Iida Ketola asuu nykyään maaseudulla ja elää täysin uudenlaista elämänvaihetta.

Iida Ketola erosi ja teki valtavan elämänmuutoksen, eikä mikään hänen arjessaan ole enää ennallaan – tällainen on hänen uusi kotinsa

Rakkaus lampaisiin sai Iida Ketolan jättämään elämänsä Helsingin sykkeessä ja suuntaamaan keskelle idyllistä maaseutua. Samalla päättyi myös avioliitto ja alkoi täysin uudenlainen elämänvaihe.


9.7.2021 19:59

Kolme lammasta rynnistää puutarhakalusteryhmän läpi ja säntää kohti pihaportista saapuvaa vierasta. Niitä kiinnostaa kaikki kiiltävä, ja pian harvinaista kainuunharmas-rotua olevat Tyyne, Tellervo ja Valdemar maistelevat tulijan kaulakorua.

Seuraavaksi kyytiä saa pihan marjapensas, josta on mutusteltu huolellisesti jo puolet. Myös kanala kiinnostaa, sillä sieltä voi varastaa maissia ja muita herkkuja.

– Valdemar nyt pois sieltä! Et voi pelotella kanoja, Iida Ketola huutaa samalla, kun pieni Kristoffer-koira ryntää jahtaamaan rääkyvää kukkoa.

– Nää on ihan mahdottomia, Ketola jatkaa nauraen.

Olemme tosi-tv-sarjoista tutun Iida Ketolan, 31, uuden kodin pihalla noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. 1800-luvulla rakennettu hirsitalo, kanala, vaja, tomaatteja pursuava kasvihuone ja vanhan navetan rauniot seisovat mäen päällä keskellä idyllistä maalaismaisemaa. Helteisessä ilmassa surisevat paarmat, muuten on hiljaista.

Rauhan rikkoo ainoastaan Valdemarin, lampaista suurimman tempaukset. Se ei väistä mitään eikä ketään ja syö lähes mitä vain. Kerran Ketola löysi sen sisältä talostaan wc-istuimen päältä.

– Näiden kanssa ei tule tylsää. Olin haaveillut lampaista aina ja muutin tänne siksi, että voisin vihdoin hankkia niitä. Etsin paikkaa, missä lampailla olisi hyvä olla vapaana ja ne voisivat elää onnellista elämää häiritsemättä naapureita. Nämä kolme on kasvatettu lihaksi, mutta ne saivat uuden mahdollisuuden elämään täällä, Ketola kertoo.

Rakkaus lampaisiin sai Iida Ketolan jättämään elämänsä Kallion betoniviidakossa ja muuttamaan maalle.

Valdemar, Tyyne ja Tellervo ovat erittäin uteliaita ja itsenäisiä. Lampaat saavat laiduntaa vapaasti hehtaarin kokoisella tontilla ja välillä niiden suuhun eksyy myös pihan istutuksia.

Ketola on asunut maalaisparatiisissaan vasta runsaan kuukauden, mutta kokee löytäneensä sieltä jo nyt omannäköisensä elämän. Hän osti 100-neliöisen talon kuusikymppiseltä naiselta, joka ei jaksanut enää huolehtia siitä ja sen hehtaarin suuruisesta tontista. Talon sisustus vaati päivitystä ja sen piha oli kasvanut umpeen. Koko helteisen kesäkuun Ketola niitti viikatteella pihamaata, kaatoi puita ja maalasi sisätiloja.

Kallioisessa tontissa on hänen mielestään paljon potentiaalia, mutta tekemistä riittää vielä. Samoin punaisessa talossa, jonka korkeassa olohuoneessa komeilevat paksut kattoparrut ja vanha hirsiseinä.

– Täällä sisällä oli todella paljon työtä tehtävänä, ja olen alkanut laittamaan tätä pikkuhiljaa. Minulla ei kuitenkaan ole mikään kiire. Syksyt ja talvet tulevat varmasti olemaan täällä tosi pitkiä, ja silloin voin keskittyä sisätiloihin ja niiden kunnostamiseen. Tarkoitus olisi remontoida ainakin wc ja keittiö, puhkoa vähän seiniä ja muuta sellaista.

Iida Ketola on maalannut hirsitalonsa olohuoneen seinät vaaleaksi ja suunnittelee jatkavansa remonttia syksyllä. Talon sisustus oli edellisen omistajan jäljiltä täynnä neonoranssia ja vaaleanpunaista, mutta Ketola pitää enemmän neutraaleista sävyistä.

Olohuoneen seinät ovat tummaa hirttä. Ketola on ripustanut seinälle hänen työkaverinsa piirtämän kuvan itsestään.

Ketola on sisustanut kotinsa vanhoilla huonekaluilla. Rukin hän sai äidiltään ja keittiöstä löytyy hänen isoäitinsä isoäidille kuulunut ruokapöytä.

Ketola on kotoisin maaseudulta, ja myös hänen lapsuudenkodissaan oli lampaita. Viimeisen vuosikymmenen hän eli kuitenkin Helsingissä, Kallion kaupunginosan sykkeessä. Ketola asui 53-neliöisessä asunnossa entisen puolisonsa Renne Korppilan kanssa ja pyöritti omaa kampaamoaan Töölössä.

Vaikka Ketola nautti elämästään, alkoi hänestä tuntua, että jotain puuttui.

– Kun asut Kalliossa kivitalojen keskellä, olet hirveän kaukana luonnon kauneudesta. Monesti lähdin illalla koiran kanssa ulos ja näin, että hei vitsi tuolla on hieno auringonlasku ja puikkelehdin talojen välissä löytääkseni sen. Kun vihdoin löysin paikan, josta olisi voinut nähdä auringonlaskun, se oli mennyt jo. Tajusin, etten halua elää sellaista elämää.

Palo luontoon ja lampaisiin sai Ketolan vilkuilemaan ilmoituksia myytävistä maalaistaloista. Hän suunnitteli muuttavan Lappiin, mutta tajusi nopeasti, ettei kestäisi pohjoisen talvia. Myöskään Helsingissä sijaitsevasta kampaamosta luopuminen ei houkuttanut.

Puoli vuotta sitten Ketola kuuli ystävältään, että Etelä-Suomessa oli myynnissä talo, joka voisi soveltua lampaiden pitämiseen. Kun Ketola asteli keskellä talvea ensi kertaa hirsitalon pihamaalle, alkoivat asiat loksahdella kohdalleen.

– Kun olin tuossa pihalla, minulle tuli sellainen tunne, että tämä on kotini.

Ketola tunsi olonsa kotoisaksi heti, kun hän astui ensimmäistä kertaa talon pihalle. Pihamaalta löytyy nurmikon lisäksi myös jylhiä kallioita.

Lähimpään naapuriin on Ketolan talolta runsaasti matkaa. Mäen päällä sijaitsevalta tontilta avautuu kaunis näkymä ympäröiville pelloille.

Samana iltana Ketolan mieleen hiipi ajatus siitä, ettei pelkkä muutto olisi riittävä elämänmuutos. Hän saunoi ystävänsä kanssa ja lausui ensimmäistä kertaa ääneen asian, jota hän oli pyöritellyt mielessään jo pitkään.

– Sanoin, että jos muutan tänne, niin onko se vain pelkuruutta, jos ei siinä samassa syssyssä eroa. Pohdin, että jäänkö väkisin roikkumaan vanhaan tuttuun, jos en uskalla repäistä itseäni irti kokonaan.

Ketola ja Korppila ilmoittivat avioerostaan vappuna. He olivat naimisissa viisi vuotta ja yhdessä yli kymmenen vuotta. Ketola kokee muuttuneensa valtavasti sinä aikana. Hän kasvoi aikuiseksi 14 vuotta vanhemman Korppilan rinnalla ja kipuili löytääkseen oman paikkansa maailmasta. Ketolan mukaan parin arvomaailmat ajautuivat hiljalleen kauemmas toisistaan, ja lopulta hän koki eron ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi.

– Minulle tuli sellainen tunne, ettei meillä oikein ollut enää mitään yhteistä.

– Ero oli meille molemmille lopulta iso helpotus.

Ex-pari tapaa edelleen viikoittain ja huolehtii yhdessä Kristoffer-koirastaan. Heidän yhteinen Kallion-asuntonsa on tällä hetkellä myynnissä.

Ketola nauttii siitä, että hän saa nyt elää ensimmäistä kertaa yksin juuri omannäköistään arkea. Avioeron ja muuton myötä hänen elämässään muuttui parissa kuukaudessa kaikki muu paitsi työ.

– Oikeastaan mikään ei ole ennallaan, mutta se on vain hyvä asia.

Nykyään Ketola herää kukonlauluun puoli kuudelta aamulla. Hän keittää kahvin ja siirtyy pihalle nauttimaan siitä.

– Yleensä ehdin ottaa yhden siemauksen siitä kahvista ennen kuin keksin, että hei voisin kaataa tuon puun tuosta. Kaksi ja puoli tuntia myöhemmin tajuan, että olen raivannut tuntitolkulla puutarhaa yöpuvussa, Ketola kertoo nauraen.

– Sillä välin lampaat ovat kaataneet kahvin. Ja luultavasti myös pöydän, jolla se oli.

Valdemar on vekkuli lammas, jonka kanssa aika ei tule pitkäksi.

Kolmena päivänä viikossa Ketola ajaa tunnin ja vartin matkan työpaikalleen Töölöön. Joskus hän jää ystäviensä luo yöksi, joskus palaa illalla takaisin kotiin.

– Minua ärsyttää suunnattomasti, kuinka paljon ihmiset kauhistelevat sitä, että olen muuttanut näin kauas. Kun kysyn Helsingissä asuvalta, kuinka pitkä työmatka sulla on, voi se olla tunninkin. Mitä helvettiä? Tämä on vähän sama, kun asuisin jossain Vantaalla.

Vapaapäivinä Ketolan elämä pyörii pitkälti oman pihapiirin ympärillä. Välillä hän pyörähtää läheisessä kyläkaupassa tai koluaa läpi lähiseudun kirpputoreja. Iltaisin hän saattaa neuloa ja katsoa Täydellisiä naisia.

– Kaupungissa elämä on tosi helppoa. Nautin täällä siitä, että asioiden eteen pitää nähdä enemmän vaivaa, eikä kaikkea tuoda eteen tarjottimella.

Maalle muuttaminen ja lampaiden ja kanojen hankkiminen olivat Ketolalle paitsi unelmien täyttymys, myös taloudellisesti kannattavaa. Ketolan asumiskustannukset laskivat roimasti, vaikka vanha talo, sen jätevedenpuhdistamo ja sähkölämmitys nielevätkin rahaa.

– Koko talo ja hehtaari maata täältä maksoivat saman verran kuin pieni yksiö jossain Helsingissä. Kalliosta ei saisi edes sitä tämän hinnalla, Ketola kertoo.

Etupihalla on pieni kanalla, jossa asustelee joukko kanoja. Ne ovat toistaiseksi hyvin arkoja, ja pysyttelevät lähinnä omissa oloissaan.

Ketola uskoo viihtyvänsä uudessa kodissaan myös läpi kylmän talven. Talossa on lattialämmitys ja kaksi tulisijaa.

Urheilua rakastava Ketola on pystyttänyt terassille oman kuntosalin. Usein treenin virkaa toimittaa kuitenkin rankka rupeama pihatöissä.

Uusi arki on tuonut mukanaan myös yllätyksiä, joiden ratkomisessa naapurit ovat olleet korvaamaton apu.

– Ajattelin aluksi, etten halua tutustua täällä kehenkään, koska maalla voi olla aikamoista kyräilyä ja juoruilua. Tajusin kuitenkin nopeasti, että on hyvä tuntea naapurit. On ollut ihanaa, miten heiltä saa apua.

Kun Ketola viritti talonsa takkaan tulet, tuprutti se kaikki savut sisälle ja teki koko huushollista savusaunan. Ketola soitti palovaroittimien vonkuessa paniikissa naapurilleen, joka porhalsi paikalle pelastamaan tilanteen.

– Kävi ilmi, että takkaan oli syntynyt ilmalukko, eikä savu päässyt siksi ulos. Naapurini osasi onneksi avata sen. Ilman häntä olisin ollut varmasti ihan pulassa. Kaikkea ei voi, eikä tarvitsekaan tehdä itse.

Ketola aikoo maalata takan myöhemmin vaaleaksi. Takka aiheutti hänelle ongelmia siihen syntyneen ilmalukon vuoksi, mutta neuvokas naapuri osasi onneksi ratkaista tilanteen.

Suurimman osan pulmista Ketola on kuitenkin ratkaissut itse. Maalaistalon töitä hän on opetellut googlaamalla ja ohjevideoita katsomalla.

– Olen huomannut, että YouTubesta löytyy apu kaikkeen. Olen opetellut tutorial-videoiden avulla tekemään pihahommia, tapetointia ja oikeastaan ihan kaikkea.

Ketola on luottavainen sen suhteen, että elämä lampaiden kanssa maalla sujuu myös alkuinnostuksen jälkeen. Jos niin ei käykään, on hänellä valmis suunnitelma myös sen varalle.

– Jos minusta tuntuukin vuoden päästä siltä, että ei tämä ollutkaan hyvä juttu, voin aina pitää talon kesämökkinä tai myydä sen. Tulipahan sitten ainakin kokeiltua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?