Dannyn sihteeri kertoo viimeisestä tapaamisesta päivää ennen Armi Aavikon kuolemaa – kohtalokas ele jäi ystävän mieleen - Viihde - Ilta-Sanomat

Dannyn sihteeri kertoo viimeisestä tapaamisesta päivää ennen Armi Aavikon kuolemaa – kohtalokas ele jäi ystävän mieleen

Vain päivä ennen kuolemaansa Armi Aavikko pyysi lähiystävänsä seurakseen, kun hän järjesteli vaatekaappiaan. Dannyn sihteerinä tunnettu Leila Salmelainen kertoo nyt heidän viimeisestä tapaamisestaan ja Armista ystävänä.

Leila Salmelainen työskentelee Dannyn assistenttina ja oli myös Armi Aavikon läheinen ystävä.

24.7. 7:02

Leila Salmelainen, 73, on työskennellyt Dannyn assistenttina jo 55 vuoden ajan. Nykyään hän tekee D-tuotannolle kirjanpitotöitä, ja myös ystävyys Dannyn kanssa on pysynyt vankkana.

Ystävä Leila oli myös Armi Aavikon kanssa. Kun Armi alkoi keikkailla Dannyn kanssa 1977, Leila oli usein mukana hoitamassa käytännön asioita. Armin välittömyys teki häneen heti vaikutuksen.

– Liikuimme aluksi kolmistaan samalla autolla. Siinä kyllä oppi tuntemaan toisen. Meistä tuli Armin kanssa hyviä kavereita. Parasta hänessä oli rehellisyys ja iloisuus, Leila kertoo.

Leila Salmelainen on työskennellyt jo 55 vuotta Dannyn assistenttina. Häntä surettaa, miten Dannya syyllistetään Armin kohtalosta. Sitä Armi itse ei olisi halunnut.

Tulevaa suurta surua Leila ei pystynyt ennakoimaan, kun hän tapasi Armin vain päivä ennen tämän kuolemaa. Oli uudenvuodenpäivä 2002.

– Armi soitti ja kysyi, voinko tulla käymään, sillä hän siivoaa vaatekomeroitaan. Kun menin hänen luokseen, siellä oli sängynlaidalla hänen esiintymisvaatteitaan ja vapaa-ajan vaatteitaan, Leila muistelee.

Armi kehotti Leilaa ottamaan itselleen mieleiset vaatteet ja viemään loput vaikka kirpputorille.

– Esiintymisvaatteistaan hän pyysi antamaan Dannylle ne, joita en itse halua, Leila kertoo.

Danny ja Armi aloittivat yhteistyönsä jo 1970-luvulla. Kuva vuodelta 1992.

Armi oli luonteeltaan varsin tarkka ja oikeudenmukainen. Hän ehkä ajatteli, että Dannyn pitää saada päättää maksamistaan esiintymisvaatteista, jotka saattavat sopia joillekin hänen laulajistaan.

Kun Leila kysyi Armilta, miksi hän siivoaa juuri nyt vaatekaappejaan, Armi vastasi haluavansa hankkia uusia vaatteita, sillä hänellä oli herännyt halu vaihtaa pukeutumistyyliään.

– Puhuimme muustakin, nauroimme ja höpötimme. Olimme aina avautuneet toisillemme. Niin tapahtui myös viimeisessä tapaamisessamme, Leila kertoo.

Lojaalisuus ystävää kohtaan ei pääty kuolemaan, joten Armin henkilökohtaisimmista asioista Leila ei kerro kenellekään.

On lohduttavaa ajatella, että vain päivä ennen kuolemaansa Armi mietti niinkin kevyttä ja iloista asiaa kuin vaatekaappiaan. Meni vain vuorokausi, kun hän menehtyi keuhkokuumeeseen.

– Niin siinä sitten kävi, Leila sanoo surua äänessään.

- Armi oli suorapuheinen. Hän ei kaunistellut mitään, Leila Salmelainen kertoo.

Jos Armi olisi ollut erityisen sairaan oloinen, Leila olisi sen huomannut. Armi vaikutti kuitenkin samanlaiselta kuin heidän edellisessä tapaamisessaan joulukuussa.

– Oli hän kyllä väsynyt ja hiukan haikean oloinen. Voi olla, että hänelle tuli muistoja mieleen siinä vaatteitaan katsellessaan, Leila miettii.

Joskus pienet asiat kertovat jostakin isommasta. Kenties Armilla oli halu muuttaa elämässään jotakin merkittävämpääkin kuin vain pukeutumistyyliään.

Armin luona kyläillessään Leila ajatteli vain, että hyvä, kun Armi jaksaa miettiä jotakin uutta.

– Sanoin, että mennään yhdessä ostamaan hänelle uusia vaatteita, Leila muistelee tapaamista, johon hän on palannut mielessään lukemattomia kertoja.

Oli hän kyllä väsynyt ja hiukan haikean oloinen. Voi olla, että hänelle tuli muistoja mieleen siinä vaatteitaan katsellessaan.

Armi ja Danny laserajassa oli ensimmäinen suomalainen televisio-ohjelma, jossa käytettiin laservaloja. Se nähtiin televisiossa syksyllä 1978.

Tänä kesänä Armin on nostanut jälleen kansan huulille suuren suosion saanut Yle Radio Suomen musiikkidraama Armi Aavikko - siinä välissä olin elossa, joka pohjautuu Armi Aavikon elämään. Myös Leila Salmelaisen fiktiivinen hahmo esiintyy kuunnelmassa.

– Se on hyvä kuunnelma, joka vie mukanaan, mutta en minä siitä itseäni ihan tunnista, Leila naurahtaa.

Lue lisää: Armi Aavikon rooli sai Minka Kuustosen romahtamaan nauhoituksissa – Ylen uutuussarja paljastaa, millainen koko kansan missikaunotar oli julkisuuskuvansa takana

Leilan mielestä on selvää, ettei kuunnelmassa ole esimerkiksi hänen puhetapaansa, koska eivät tekijät häntä tunne eikä häntä ole haastateltu edes taustaksi. Eikä tietenkään kenestäkään ole yritetty tehdä kopiota.

Leilaa harmittaa se, että kuunnelmassa Dannyn sihteeri itkee saatuaan tietää odottavansa lasta Pepe Willbergille.

– En itkenyt sitä enkä mitään muutakaan, Leila valottaa.

Jere Salmelainen syntyi syksyllä 1979. Kuunnelmassa raskauden ajankohdaksi mainitaan kevät 1978.

– En sentään puoltatoista vuotta ollut raskaana, Leila nauraa.

Aikoinaan pohdittiin kovasti, onko Leilan lapsen isä Pepe vai Danny. Leila ei kertonut mitään lapsestaan, sillä hän halusi suojella poikaansa julkisuudelta. Ei hän halunnut itsekään olla esillä.

Leila kertoi asiasta julkisesti vasta, kun Jere antoi aikuisena siihen luvan.

Leilalla on romanssistaan Pepe Willbergin kanssa hyviä muistoja, vaikka se ei johtanutkaan yhteiseen arkeen.

Leila Salmelainen ystävystyi Armi Aavikon kanssa jo 1970-luvulla. Ystävyys kesti Armin elämän loppuun saakka.

Armin ja Dannyn rakkaustarinasta tuli pitkä, mutta saman katon alle hekään eivät päätyneet asumaan. Heidän parisuhteensa päättyi ilmeisesti 1992. Ystäviä he olivat loppuun asti.

Danny erosi Liisa Lipsasesta vasta Armin kuoleman jälkeen. Suoraviivaisesti jotkut ovat olleet sitä mieltä, että Armi sairastui alkoholismiin, koska Danny ei suostunut eroamaan vaimostaan.

Tuore kuunnelma on vauhdittanut uudelleen puheita Armin ja Dannyn suhteesta. Ylen haastattelussa Danny kertoi olleensa valmis avioitumaan Armin kanssa sillä ehdolla, että Armi lopettaa juomisen. Sitä Armi ei luvannut.

Lue lisää: Dannyn yllätyspaljastus Ylellä: Armi kosi, mutta aikeet kaatuivat tiukkaan ehtoon

Haastattelusta nousi jonkinlainen kohu, jossa Danny leimattiin valehtelijaksi.

– Se minua suututtaa, että Dannystä on tehty niin moneen asiaan syyllinen, vaikka se ei pidä paikkaansa. Olen pahoillani hänen, mutta myös Armin puolesta. Armi ei koskaan moittinut Dannya, Leila painottaa.

Eikä kyse ollut siitä, että Armi olisi ollut niin kiltti. Kyllä Armi sanoi mielipiteensä, kun hänellä oli siihen syytä.

– Armi oli suorapuheinen, hän ei kaunistellut mitään, Leila tietää.

Minua suututtaa, että Dannystä on tehty niin moneen asiaan syyllinen, vaikka se ei pidä paikkaansa.

Leila Salmelaisen mielestä kuunnelmassa tuodaan esille myös Armin määrätietoisuutta, mikä on hyvä asia.

– Armilla oli omat mielipiteet ja halut, mutta hän halusi aina ottaa huomioon myös muiden mielipiteet. Armi myös perusteli mielipiteensä, Leila kertoo.

Leila ja Armi eivät olleet aina samaa mieltä kaikesta, mutta välirikkoa heille ei tullut hetkeksikään.

– En mä ole aina samaa mieltä Dannynkään kanssa, Leila toteaa.

Kun Leila sai tietää jo varhaisessa vaiheessa Armin ja Dannyn suhteesta, hän ei kertonut siitä kenellekään.

– Ei minulle ole ollut koskaan vaikeaa vaieta joistakin asioista. Se on ollut itsestään selvää.

Leila on seurannut vuosien aikana, miten paljon vääriä mielikuvia Armin ja Dannyn suhteesta on liikkunut. Jotkut ovat arvelleet, että Danny valitsi Armin vaatteetkin.

– Kyllä Armi osasi ihan itse pukeutua, Leila naurahtaa.

Totta kai Armi imi vaikutteita Dannyltä, mutta tapahtui sitä varmasti toiseen suuntaankin.

– On Danny vaikuttanut minuunkin, mutta on minuun vaikuttanut Armikin, Leila toteaa.

Armi Aavikko nousi julkisuuteen, kun hänet kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 1977.

Armin sairautta Leila suri. Alkoholismi on sairaus, jota lähipiirikään ei välttämättä heti huomaa.

Heidän viimeisessä tapaamisessaan Armi oli selvä, mutta ei hän muulloinkaan juonut Leilan seurassa.

Armi oli loppuun asti huumorintajuinen ja reilu ystävä. Tietenkin hän myös muuttui sairautensa aikana.

– Kun Armin sisko kuoli, siitä varmasti alkoi hänen elämässään jonkinlainen vyöry, Leila miettii.

Leila näki Dannyssä valtavaa surua Armin tilanteen takia, vaikka heidän rakkaussuhteensa oli jo loppunut.

– Danny auttoi varmasti eniten Armia. Olin joskus mukana, kun hän vei Armia hoitoon tai haki sieltä. Ja Armi halusi tukeutua Dannyyn edelleen, Leila kertoo.

Leilan mielestä on suuri vääryys, että Dannysta on yritetty tehdä syntipukki Armin kohtaloon. Sitä Armi ei tosiaankaan olisi halunnut.

Moni voi ajatella, että totta kai Leila puolustaa Dannya, joka on hänen pitkäaikainen työnantajansa ja ystävänsä. Mutta myös Armi oli hänen ystävänsä, eikä hän olisi koskaan hyväksynyt Armin huonoa kohtelua.

– Olisin reagoinut heti, jos sellaista olisi ollut, Leila toteaa.

Danny ei halunnut lapsilleen eroperhettä, kuten hänellä itsellään oli lapsuudessaan ollut. Kun lapset aikuistuivat, Armilla oli jo ongelmia.

Kovin mielellään Leila olisi nähnyt Armin ja Dannyn lopullisena parina. Usein hän on miettinyt, että Armin elämä olisi voinut muuttua taas hyväksi.

– Voi kun me olisimme saaneet pitää hänet, Leila Salmelainen sanoo liikuttuneena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?