Suosikkikirjailija Raija Oranen kertoo kokeneensa syrjintää - Viihde - Ilta-Sanomat

Suosikkikirjailija Raija Oranen kertoo kokeneensa syrjintää: ”Olen äärimmäisen katkera”

Raija Oranen kirjoitti todelliseen henkilöön perustuvan romaanin oopperalaulaja Anita Välkistä, joka sysättiin syrjään kesken loistavan uran. Kirjailija kertoo itsekin kokeneensa syrjintää, jonka syytä hän ei tiedä.

Raija Oranen saanut kirjailijanurallaan runsaasti lukijoita, mutta hän ei vieläkään koe olevansa hyväksytty tietyissä kirjallisissa piireissä.

31.7. 7:30

Raija Oranen, 72, on helposti innostuva, mutta kun hänelle ehdotettiin romaania oopperalaulaja Anita Välkistä (1926–2011), hän empi ensin, sillä suurilla oopperaestradeilla esiintyneen sopraanon elämästä on varsin vähän materiaalia.

– Ei tämä helpolla tullut, Oranen kertoo uuden kirjan syntyprosessista.

Tosielämään perustuvan Kaikki tämä valo -romaanin syntymiseen vaikutti Välkin tytär Raija ”Rapsu” Leikola.

– Ilman Rapsua en olisi kyennyt tekemään tätä kirjaa, Oranen korostaa.

Romaanissa Anita Välkki muistelee elämäänsä kesämökillään 1992, kun hän oli jäänyt leskeksi.

Kun Oranen tutustui Anita Välkin elämään, hän löysi jossakin mielessä kohtalotoverinsa. Välkki joutui oopperalaulajana syrjäytetyksi ja menetti merkittävimmän osan rakastamastaan työstä.

En ikään kuin kuulu kirjallisuuteen. Olenko vain joku outo tyyppi, joka on julkaissut lähes sata teosta.

Raija Oranen on saanut 50 vuotta kestäneellä kirjailijanurallaan runsaasti lukijoita ja varsinkin viime vuosina myös kriitikoiden hyvää palautetta. Mutta vieläkään hän ei koe olevansa hyväksytty tietyissä kirjallisissa piireissä.

– Tiedän, miltä Anitasta tuntui tulla heitetyksi syrjään. Itsestäni se on tuntunut ihan kauhealta. Olen äärimmäisen katkera, Oranen toteaa kaunistelematta.

– Romaanini eivät ole olleet minkään palkinnon ehdokkaana. Kerran olen saanut yksivuotisen taiteilija-apurahan, mutta muuten minut on poistettu apurahalistoilta. En ikään kuin kuulu kirjallisuuteen. Olenko vain joku outo tyyppi, joka on julkaissut lähes sata teosta, Oranen ihmettelee.

Raija Oranen kotonaan Topi-koiransa kanssa.

Kova isku Oraselle oli sekin, kun hänen kultakautensa televisiosarjojen käsikirjoittajana päättyi, vaikka Ruusun aika- ja Puhtaat valkeat lakanat -sarjat olivat katsojamenestyksiä.

– Tuotantopalaverissa oli todettu, että Oranen sai jo tarpeeksi menestystä, Oranen sanoo.

Oranen ei ymmärrä, miksi jotkut tahot suhtautuvat häneen kielteisesti. Se on satuttanut, mutta toki hän on kiitollinen monista asioista.

– Olen vain yrittänyt olla ystävällinen kaikille, hän sanoo.

Anita Välkin kohtalo oli rajumpi. Romaanissa kuvataan, miten hän menetti mahdollisuuden tehdä oopperalaulajan työtään yhden riitatilanteen takia.

Anita Välkin oopperaura sai kohtalokkaan haavan yhden riidan takia.

– 1960- ja 1970 -lukujen taitteessa Kansallisoopperan pääkapellimestari Jussi Jalas vaati Anitaa harjoittelemaan kanssaan Elektra-oopperan päiväharjoitusten jälkeen. Anita sanoi olevansa liian väsynyt, sillä hänellä oli vielä illalla harjoitukset. Siitä tuli hirveä riita, jonka jälkeen Anita ei enää saanut rooleja, Oranen kertoo.

Orasen tiedon mukaan pääkapellimestari vaati Välkkiä paikalle vain siksi, että hän halusi itse harjoitella.

– Sellaista tapahtuu oopperataloissa, Oranen sanoo.

Anita Välkki oli luopunut Kansallisoopperan kuukausipalkasta, kun hän ei saanut virkavapaata vieraillakseen Wienin oopperassa, joten hän oli riippuvainen talon tarjoamista keikoista.

Ulkomaille asti levisi huhu, että Välkin ääni on mennyt, joten hän ei saanut enää kutsua muistakaan oopperataloista. Yhtäkkiä aplodit päättyivät.

– Laulajat kärsivät ja luopuvat vaikka mistä, kunhan he vain saavat laulaa, Oranen sanoo.

-Tiedän, miltä Anitasta tuntui tulla heitetyksi syrjään, Raija Oranen toteaa, sillä hän kokee olevansa edelleen tiettyjen kirjallisuuspiirien ulkopuolella.

Anita Välkki oli luonut huikean uran oopperalaulajana. Hän esiintyi isoissa oopperataloissa Lontoossa ja Wienissä. New Yorkin Metropolitanissa hän vieraili useita kertoja.

Ainoan lapsensa Välkki sai nuorena. Ero hänelle tuli pian lapsen syntymän jälkeen. Sodan jälkeen niin tapahtui monille: tunteet roihusivat hetken, mutta arjesta tuli liian haasteellinen.

Sari Havas ja Carl-Kristian Rundman sarjasta Puhtaat valkeat lakanat.

Helena Notkonen ja Olavi Ahonen Ruusun aika tv-sarjasta.

Lapsensa Välkki joutui jättämään vanhemmilleen Valkeakoskelle, kun hän pääsi Kansallisoopperaan. Iso suru oli, kun tytär sairastui tuhkarokon jälkitautina aggressiiviseen nivelreumaan.

– Rapsu on edelleen sinnikäs, Oranen kertoo, mutta helppoa elämä ei ole vaikean nivelreuman kanssa.

1950-luvun lopulla Välkki rakastui palavasti viulisti Usko Aroon, joka oli naimisissa kirjailija F.E. Sillanpään tyttären kanssa. Välkin ja Aron suhde ei jäänyt salaisuudeksi. Avioliitto solmittiin 1962.

Taiteilijaparin kanssa asui Rapsun lisäksi yksi Uskon lapsista. Elämä oli onnellista, kunnes Anita Välkin ura sai synkän käänteen.

Anita Välkin ulkoinen olemus muistetaan äidillisen pyöreänä, mutta nuorena hän oli erittäin siro.

– Sitä hän pohtii kirjassanikin, miksi sopraanot ja tenorit ovat usein pullukoita, Oranen naurahtaa.

Anita ja Usko rakastivat hyvää ruokaa, ja heillä oli usein vieraita Lallukan kodissaan. Naapurissa asuneen Tauno Palon kanssa Anita piti huolta viereisen puiston puliukoista.

– Anita ja Tauno päästivät joskus salaa pojat nukkumaan Lallukan ullakkokerrokseen. Anita vei heille aamuisin voileipiä, Taunolta he hakivat rahaa juomiinsa, Oranen kertoo.

Anita Välkki antoi Lallukassa laulutunteja. Vain pari kertaa hän palasi oopperayleisön eteen. Jo hänen tullessaan estradille yleisö nousi seisomaan.

Puolisonsa kanssa Välkki konsertoi eri puolilla Suomea. ”Anita Välkki laulaa ravintolassa”, otsikoi joku lehdistä. Sitä ei tiedetty, miksi kuuluisa sopraano teki ravintolakeikkoja.

– Anita oli hyväsydäminen, eikä hänestä koskaan tullut diivaa. Pahan sanan hän sanoi vain sen yhden kerran, Oranen sanoo viitaten riitaan pääkapellimestarin kanssa.

Puhtaat Valkeat lakanat sarjan Irene Raikas (Emilia Pokkinen) ja Veijo (Ismo Apell).

Raija Orasen kesä kuluu kotona Veikkolassa. Hän on helpottunut päästyään eroon piinallisesta unettomuudestaan oikean lääkityksen avulla.

– Pitkään minulle syötettiin unettomuuteen masennuslääkkeitä, joiden takia kerran menetin jopa lähimuistini, Oranen kertoo.

Raija Orasen kesä kuluu kotona Veikkolassa, mutta syksyllä hän lähtee puolisonsa kanssa Espanjaan.

Syksyllä Oranen lähtee puolisonsa kanssa Espanjaan talvea pakoon, vaikka he kuvittelivat Espanja-vaiheen jääneen taakse. Mutta onneksi päätöksiään voi muuttaa.

Oranen tekee jo seuraavaa kirjaansa. Anita Välkistä hän joutui tekemään lukuisia versioita, mutta yleensä hänen romaaninsa syntyvät helpommin.

– Teen valmistelutyöt niin huolella, että tekstin kanssa ei tarvitse enää sählätä, Oranen kertoo.

Raija Orasen romaani Kaikki tämä valo (Otava) julkaistaan 12. elokuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?