Pelle Hermannin luoja Simo Ojanen on kuollut - Viihde - Ilta-Sanomat

Pelle Hermannin luoja Simo Ojanen on kuollut

Kirjailija Simo Ojanen on kuollut 80-vuotiaana.

29.7. 16:17

Televisiosta tutun Pelle Hermanni -sarjan luojana tunnettu kirjailija Simo Ojanen on kuollut. Ojanen menehtyi kotikaupungissaan Porissa vakavaan sairauteen 80-vuotiaana.

Ojasen poismenon vahvisti Ilta-Sanomille hänen tyttärensä.

Simo Ojanen vuonna 2013.

Pelle Hermanni edustaa Ojasen tuotannon tunnetuinta osaa. Sarjaa esitettiin vuosina 1978-88 yhteensä kahdeksankymmentä jaksoa. Ojasen kirjallinen tuotanto käsittää yli kaksikymmentä teosta, joista suurin osa lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Pelle Hermannin hahmo henkilöityi näyttelijä Veijo Pasaseen, joka menehtyi vuonna 1988 vain 57-vuotiaana. Ohjaaja Timo Koivusalo ilmoitti heinäkuun alussa tekevänsä Pelle Hermannista elokuvan. Sen pääosassa nähdään Vesa Vierikko.

Lue lisää: Legendaarisesta Pelle Hermannista tehdään elokuva – pääosassa nähdään Vesa Vierikko

Ojanen käsikirjoitti Pelle Hermannin lisäksi Pikku Kakkosessa esitetyn Kolme ässää - ja Joonas-animaatiosarjat. Hän kirjoitti myös joitakin lapsille suunnatun Rölli-televisiosarjan jaksoja.

Simo Ojanen ja Veijo Pasanen Pikku Kakkosen juhlanäyttelyssä Nykytaiteen museossa vuonna 1983.

TV2:n lasten ja nuorten ohjelmien päällikkö Pertti Nättilä kertoi IS:lle vuonna 2017, miten ohjelma sai alkunsa. Nättilä sai aikanaan idean sirkuspellesarjaan Lasse Pöystin Iltasaduista. Porilainen Ojanen oli kirjoittanut Iltasadut-ohjelmaan sadun Sirkuspelle Hermannista.

Pian Nättilä otti yhteyttä Ojaseen ja pyysi tätä kirjoittamaan kokonaisen sarjan Pelle Hermanista. Ojanen innostui asiasta. Seuraavaksi piti löytää sopiva näyttelijä Hermanniksi.

– Olin tehnyt Veijo Pasasen kanssa Heikkiä ja Kaijaa sekä Rintamäkeläisiä ja kysyin Veijolta, rupeaisiko hän sirkuspelleksi, Nättilä muisteli.

Nättilä kuitenkin paljasti tuolloin, että Pasanen aluksi epäröi haastavaa roolia. Yön yli mietittyään hän vastasi myöntävästi.

Hermannin tarina päättyi kuitenkin äkisti, kun Pasanen menehtyi sairaskohtaukseen helmikuussa 1988. Sarjan edellinen jakso oli kuvattu vain kahta päivää aiemmin.

– Kaikkein järkyttävintä oli, että viimeisessä jaksossa Pelle Hermanni keskusteli Äitiliinin kanssa kuolemasta, Ojanen muisteli Ilta-Sanomille vuonna 2017.

Pelle Hermanni jäi Pasasen tunnetuimmaksi rooliksi. Lapsirakas Pasanen näytteli myös muun muassa Pertsa ja Kilu -sarjassa, Mika Kaurismäen Arvottomat-elokuvassa ja Tampereen Työväenteatterin lavoilla. Hän oli Spede Pasasen serkku.

– Veijo eläytyi siihen aivan täysillä. Hän oli ihan Pelle Hermanni, kun hän astui niihin housuihin. Hän teki sen tosissaan ja näki kauheasti vaivaa, Pertti Nättilä kommentoi IS:lle vuonna 2017.

Pelle Hermannia kuvattiin vuosina 1978–1988 yhteensä 80 jaksoa. Uusintoja on nähty Pikku Kakkosessa moneen otteeseen. Hermanni on valittu Ylen kyselyssä Pikku Kakkosen suosituimmaksi hahmoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?