Bill Cosby vapautuu vankilasta – tuomio kumottiin - Viihde - Ilta-Sanomat

Bill Cosby on vapaa mies – korkein oikeus kumosi seksuaalirikos­tuomion

Korkeimman oikeuden mukaan aiempi sopimus syyttäjän kanssa tarkoitti, ettei Bill Cosbya olisi voinut syyttää rikoksista, joista hänet lopulta tuomittiin.

30.6. 20:09 | Päivitetty 30.6. 21:18

Pennsylvanian korkein oikeus on kumonnut amerikkalaisen koomikon Bill Cosbyn, 83, tuomion seksuaalirikoksesta, Reuters uutisoi. Korkein oikeus määräsi koomikon vapautettavaksi välittömästi vankilasta.

Korkeimman oikeuden mukaan sopimus aiemman syyttäjän kanssa esti sen, että Cosbya olisi voitu syyttää Constandin tapauksesta, USA Today kertoo.

Cosby oli vuonna 2018 tuomittu 3–10 vuodeksi vankeuteen kolmesta seksuaalirikoksesta. Valamiehistö katsoi tuolloin miehen syyllistyneen Andrea Constandin, 45, huumaamiseen ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön kolmeen eri otteeseen vuonna 2004.

Syytteet Cosbya vastaan nostettiin vuonna 2015 pitkälti sen takia, että tuomari oli määrännyt julkiseksi Cosbyn oman raskauttavaan todistajanlausunnon liittyen Constandin nostamaan siviilikanteeseen. Korkeimman oikeuden tuomareista enemmistö oli sitä mieltä, että Cosby oli joutunut todistamaan siviilikanteeseen liittyen, sillä syyttäjä oli sopinut, ettei nostaisi rikossyytteitä. Henkilö voi kieltäytyä todistamasta ainoastaan, jos häntä uhkaavat rikossyytteet.

Lue lisää: Koomikko Bill Cosby, 80, tuomittiin kolmesta seksirikoksesta – Oikeus: Huumasi ja käytti hyväksi naista

Constandin lisäksi kymmenet naiset ovat syyttäneet Cosbya seksuaalirikoksista, mutta näitä tapauksia ei ole käsitelty oikeudessa. Oikeudessa kuultiin Constandin lisäksi myös yhteensä viittä muuta naista, jotka kertoivat joutuneensa Cosbyn huumaamiksi ja seksuaalirikosten uhreiksi.

Korkeimman oikeuden tuomarit kritisoivat myös sitä, että syytöksiä esittäneiden naisia kuultiin oikeudessa, sillä naiset eivät todistaneet Constandin tapauksesta. Tuomareiden mukaan tämä tahrasi oikeudenkäynnin.

Cosby on istunut vankilassa reilu kaksi vuotta. Hän oli vannonut istuvansa koko 10 vuotta vankilassa sen sijaan, että olisi osoittanut katumusta Constandin tapauksen suhteen.

”Amerikan isänä” tunnettu koomikko ja näyttelijä päätyi kohun keskelle, kun kymmenet naiset syyttivät häntä seksuaalirikoksista. Hänen tuomiotaan pidettiin ensimmäisenä #MeToo-tuomiona.

Ennen tuomion julistamista vuonna 2018 oikeudenkäyntiä johtanut tuomari oli määritellyt Cosbyn vaaralliseksi seksuaalirikolliseksi.

Lue lisää: Bill Cosby, 81, tuomittiin vuosien vankeuteen – määriteltiin vaaralliseksi seksuaalirikolliseksi

Lue lisää: Näin rakastetun Bill Cosbyn elämä kääntyi jyrkkään syöksykierteeseen ja vuosien vankilatuomioon: tv-tähti putosi kovaa suosion huipulta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?