Heikki Silvennoinen, Juha Vuorinen ja Irina Isberg ovat nykyisin raittiita - Viihde - Ilta-Sanomat

Nämä tunnetut suomalaiset laittoivat korkin kiinni lopullisesti – kertovat, mitä raitistumisesta seurasi

Julkisuudesta tutut henkilöt kertovat, miksi he laittoivat korkin kiinni lopullisesti ja mitä siitä seurasi.

Heikki Silvennoinen, Juha Vuorinen ja Irina Isberg ovat nykyisin raittiita.

1.8. 20:05

Kummeli-tähti ja muusikko Heikki Silvennoinen, 67, on ollut raittiina jo yli 25 vuotta. Kummelin kulta-aikoina hän kertoo eläneensä villiä aikaa, ja alkoholinkäyttö riistäytyi toisinaan käsistä.

– Olin sellainen tuurijuoppo, että keikoilla saattoi olla useamman päivän putkia, kun välillä taas en juonut ollenkaan.

– Yöelämä kutsui luokseen, ja aina vedettiin tappiin. Kierrettä ei ollut helppo katkaista, hän myöntää.

Heikki Silvennoinen joutui sairaalaan haimatulehduksen takia.

Raja tuli vastaan helmikuussa 1995, kun Silvennoinen sairastui haimatulehdukseen ja joutui sairaalaan useiden vuosien juomisen seurauksena.

– Sairaalassa päätin, että nyt juominen saa loppua. Se päätös on todennäköisesti pelastanut henkeni.

Silvennoisen mukaan hänen oli helppo pysyä valinnassaan, mutta juomiseen liittyvä sosiaalinen paine vaati totuttelua.

– Alkoholi liittyy vahvasti suomalaisten sosiaalisuuteen, ja harvassa ovat juhlat, joihin juominen ei liittyisi, Silvennoinen tietää.

Yökerhot kuitenkin vaihtuivat harrastuksiin. Alkoholista luopuminen toi näyttelijän mukaan rutkasti lisää energiaa ja sitä kautta uudet arkirutiinit.

– Arkielämään se vaikutti suuresti, ja aloin harrastamaan liikuntaa paljon enemmän.

Silvennoinen kertoo, että hänen bändikaverinsa ja kollegansa olivat helpottuneita hänen päätöksestään, mutta ulkopuolisilla riitti ihmeteltävää.

– Kyllä raittiuttani kyseenalaistettiin, mutta en antanut sen häiritä.

Varsinkin keikkaillessa Silvennoinen kokee juomattomuuden olleen eritoten hyödyksi.

– Pääsee kotiin yöksi, kun voi ajaa autolla ja seuraavana päivänä on iskussa. Sillä on ollut monia käytännön vaikutuksia, näyttelijä ylistää.

– Kyllä alkoholi on suomalaisille yhä jonkin sortin ongelma. Itse lopettaneena en voi kuin suositella, hän korostaa.

”Kadun jokaista jurriani”

Entiseksi tuurijuopoksi itseään kuvailee myös kirjailija Juha Vuorinen, joka raitistui tammikuussa 2008.

– Silloin tuli viimeinenkin viinamitta täyteen. Se oli päätös, joka oli kuplinut sisälläni toistakymmentä vuotta. Halusin olla sellainen isä, jollaisen olisin halunnut itselleni ja ennen kaikkea, olla onnellinen, hän perustelee.

Juha Vuorinen on kirjoittanut suositun Juoppohullun päiväkirja -kirjasarjan.

Vuorisen mukaan hän oli pisimmillään jopa vuoden juomatta pisaraakaan, mutta yksi ilta saattoi laukaista useamman päivän putken.

– Se oli ensimmäisestä ryypystä alkaen ongelmallista, vaikka aivan varmasti dokaamisen alkuaikoina muuta väitin, hän myöntää.

Kirjailija oli jo ehtinyt hyväksyä ajatuksen, ettei viinapiru päästäisi otteestaan, vaan toisin kävi.

– Omalla kohdallani olin uskotellut, että minussa olisi geeni parantumattomaan sairauteen, joka tulee ennemmin tai myöhemmin myös tappamaan minut. Onneksi minussa on myös sellainen geeni, joka paransi minut tästä luulosairaudesta. Mutta sitä en yritäkään kiistää, etteikö minussa olisi ollut se jokin, joka sai minut juomaan humalahakuisesti, hän täsmentää.

Kosteista illoista kirjailijalla ei ole hyviä muistoja.

– En ole tehnyt humalassa mitään hyvää, joten voin sanoa katuvani jokaista jurriani. Myös sellaisia kännejä, joista minulla ei ole minkäänlaisia muistikuvia. En ole nähnyt kenenkään tekevän humalassa mitään järkevää.

Vuorinen kertoo voivansa tätä nykyä fyysisesti, henkisesti ja psyykkisesti paremmin kuin koskaan. Hän sanoo löytäneensä elämäänsä rauhan, jollaisesta hän lapsesta asti haaveili.

Vuorisen mukaan hänen on ollut helppoa pysyä valinnassaan.

– Olen aika mustavalkoinen tyyppi. Kun joku asia, on se sitten ihmissuhde, työprojekti tai omaa elämää jyrsinyt vietti, tulee päätöksensä, se on loppu. En jää itkemään tai haikailemaan niiden perään. Samoin kävi alkoholinkäytölleni. Se oli osa mennyttä elämääni, mutta ei pisaraakaan tulevaisuuttani, hän summaa.

”Elämästä ei menetä mitään”

Salatut elämät -sarjasta tuttu näyttelijä Irina Isberg (ent. Vartia) päätti eräiden juhlien jälkeen olla viikon ilman alkoholia. Kokeilusta on nyt aikaa yli kolme vuotta, eikä näyttelijä ole juonut alkoholia sen jälkeen.

– Päivä kerrallaan -ajattelu toimi, ja pian hurahdin raittiuden aikaansaamaan oloon. En ole enää kaivannut alkoholia elämääni, näyttelijä kertoo.

Näyttelijä Irina Isberg on ollut tyytyväinen päätökseensä luopua alkoholista kokonaan.

Isberg halusi selvittää, millaisia vaikutuksia raittiudella olisi. Hän ei ajatellut jättävänsä alkoholia kokonaan, mutta niin yllättäen kävi.

Näyttelijä oli tottunut käymään esimerkiksi kollegoidensa kanssa parilla lasillisella töiden jälkeen ja nauttimaan saunakaljan.

– Määrät olivat pieniä, mutta työmatkoilla junassa monesti saatoin mennä yksin lasilliselle ravintolavaunuun arkenakin. Viikoittain kävin kavereideni kanssa drinkillä, mutta en humalahakuisesti, hän selvittää.

Isbergin mukaan jo muutaman viikon jälkeen hän huomasi muutoksia.

– Näytin paljon freesimmältä, ja oli helpompi huolehtia linjoistaan, kun aineenvaihdunta toimi. Myös mielialani koheni, ja minusta tuli tietyllä tapaa herkempi ja aistikkaampi, hän kuvailee.

– Olen nykyään paljon tietoisempi omasta tunteistani ja tuntemuksistani. Esimerkiksi hyvän päivällisen vaikutukset kehoon huomaa aivan eri tavalla.

Terveydellisten vaikutusten lisäksi Isberg kertoo säästäneensä rutkasti rahaa.

– Voisin sanoa, että maksoin selkäleikkaukseni sillä rahalla, mitä vuodessa meni alkoholiin.

Vieläkin näyttelijä vaihtaa vapaalle käymällä juhlissa, mutta kotiin hän lähtee siinä vaiheessa iltaa, kun muut alkavat olla humalassa.

– Juttelu ja ilmapiiri muuttuvat, ja siinä vaiheessa ikään kuin tippuu kelkasta. Ei haittaa, vaikka muut jäävät jatkamaan iltaan, vaan lähden hyvillä mielin kotiin, Isberg sanoo.

Jonkin verran näyttelijä on kohdannut ihmettelyä siitä, miksi hän ei juo yhtäkään. Hän kokee selittelyn turhauttavaksi.

– En tarvitse edes sitä yhtä saadakseni hyvää fiilistä enkä halua edes niitä pieniä negatiivisia vaikutuksia. Ehkä alkoholi hieman jopa ällöttää, hän naurahtaa.

– Välillä sitä miettii, että eikö joihinkin porukoihin tule kutsutuiksi, jos ei juo yhtään. Nykyään onneksi absolutismiin suhtaudutaan hieman myönteisemmin, hän täsmentää.

Isberg korostaa, ettei raitistuakseen tarvitse olla ongelmia alkoholin kanssa.

– Elämästä ei menetä mitään, vaikka ei juo. Päin vastoin, raitistuminen on omalla kohdallani tuonut elämääni paljon enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?