Kun Laura Haimilan ex-puoliso kuoli äkillisesti, radiojuontaja hukutti surunsa alkoholiin – kertoo nyt hetkestä, joka muutti kaiken - Viihde - Ilta-Sanomat

Kun Laura Haimilan ex-puoliso kuoli äkillisesti, radiojuontaja hukutti surunsa alkoholiin – kertoo nyt hetkestä, joka muutti kaiken

Radiojuontaja ja artistimanageri Laura Haimila sairasti alkoholismia muilta piilossa. Erään kostean illan jälkeen hän teki ratkaisevan päätöksen.

Laura Haimila laittoi korkin kiinni lopullisesti kahdeksan vuotta sitten.

31.7. 6:45

Vielä kymmenen vuotta sitten radiojuontaja Laura Haimila suuntasi viikonloppuisin tapansa mukaan juhlimaan. Porukan hauskuuttajana tunnettu Haimila, 33, joi itsensä monesti tuhtiin humalaan ja kaveerasi ventovieraiden kanssa.

”Hauska tyyppi, jonka seurassa saa aina hyvän bileillan”, monet ajattelivat.

Syyskuisena perjantaina 2013 Haimila heräsi ystävänsä levynjulkkarikeikan jälkeen kotoaan. Puhelin ja pankkikortti olivat kateissa. Kostean illan tapahtumat muistuivat mieleen hämärästi.

– Ajattelin, että nyt saa riittää. Se jäi viimeiseksi kerraksi, kun join alkoholia, artistimanagerina ja toimittajana tunnettu Haimila kertoo.

– Päätökseen vaikutti alkoholin liiallinen käyttö ja elämän irrallisuus, minkä alkoholi sai aikaan. Meidän yhteinen tarinamme tuli päätökseen. Ja se oli paras ratkaisu koskaan.

Haimilan mukaan hänen alkoholinkäyttönsä oli ollut ongelmallista jo vuosia. Varsinainen alamäki alkoi alkuvuonna 2013, kun radiojuontaja kohtasi suuren tragedian.

– Ex-kumppanini menehtyi äkillisesti ja yllättäen. Alkoholi toi lohtua suruun, ja sillä lääkitsin itseni.

Aikaisemmin Haimila joi lähinnä viikonloppuisin, mutta läheisensä poismenon jälkeen juominen oli lähes päivittäistä. Haimila tunnustaa sairastuneensa alkoholismiin.

– Yritin salata juomiseni läheisiltäni viimeiseen asti. Pystyin kuitenkin hoitamaan kaikki velvollisuudet ja käymään töissä, mutta kukaan ei tiennyt, että join myös yksin kotona, hän selvittää.

Raitistumispäätöksen jälkeen Haimila kutsui lähimmäisensä koolle ja kertoi tilanteestaan. Haimilan mukaan asia ei tullut ystäville sokkina.

– He tiesivät minun juovan reilusti, joten eivät he oikeastaan yllättyneet, vaan olivat lähinnä surullisia. Sen jälkeen kukaan ystävistäni ei ole sanonut sitä klassista, että kyllähän minä yhden voin ottaa. Ystäväni tukivat minua sataprosenttisesti, Haimila kiittelee.

Aluksi raittius oli Haimilan mukaan vaikeaa, mutta hän onnistui pysymään päätöksessään.

– Runsas alkoholinkäyttö on niin sosiaalisesti hyväksyttyä. Ensimmäinen vuosi oli vaikea, sillä koin ulkopuolisuuden tunnetta ja jopa ihan fyysisiä oireita, Haimila kuvaa.

Pian Haimila löysi alkoholittomat vaihtoehdot ja oivalsi nauttivansa illanvietoista jopa enemmän ilman alkoholia.

Muutokset raitistumisen jälkeen olivat mullistavia. Haimilan mukaan muassa hänen unenlaatunsa parani ja hän voi kokonaisvaltaisesti paremmin.

– Olo oli suorastaan euforinen. Kun kehoni oli palautunut alkoholinkäytöstä aloin huomaamaan ulkoisiakin muutoksia. Pöhötys katosi ja koin tyytyväisyyttä itseäni kohtaan.

Myös läheiset pistivät merkille Haimilan positiivisen muutoksen.

– Aloin olla aidosti läsnä. Minusta tuli syvällisempi ja tunneälykkäämpi ihminen, mikä tietysti näkyi myös ulospäin, Haimila kertoo.

Haimila painottaa, ettei voisi kuvitellakaan enää juovansa.

– Osaan riemuita vapautuneesti ilman, että tarvitsen siihen toimintaani manipuloivaa myrkkyä. Sanoisin, että jos on vähänkin taipumusta synkkyyteen, suosittelen kokeilemaan, miten raittius vaikuttaa.

– Elämääni on tullut huomattavasti enemmän aitoa iloa. Raittius on syventänyt elämän merkitystä, hän summaa.

Voit lukea lisää tunnettujen suomalaisten tarinoita raitistumisesta viikonlopun Ilta-Sanomista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?