J.K. Rowling paljastaa todellisen syyn, miksei julkaissut Harry Pottereita koko nimellään: Pelkäsi väkivaltaista ex-miestään

J.K. Rowling on aiemmin kertonut, että nimikirjaimien käyttöön päädyttiin, jotta myös pojat kiinnostuisivat Harry Potterista.

J. K. Rowlingin kirjailijanimen taustalla on vakava syy.

26.7.2021 9:36

Harry Potter -kirjoillaan maailmanmaineeseen noussut J.K. Rowling kertoo radiohaastattelussa syyn sille, miksi menestyskirjat päätettiin julkaista kirjailijan nimikirjaimilla. Daily Mail kirjoittaa, että Rowlingin päätöksen takana oli pelko entisestä aviomiehestä.

55-vuotias Rowling kertoo BBC:n radio-ohjelmassa kirjailija Simon Armitagelle, ettei uskaltanut käyttää nimeä Joanne Rowling vaikean entisen liittonsa vuoksi.

– Tätä en ole itse asiassa koskaan aiemmin kertonut: halusin oikeasti julkaista eri nimellä, sillä olin päässyt pois vaikeasta avioliitosta ja olin hieman vainoharhainen, Rowling kertoo.

Ensimmäinen Potter -kirja Harry Potter ja viisasten kivi ilmestyi vuonna 1997.

Rowling oli naimisissa entisen miehensä Jorge Arantesin kanssa puolitoista vuotta. Parin riitaisa liitto päättyi vuonna 1993. Rowling ja Arantes tapasivat ja asuivat Portugalissa, mutta Rowling muutti eron jälkeen parin pienen lapsen kanssa takaisin kotimaahansa Iso-Britanniaan.

J. K. Rowling ei uskaltanut julkaista esikoiskirjaansa Joanne Rowlingina.

Arantes ei ollut lukenut Rowlingin käsikirjoitusta, mutta oli keskustellut siitä kirjailijan kanssa. Rowling arveli, että jos mies kuulisi kirjan julkaisusta, hän tunnistaisi kyllä, kenestä on kyse. Rowling ei kuitenkaan aavistanut, että Viisasten kivestä tulisi niin suuri kansainvälinen menestys

– En osannut kuvitella, että siitä tulisi menestys, en kuvitellut että se menisi Portugaliin asti, mutta olin vähän vainoharhainen siihen aikaan, Rowling kertoo Armitagelle.

– Ex-puolisollani oli itse asiassa lähestymiskielto, joten julkaisupäivän lähestyessä ajattelin, että ehkä julkaisen tämän vain eri nimellä, käytän pseudonyymiä, se on hyvä, Rowling kertoo ratkaisustaan.

Rowling on ollut nykyisen miehensä Neil Murrayn kanssa naimisissa vuodesta 2001.

Kirjailijan koko nimi on Joanne Rowling, mutta hänet tunnetaan J. K. Rowlingina. Rowling on aiemmin kertonut, että päätti käyttää Harry Potter -kirjoissa pelkkiä etunimien alkukirjaimia jotta kirjat vetoaisivat sekä tyttöihin että poikiin.

Rowlingin Harry Potter -sarjan kirjoja on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta. Rowling on julkaissut kirjoja myös Robert Galbraith -nimellä.

J. K. Rowling on ollut viime vuosina ankaran kritiikin kohteena transsukupuolisuutta koskevien kommenttiensa ja julkaisujensa vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?