Kommentti: Miksi Sointu Borg ja Suvi Pitkänen saavat törkypalautetta silikonirinnoistaan? - Viihde - Ilta-Sanomat

Kommentti: Julkkisnaiset avautuivat silikonirinnoistaan – esiin tuli asian kiusallinen puoli

Sointu Borg ja Suvi Pitkänen avautuivat HS:ssa ulkonäköönsä kohdistuvista kurjista kommenteista. Mutta mikä oikeastaan on arvostelun taustalla, pohtii toimittaja Nita Makkonen.

Sointu Borg ja Suvi Pitkänen kertovat saavansa kommentteja silikonirinnoistaan.

23.6. 18:10

Sointu Borg ja Suvi Pitkänen puhuvat keskiviikkona HS:n artikkelissa silikonirinnoistaan ja siitä, miten he saavat niistä runsaasti negatiivista palautetta.

Borg on oikeilla jäljillä pohdinnassaan siinä, että naisten kehoon kohdistuu valtavasti kontrollointia. Sitä meidän naisten vartaloihin aivan ehdottomasti kohdistuu.

– Olen miettinyt, että kun nainen muokkaa kehoaan, liittyykö siihen pelkoa siitä, että hän kaappaa kehonsa täysin itselleen, onkin oman kehonsa herra. Keikuttaako se venettä liikaa? Diili-kisan voittaja pohtii.

Borg onkin sitä mieltä, että kaikille kehoille pitäisi luovuttaa kehorauha. Siitä on helppoa olla samaa mieltä.

Harha-askeliakin hänen logiikassaan kuitenkin on.

Borg sanoo, että kun hän saa somessa negatiivisen kommentin kehostaan, ”lähettäjällä itsellään on jotain ratkomattomia ristiriitoja sisällään: omia häpeän, pelon ja ahdistuksen tunteita, jotka eivät ole hänen asiansa”.

Borg tuntuu ajattelevan, että silikonirinnoista syystä tai toisesta pitämättömät ihmiset ovat oikeasti tyytymättömiä itseensä ja antavat hänelle vain siksi negatiivista palautetta. Huonon itsetunnon juurisyyhyn hän ei lainkaan pureudu.

Eikö negatiivinen palaute voisi johtua ihan vain siitä, että silikonibuumi ei ole kaikkien mieleen?

Heteronormatiivinen kauneusihanne on jo vuosia ollut hoikka ja isorintainen. On fyysisesti varsin harvinaista, että nainen olisi samaan aikaan luonnostaan hoikka ja hyvin isorintainen. Rinnat ovat rasvakudosta, joten kun nainen laihtuu, rinnoista häviää kokoa. Rinnat voivat pienentyä myös muista syistä, kuten imettämisen tai ihan vain ikääntymisen takia.

Silikonit ovat olleet jo pitkään suosittu ratkaisu tähän fyysiseen ulkonäölliseen puolimahdottomuuteen.

Hollywoodissa ei ole kovin montaa naisnäyttelijää, jolla olisi täysin luomurinnat. Rintoja kohotetaan, suurennetaan, pienennetään ja muotoillaan aktiivisesti.

Pornomaailma nyt on ollut jo vuosikymmeniä täynnä silikonirintoja. Kukapa meistä ei olisi kuullut sitä myyttiä tai joskus jopa faktaksi julistettua väittämää, että heteromiehet stimuloituvat eniten juuri visuaalisesti.

Kapean vyötärön ja isojen rintojen ja lantion suhde mielletään usein tällaiseksi visuaalisuutta stimuloivaksi näyksi.

Pitkänen sanoo HS:n jutussa, että hänen itsetuntonsa parani silikonien ottamisen jälkeen.

– Naisihanne oli silloin globaalistikin todella laitettu. Sain viimein olon, että nyt kuulun tähän porukkaan, Pitkänen sanoo.

Borgin listaamia ”häpeän, pelon ja ahdistuksen tunteita” saattaa todella esiintyä. Pitkäsen tavoin moni varmasti kokeekin, että ei kuulu porukkaan.

En minäkään taida kuulua. Kuppikokoni on C, olen imettänyt enkä aio ottaa silikoneja. Hyvästi, seksikkäiden porukkaan kuuluminen!

Suomalaisessa Elovena-kauneusihanteessa on kuitenkin mukavakin puolensa. Valtaosa suomalaisista naisista ei todellakaan halua tunkea leikkauspöydällä intiimiin kehonosaansa sinne kuulumatonta ainetta.

Huomaan toivovani, että hyvää itsetuntoa tuettaisiin sekä yksilön että rakenteiden tasolta edes hiukan ihmisläheisemmin. Kauneusihanne silikonilla pumpatuista rinnoista on yksinkertaisesti epäreilu ja vääristynyt.

Saahan sellaiset ottaa jos tahtoo, ja nostankin hattua Suville ja Soinnulle siitä, että he ovat löytäneet oman tyylinsä. Nettiviha ja negatiivisten kommenttien lähettäminen ei myöskään ole missään muodossa perusteltua, vaan se on silkkaa kiusaamista.

Voisiko itsetuntoa kuitenkin parantaa muillakin keinoilla kuin leikkauspöydällä?

Rohkeaa ei ole tehdä siten kuin Hollywoodin ja somen loputon visuaalinen virta koko ajan ehdottavat. Se on ikään kuin takuuvarmasti hyväksi tiedetty avaimet käteen -pakettiratkaisu pidettyyn ulkonäköön. Luulenkin, että sekä Sointu että Suvi saavat ulkonäöstään huomattavasti enemmän positiivista kuin negatiivista palautetta.

Rohkeaa on olla oma itsensä ja itsevarma siitä huolimatta, että se on erilaista kuin mitä länsimainen viihdeteollisuus tyrkyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?