Näyttelijä Anu Panula on kuollut – sisar kertoo vastoin­käymisten sävyttämistä viimeisistä vuosista

Anu Panula teki pitkän uran näyttelijänä, teatterinjohtajana, tanssijana ja koreografina.

Anu Panula menehtyi 64-vuotiaana.

25.7.2021 17:17

Näyttelijä ja teatterinjohtaja Anu Panula menehtyi viime perjantaina. Hän oli kuollessaan 64-vuotias. Panulan sisar Terhi Panula vahvistaa suru-uutisen IS:lle.

– Anu menehtyi perjantaina pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

Anu Panula toimi viimeiset vuotensa Alzheimerin tautia sairastavan miehensä Hannun omaishoitajana sekä kehitysvammaisteatteri La Stradan johtajana. Vuonna 2009 perustettu teatteri ajautui korona-aikana suuriin vaikeuksiin, kun se joutui luopumaan tiloistaan homevaurioiden vuoksi. Kun uusia tiloja ei toistuvista yrityksistä huolimatta löytynyt, teatterin toiminta oli laitettava tauolle.

– Oma pitkäaikaissairaus, miehen hoitaminen ja lopulta vielä teatterin alasajo sekä esiintymistilojen menettäminen olivat Anulle liikaa. Ihminen väsyy, kun hän kohtaa liikaa vastoinkäymisiä. Anun kohdalla niitä riitti viime vuosina, Terhi Panula toteaa.

Anu Panula remontoi talkooporukan kanssa uudet tilat kehitysvammaisteatteri La Stradalle. Tiloistaan jouduttiin luopumaan terveydellisistä syistä vain pari vuotta avajaisten jälkeen.

Terhi Panula kertoo kuitenkin muistavansa pikkusisarensa ennen kaikkea sitkeänä, omatahtoisena ja reippaana ihmisenä.

– Kunnioitan hänen elämäntyötään aivan valtavasti. Nostan hattua Anun sinnikkyydelle ja jaksamiselle. Hän oli aina vähäosaisten asialla.

Etenkin kehitysvammaisten asia oli lähellä Anu Panulan sydäntä. Huhtikuussa 2017 IS:lle antamassaan haastattelussa Anu Panula kertoi haluavansa edistää työnsä avulla yhdenvertaisuutta sekä kehitysvammaisten työllistymistä.

– Tasavertaisuus on kaikkein tärkein asia. Olemme kaikki tavalla tai toisella tärähtäneitä ja erilaisia. Kukaan ei ole täydellinen eikä tarvitse ollakaan, Panula totesi huhtikuussa 2017.

Vain vuotta aiemmin kehitysvammaisteatteri La Strada oli avattu Tampereelle vanhaan elokuvasaliin, jota Panula oli remontoinut yhdessä talkooporukan kanssa. Sitä ennen teatteri toimi pienemmissä tiloissa. Pari vuotta myöhemmin uusi toimitila osoittautui käyttökelvottomaksi homevaurion vuoksi.

Anu Panulan vetämän La Stradan viimeiseksi näytelmäksi jäi marraskuussa 2019 ensi-iltansa saanut Siunattu hulluus. Terhi Panula kehuu sisarensa viimeistä ohjaustyötä vuolaasti.

– Se oli todella upea esitys. Anun työtä ei voi kuin kunnioittaa.

Anu Panula omisti itsensä viime vuosina kehitysvammaisten asialle.

Näyttelemisen ja teatterin pyörittämisen lisäksi Anu Panula loi uraa tanssijana ja koreografina. Vuonna 2017 antamassaan haastattelussa hän kertoi tienneensä tulevan ammattinsa jo viisivuotiaana.

– Koko lapsuus oli musiikkia ja teatteria. Sain tukea kotona. Se oli kaikkein tärkeintä, hän totesi tuolloin.

Näytteleminen tuli Anu Panulalle osin sukurasitteena, sillä myös hänen äitinsä Helena Haavisto oli näyttelijä. Naisen isä Jorma Panula sen sijaan teki pitkän uran kapellimestarina ja säveltäjänä. Anu oli keskimmäinen neljästä sisaruksesta, ja hänen isosisarensa Terhi tunnetaan niin ikään näyttelijänä.

Anu Panula avioitui vuonna 1995 muusikko Hannu Kahiluodon kanssa, ja samana vuonna syntyi parin tytär Joseppiina. Kahiluodolla todettiin kuusi vuotta sitten Alzheimerin tauti, ja viimeiset vuotensa Anu Panula toimi miehensä omaishoitajana.

– Olihan se aika kova paikka, mutta siihen on vain sopeuduttava. Ei koskaan tiedä, miten tauti etenee ja koska hän joutuu hoitokotiin. Aion pitää hänet kotona niin kauan kuin ikinä pystyn ja jaksan, Anu Panula kertoi miehensä sairaudesta IS:lle huhtikuussa 2017.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?