Armi Aavikon ja Dannyn salasuhde paljastui lähipiirille varhaisessa vaiheessa – entinen bändikaveri ja Miss Suomi paljastaa karun väitteen suhteesta

Vuoden 1977 Miss Suomi Armi Aavikko ja laulaja Danny yrittivät salata rakkauttaan. Kaksikon entiset bändikaverit muistelevat nyt parin monimutkaista suhdetta.

Finntastic -yhtye vuonna 1979: Pepe Willberg, Seija Paakkola, Armi Aavikko ja Danny ja oikealla Armi ja Danny vuonna 1982.

7.7.2021 6:31

Viihdetaivaan kirkkaimpiin tähtiin kuulunutta Armi Aavikkoa on muisteltu julkisuudessa laajasti sen jälkeen, kun Yle julkaisi laulajan elämään sukeltavan kuunnelmasarjan.

Kuunnelmassa Danny eli Ilkka Lipsanen muistelee 17 vuotta kestänyttä suhdettaan missinä tunnetuksi tulleen Aavikon kanssa. Suhdetta salailtiin, koska Danny oli tuolloin samaan aikaan aviossa vaimonsa Liisa Lipsasen (o.s. Seppälä) kanssa.

Aavikko ja Danny tekivät pitkään yhteistyötä ja lauloivat muun muassa Finntastic-yhtyeessä 1970-luvun lopulla. Lauluryhmään kuuluivat myös Pepe Willberg ja vuoden 1978 Miss Suomi Seija Paakkola-Kuusinen (ent. Paakkola).

Seija Paakkola-Kuusinen kertoo olleensa hyvin läheinen Aavikon kanssa. Hänen mukaansa Aavikko oli vielä parisuhteessa, kun hän tapasi Dannyn.

– Armi alkoi seurustella Ismon kanssa jo ennen missiaikoja. Armin puheista ymmärsin, ettei Ismo halunnut olla julkisuudessa ja missirumba ja koko Danny-show oli poikaystävälle liikaa. Armin tuttavapiiri muuttui, eikä hänellä ollut aikaa muulle. En kuitenkaan tiedä, miten suhde lopulta päättyi, Paakkola-Kuusinen kertoo.

– Armi puhui monesti poikaystävästään ja samaan hengenvetoon saattoi kysyä, olenko minä onnellinen, kun minulla on poikaystävä (Jarmo Seppälä).

Finntastic -yhtye vuonna 1979: Pepe Willberg, Seija Paakkola, Armi Aavikko ja Danny.

Missiystävä seurasi sivusta kaksikon suhteen kipuiluja sen alkuaikoina.

– Ensimmäisenä kiinnitin huomiota siihen, kun Armi ei enää matkustanut muiden bändikaverien autossa, vaan siirtyi Dannyn autoon, Paakkola-Kuusinen kertoo parin alkutaipaleesta.

Paakkola-Kuusinen muistelee Aavikon ja Dannyn yhdessäoloa surumielisenä.

– Olimme samanhenkisiä nuoria ja vapaita naisia. Minua säälitti se, että Armi sai pallon jalkaan niin nuorena. Danny lupasi hänelle yhtä sun toista, mutta lupaukset haihtuivat ilmaan, hän sanoo.

– Armi ei päässyt mihinkään. Kun kysyin Armia elokuviin, hän ei voinut lähteä. Aina oli joku selitys. Hän oli pahasti tossun alla ja vielä niin nuorena. Heti kun he kiinnostuivat toisistaan, kaikki muu meneminen loppui Armilla siihen.

Paakkola-Kuusinen korostaa, ettei kenellekään lähipiirissä ollut epäselvää, että Danny ja Aavikko olivat suhteessa. Suudelmia he eivät kuitenkaan vaihtaneet muiden nähden, hän täsmentää.

– Kyllä he näyttivät hyvin rakastuneilta, missiystävä selvittää.

Lehdistö alkoi kysellä kaksikon väleistä heidän yhteisten lomamatkojen jälkeen. Vahvistusta suhteelle ei kuitenkaan kuulunut.

– Silloin mietin, että se on jokaisen oma asia, miten taulunsa maalaa. Samalla vain seurasin lehtijuttuja ja miten Armille käy, Paakkola-Kuusinen sanoo.

Seija Paakkola-Kuusinen tutustui Armi Aavikkoon Miss Suomi -kilpailun alkukarsinnoissa Lohjalla 1977. Aavikko oli tuolloin valitsemassa missiehdokasta. Heistä tuli pian bändikavereita ja ystäviä.

Danny kertoi hiljattain Yle Radio Suomessa Aavikon kosineen häntä ja sanoi olleensa valmis avioitumaan, mikäli Aavikko jättäisi alkoholin. Aavikon sisko Marja-Liisa Kauranen kumosi väitteen IS:n haastattelussa toteamalla, että todellisuudessa Armille luvattiin avioliittoa jo siinä vaiheessa, kun hän ei käyttänyt alkoholia eli suhteen alkuvaiheessa.

– En voi tietää heidän keskinäisestä keskustelustaan, mutta ei Armin tarvinnut kosia ja ehdottaa avioliittoa. Hän on varmaan vain kysynyt, että milloin mennään naimisiin kuten olet aina luvannut, Kauranen arveli.

Myös Seija Paakkola-Kuusisen mukaan Aavikko odotti perhe-elämää ja avioliittoa – mutta turhaan.

– Allekirjoitan kaiken sen, mitä Aavikon sisko toi julkisuuteen, eli että Danny lupaili naimisiinmenoa ja lapsia, mutta koskaan niin ei ollut tapahtumassa. Ne olivat tyhjiä lupauksia.

Lue lisää: Armi Aavikon sisar hämmästyi Dannyn puheista Ylellä: ”On ihan turha yrittää vääntää asiaa muuhun malliin”

Armi & Danny -show Helsingin Kaivohuoneella 16. maaliskuuta 1981.

Myös Finntastic-lauluyhtyeessä mukana ollut Pepe Willberg muistaa, että Dannyn ja Aavikon suhde oli varsin läpinäkyvä jo bändiaikoina. Finntastic vaikutti vuosina 1978-80.

– Heidän suhteensa kävi kyllä selväksi. Selittelylle ei olisi ollut sijaa, Willberg kertoo.

– Sisäpiirissä suhdetta ei juuri peitelty. He vetäytyivät kahdestaan ja poistuivat keikkapaikoilta Dannyn Mersulla, kun muut kulkivat orkesteriautolla.

Willbergin mukaan pari yritti kuitenkin pitää kulisseja yllä, ettei media saisi todisteita suhteesta.

– Toisen matkalaukut saattoivat olla toisessa hotellihuoneessa, vaikka samassa sängyssä nukuttiin.

Willberg oli mukana myös Danny & Armi show’ssa vuonna 1977. Hän täsmentää, ettei suhde tullut ainakaan hänelle yllätyksenä.

– On itsestään selvää, että kun kaksi toisistaan viehättynyttä ihmistä tekee töitä yhdessä tiiviisti, enemmin tai myöhemmin siitä syntyy enemmän. Danny vaikutti heti olevan kiinnostunut Armista.

Finntastic-yhtyeeseen kuuluivat Pepe Willberg, Seija Paakkola, Armi Aavikko ja Danny. Kuva vuodelta 1980.

1980-luvun alussa Danny ja Armi Aavikko soittivat yhtyeessä, johon kuuluivat Jyrki Niskanen, Seppo Helin ja Seppo Louhikko. Bändi viihdytti juhlakansaa muun muassa tanssikeikoilla Helsingin Kaivohuoneella ja risteilyillä.

– He tykkäsivät toisistaan paljon, mutta suhdetta pidettiin salassa, koskettimia bändissä soittanut Jyrki Niskanen kertoo.

Niskasen mukaan kaksikko viihtyi tiivisti yhdessä myös lavojen ulkopuolella.

– He viihtyivät toistensa seurassa. Me bändin pojat vietimme aikaa yhdessä, kun taas Armi ja Danny viihtyivät kahdestaan omissa oloissaan.

Armi Aavikko astui alun perin Dannyn elämään, kun aikakauslehti keksi järjestää 50 keikan missikiertueen.

Danny kyseli Armilta, mitä tämä osasi. Armi kertoi soittaneensa kotona trumpettia ja pianoa. Vain hieman aiemmin Veikko Samuli oli säveltänyt Junnu Vainion sanoittaman kappaleen Tahdon olla sulle hyvin hellä.

– Ajattelin, että Armi voisi laulaa sen kanssani. Myönnän, että hän lauloi kuin koulutyttö. Uskon siinä piilleen omanlaisensa viehätyksen ja sitä kautta menestyksen, Danny muisteli IS:lle vuonna 2013.

Esitys otti tuulta alleen, ja Armin ja Dannyn yhteiset keikat alkoivat. Tiiviin yhteistyön toisena vuotena pari aloitti suhteen, joka kesti lähes 17 vuotta, vuoteen 1994 saakka.

Dannyn mukaan suhde kesti niin monta vuotta siksi, että Danny tunsi olevansa Armille tärkeä.

– Jossain vaiheessa huomasin, että olen liitossamme Liisan kanssa sivuraiteilla. Vaimolleni en ollut tarpeellinen, mutta Armille olin. Minua hiveli se, että olin Armille tarpeellinen ihminen. Se tunne antoi meille yhteenkuuluvuuden siteen ja teki meistä läheiset.

Danny tunnusti kaksoiselämän olleen raskasta.

– Kaksi rakkautta samanaikaisesti on raskaampi elää kuin yksi rakkaus. Sen tietävät kaikki tilanteen kokeneet, hän painotti IS:lle.

Danny ja Armi keikalla 1986.

Yle Radio Suomen viime viikkoisessa haastattelussa Danny perusteli, miksei hän ottanut eroa Liisa-vaimostaan.

– Armi oli minulle hyvin rakas ihminen, se on ilman muuta selvä. Olin itse avioerolapsi ja päättänyt aikanaan, etten eroa ikinä. Se on niin kova paikka lapsille, Danny sanoi.

Danny kertoi IS:lle vuonna 2013, että suhde päättyi "luonnollisesti", kun Armi ilmoitti haluavansa lähteä omille teilleen eikä jatkaa keikkaelämää. Alkuvuodesta 1994 Armi oli sanonut Dannylle, että haluaa pitää kesän vapaata. Kun Danny yritti saada Armia takaisin keikoille, Armi oli päättänyt elää toisin.

Viimeisinä vuosinaan Aavikko hukutti murheitaan alkoholiin, eikä hän enää palannut keikkalavoille.

Tammikuun toisena 2002 päivänä läheiset eivät saaneet Aavikkoon yhteyttä. Hänet löydettiin samana päivänä kuolleena kodistaan Espoon Haukilahdessa. Aavikko oli menehtynyt keuhkokuumeeseen vain 43-vuotiaana.

Lue lisää: Dannyn yllätyspaljastus Ylellä: Armi kosi, mutta aikeet kaatuivat tiukkaan ehtoon

Lue lisää: Yle: Danny avautuu hetkestä, jolloin sai tietää Armi Aavikon kuolleen – puhelu itkevän äidin kanssa ei unohdu

Lue lisää: Armi Aavikon rooli sai Minka Kuustosen romahtamaan nauhoituksissa – Ylen uutuussarja paljastaa, millainen koko kansan missikaunotar oli julkisuuskuvansa takana

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?