Luottoystävä kertoo Jope Ruonansuun viimeisistä kuukausista – yksi seikka suosiossa satutti taiteilijalegendaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Luottoystävä kertoo Jope Ruonansuun viimeisistä kuukausista – yksi seikka suosiossa satutti taiteilijalegendaa

Jope Ruonansuun kuolemasta tulee sunnuntaina kuluneeksi vuosi. Kansantaiteilijan ystävä Riku Routo muistelee, millainen hän oli lähimmäistensä seurassa.

18.7. 7:30

Jope Ruonansuun pitkäaikainen ystävä, lahtelainen moottoripyöräneuvos Riku Routo muistaa Jopen kuolinpäivän kuin eilisen.

– Se oli rankka päivä. Kuulimme vaimoni kanssa uutisen radiosta, ja kaikki pysähtyi. Lähdimme suoraan mökille, korkkasimme viinipullon ja muistelimme Jopea järven rannalla, Suomen moottoripyörämuseon omistaja Riku Routo kertaa.

Jopen ja Riku Roudon yli 20 vuotta kestänyt ystävyys jatkui loppuun asti. Roudon mukaan Jope yritti viimeisinä kuukausinaan myydä rakkaita keräilyautojaan.

– Jopella oli yksi vanhempi Mersu, jonka kunnostimme myyntikuntoiseksi. Hänellä oli monta hienoa autoa, jotka hän joutui myymään kustantaakseen monien tuhansien eurojen syöpähoidot.

Perheessä Jope hoiti keikat, kun Mari-puoliso huolehti kotona kodista ja lapsista. Elämänsä parina viimeisenä vuotena Jope ei enää pystynyt keikkailemaan, mikä romahdutti perheen tulot.

– Se oli kova paikka Jopelle, kun ääni meni. Hän stressasi kovasti perheensä elannosta, Routo kertoo.

– Hänellä oli kuitenkin suunnitelmia takataskussa, miten tuoda leipä pöytään.

– Hän suunnitteli perustavansa museon tyhjään halliin Jopelandian, jonne hän olisi tuonut autojaan ja moottoripyöriään ja jossa hän voisi maalailla karikatyyrejään.

Lue lisää: Läheiset kertovat, millainen Jope Ruonansuu oli lavakarismansa takana – pikkuveljen mieleen piirtyi viimeinen puhelu, joka jäi lyhyeksi

Riku Routo Jope Ruonansuun muistokonsertissa Lahdessa viime syksynä.

Moottoripyöräneuvos järjesti viime syyskuussa yhdessä muusikko Mato Valtosen, Jopen ex-työkaveri Mika Räinän sekä ex-manageri Tapio Pieskän kanssa Aatteleppa Jope -muistokonsertin, jonka tuotto ohjattiin Jopen perheelle.

– Uskon, että siitä oli suuri apu perheelle, Routo sanoo.

Routo muistaa Jopen ystävänä, joka kevensi tunnelmaa huumorillaan.

– Jopella oli aina koiruudet mielessä, aina riitti jekkuja. Kerran hän oli tulossa moottoripyörämessuille juontamaan, mutta kahta minuuttia ennen tapahtuman alkamista herraa ei näkynyt missään. Sitten hän soitti ja kysyi, moneltako messut alkavat viikon päästä. Ilmeeni valahti kalpeaksi. Käännyin ympäri ja siinä hän seisoi takanani, Routo naurahtaa.

Jope Ruonansuu tunnettiin rakkaudestaan vanhoihin autoihin ja moottoripyöriin.

Routo muistelee villejä vuosia, kun paparazzit seurasivat hotellille Jopen perässä. Hän kertoo viihdetaiteilijan olleen sinut julkisuuden kanssa, mutta tämä ei halunnut tehdä itsestään numeroa.

– Hänelle oli tärkeää olla sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät nostaneet häntä jalustalle. Hän inhosi sellaisia perskärpäsiä, vaikka sekin oli osa hänen elämäänsä, Routo kuvaa.

– Jope oli ihan tavallinen ja vaatimaton heppu, se oli hieno puoli hänessä. Ei noussut suosio päähän. Hän oli reilu kaveri, joka tykkäsi tavallisista asioista.

Erästä asiaa Jope harmitteli toisinaan, ystävä pohjustaa.

– Se Jopea välillä koski, että jotkut kemiläiset olivat kateellisia hänelle. Joukosta löytyi yksi kahjo, ja meno meni välillä niin hurjaksi, Routo kertoo.

Jope kärsi elämänsä aikana rajuista terveysongelmista. Hän sairasti muun muassa diabetesta ja sai haimatulehduksen, jonka takia hän joutui leikkaukseen. Jope oli hyvin huonossa kunnossa haimaleikkauksen jälkeen. Ystävällä on sairaalavuoteelta kuitenkin lämmin muisto.

– Jopen Sakke-veli sanoi, että nyt lähdetään katsomaan Jopea viimeisen kerran, ja Jopen tärkeä ystävä Pirkka-Pekka Petelius lähti mukaan. Jope sai elämänsä naurut, kun nauroimme maha kippurassa jutuillemme, vaikka kaveri oli kuoleman kielissä. Hän sai varmasti siitä hetkestä voimaa, Routo arvelee.

Jope esitteli Riku Roudosta tekemäänsä karikatyyriään.

Routo oli paikalla myös Jopen ja hänen Mari-vaimonsa ensitreffeillä. Jope jännitti treffejä ja halusi kaverin mukaan. Roudon mukaan naisessa oli heti jotakin poikkeuksellista.

– Ennen Maria hänen parisuhdeasiansa menivät huonosti. Kaikenlaisia pyrkyreitä mahtui matkalle, Routo selvittää.

– Näin heti, että nyt on sellainen nainen, joka oli kiinnostunut Jopesta ihmisenä, ei tähtenä. Jope monesti sittemmin puhui Marista hänen suurena onnenpotkunaan. Hän arvosti Maria ja piti kuin kukkaa kämmenellä.

Jope Ruonansuu meni naimisiin Mari-puolisonsa kanssa kesällä 2011. Heillä on kaksi yhteistä lasta: vuonna 2016 syntynyt Minni ja vuonna 2010 syntynyt Jose. Lisäksi Jope Ruonansuulla on aiemmasta suhteestaan vuonna 1996 syntynyt Saara-tytär.

Luottoystävän mukaan perhe oli taiteilijalle kaikki kaikessa.

– Hän piti huolta perheestään, eikä mikään mennyt sen ohi. Jos perheen kanssa oli jotakin sovittu, se tuli aina ykkösenä, Routo linjaa.

– Totta kai suru on yhä Jopen perheessä läsnä, mutta he ovat päässeet eteenpäin elämässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?