jos kukaan ei ole vienyt roskia, Stewart kertoo lehdessä.

Stewartin ura ei ole osoittanut hiipumisen merkkejä. Teräsmummo haluaa olla jatkossakin itse kontrollissa omasta elämästään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?