Tällaisia ovat kuninkaallisten lemmikit - Viihde - Ilta-Sanomat

Elisabet vaati kameleontilleen arkkuhautajaiset – näitä asioita et ehkä tiennyt kuninkaallisten lemmikeistä

Kuninkaallisilla ympäri maailmaa on lemmikkejä koirista tiikereihin.

Hoveista eri puolilta maailmaa löytyy varsin erilaisia lemmikkejä.

4.9. 9:51

Kaikki tuntevat kuningatar Elisabetin, 95, corgit. Lähes 70 vuotta Britanniaa hallinneella monarkilla on ollut elämänsä aikana yli 30 koiraa, joista suurin osa on ollut rodultaan juuri corgeja tai corgin ja mäyräkoiran risteytyksiä dorgeja.

Alkuvuonna kuningattaren karvainen katras sai jälleen täydennystä, kun Buckinghamin palatsiin muutti kaksi dorgin (corgin ja mäyräkoiran sekoitus) pentua. Niistä Fergus-nimen saanut pentu kuitenkin kuoli vain muutaman kuukauden iässä.

– Kuningatar on murtunut. Pentujen oli tarkoitus piristää häntä vaikeana ajanjaksona. Kaikki ovat poissa tolaltaan, kun tämä tapahtui niin pian Philipin kuoleman jälkeen, hovilähteet kertoivat The Sun -lehdelle.

Kuningatar Elisabetillä on ollut elämänsä aikana yli 30 koiraa.

Vaikka kuningatar Elisabetin koirat ovat usein esillä mediassa ja ne on ikuistettu jopa vuonna 2019 julkaistuun lastenelokuvaan, Britannian hallitsija ei suinkaan ole ainut eläinrakas monarkki. Monilla kuninkaallisilla ympäri maailmaa on toinen toistaan valloittavampia lemmikkejä, jotka edustavat usein julkisuudessa arvovaltaisten omistajiensa rinnalla.

Britannian tavoin myös useissa muissa Euroopan hoveissa suositaan lemmikkinä koiria. Sekä Ruotsin, Tanskan, Norjan että Alankomaiden hallitsijoiden palatseista löytyy ihmisen parhaaksi ystäväksi kutsuttu perheenjäsen.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa koira Brandy on baijerinvuoristovihikoira.

Ruotsin kuninkaan Kaarle Kustaan ja hänen puolisonsa kuningatar Silvian rinnalla on jo lähes seitsemän vuoden ajan kulkenut baijerinvuoristovihikoira Brandy. Vaikka kyseinen rotu on tarkoitettu ennen kaikkea jäljestykseen, Brandy viihtyy hyvin myös parrasvaloissa. Heinäkuun lopussa se poseerasi yhdessä muun kuningasperheen kanssa kesäisessä perhepotretissa.

Lue lisää: Ruotsin kuninkaalliset poseeraavat harvinaisessa perhepotretissa – iloinen jälleennäkeminen sulatti sydämet

Svensk Damtidningin mukaan Brandy on isäntänsä Kaarle Kustaan silmäterä, ja kaksikko viettää päivittäin paljon aikaa yhdessä. Joskus jopa niin paljon, että kuningatar on myöntänyt olevansa mustasukkainen koiran saamasta huomiosta.

– Brandy välittää myös minusta, mutta kuningas on sille ehdoton ykkönen, Silvia on kertonut Svensk Damtidningille.

Ruotsin kansallispäivänä 6. kesäkuuta syntynyttä Brandya kuvailtiin pentuna villiksi ja energiseksi. Sittemmin sen luonne on hieman tasoittunut, ja nykyisin vaaleanruskea karvakorva on erottamaton osa kuningasperhettä.

Kaksi labradoodlea täydentävät Norjan kruununprinssi Haakonin perhettä. Kuva on vuodelta 2019.

Norjan kruununprinssi Haakonin ja hänen puolisonsa Mette-Maritin perheeseen kuuluu pariskunnan lasten lisäksi kaksi tummaa labradoodlea. Milly ja Muffins -nimiset koirat ovat labradorinnoutajan ja villakoiran risteytyksiä.

Dagbladetin mukaan Milly muutti asumaan kuningasperheen luokse vuonna 2009 vain neljän kuukauden ikäisenä. Neljä vuotta myöhemmin se sai yhdeksän pentua, joista yksi sai pysyvän kodin hovista. Hello! -lehden mukaan Muffins karkasi 3-vuotiaana kuningasperheeltä kesken hiihtolomareissun. Koira saatiin kuitenkin nopeasti kiinni, ja se palautettiin vahingoittumattomana takaisin isäntäperheensä huostaan.

Tanskan kuningatar Margareeta ja hänen edesmennyt puolisonsa prinssi Henrik rakastivat koiria. Kuva on otettu vuonna 2006.

Alankomaiden kuningas Willem-Alexanderin perheeseen kuuluu kaksi mustaa labradorinoutajaa. Kuva on otettu vuonna 2016.

Tanskan kuningatar Margareeta taas tunnetaan suurena mäyräkoirien ystävänä. Hän on jakanut lemmikkiensä kanssa niin elämänsä ilot kuin surutkin. Kun kuningattaren puoliso prinssi Henrik menehtyi vuonna 2018, kolme pariskunnan yhteistä mäyräkoiraa oli mukana hautajaisia edeltäneessä perhetapaamisessa.

Myös Alankomaiden kuningas Willem-Alexander jakaa tiettävästi arkensa kahden karvakuonon kanssa. Hello! -lehden mukaan kuninkaan perheen arkeen tuovat elämää kaksi mustaa labradorinnoutajaa, jotka ovat nimeltään Skipper ja Nala.

Vuosien varrella Euroopan kuningashuoneissa on nähty myös joitakin hieman epätavallisempia lemmikkieläimiä. Vanity Fairin mukaan kuningatar Elisabetilla ja hänen nyt jo edesmenneellä sisarellaan Margaretilla oli aikoinaan yhteinen kameleontti.

Kuningatar Elisabetin sisko prinsessa Margaret ikuistettuna samaan kuvaan prinsessa Dianan kanssa.

Kuninkaallisen lastenvahdin Marion Crawfordin muistelmateoksesta selviää, että kaksikko säilytti erikoista lemmikkiään suuressa laatikossa. Lordi Louis Mountbattenin lahjoittama kameleontti oli sisaruksille niin rakas, että prinsessa Margaret olisi jopa halunnut ottaa sen mukaansa sänkyynsä. Tämän lastenvahti kuitenkin esti.

Kun kameleontti lopulta menehtyi, Britannian nykyinen hallitsija vaati, että sille on järjestettävä kunnolliset hautajaiset. Niinpä Elisabet ja Margaret hautasivat rakkaan lemmikkinsä itkuvirren saattelemana, pienessä arkussa palatsin puutarhaan.

Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah omistaa kokonaisen eläintarhan.

Euroopan ulkopuolisissa hoveissa epätavalliset lemmikit ovat arkea vielä tänäkin päivänä. Brunein sulttaani Hassanal Bolkiahilla on itseasiassa kokonainen eläintarha täynnä mitä ihmeellisempiä otuksia.

Toukokuussa 2018 eläintarhan työntekijä paljasti Bangkok Postin haastattelussa, että maailman rikkaimpiin hallitsijoihin kuuluvan sulttaanin eläintarhasta löytyy muun tiikereitä sekä haukkoja, flamingoja ja kakaduita. Edellä mainituilla linnuilla on tarhassa oma ohjaaja, joka on kouluttanut ne puhumaan, laulamaan, ajamaan polkupyörää sekä pelaamaan koripalloa.

Myös Yhdistyneiden arabiemiirikuntien prinssi Hamdan bin Mohammed omistaa kymmeniä lemmikkejä aina tiikereistä haukkoihin ja kameleista koiriin. Mies jakanut omalla Instagram-tilillään runsaasti kuvia sekä omista eläimistään että kotimaansa villieläimistä.

Heinäkuun alkupuolella luonnosta kiinnostunut prinssi lisäsi sosiaaliseen mediaan videon, jossa hän ui yhdessä tonnikalojen kanssa. Hän käyttääkin vapaa-ajallaan paljon aikaa lemmikkiensä parissa ja luontoa tutkien. Lisäksi prinssin tiedetään olevan intohimoinen hevosurheilun harrastaja.

Japanin prinsessa Aikolla on sekarotuinen Yuri-koira.

Japanin prinsessa Aiko sen sijaan jakaa arkensa hieman perinteisempien lemmikkieläinten kanssa. Japanin keisarin Naruhiton 19-vuotiaalla ja ainoalla tyttärellä on koira ja kaksi kissaa. Nippon -sivuston mukaan sekarotuinen Yuri-koira adoptoitiin keisarin perheeseen vuonna 2009 paikallisesta eläinsairaalasta.

Suloinen karvakorva on sopeutunut kuninkaalliseen arkeen hyvin, ja se edustaa usein prinsessa Aikon ja hänen vanhempiensa rinnalla. Prinsessan kissat ovat nimeltään Seven ja Mii.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?