Kirjailija Laila Hirvisaari on kuollut

Menestyskirjailija Laila Hirvisaari on kuollut 83-vuotiaana.

17.6.2021 8:26 | Päivitetty 17.6.2021 10:46

Kirjailija Laila Hirvisaari on kuollut 83-vuotiaana. Asian vahvistaa IS:lle Otavan kaunokirjallisuuden kustannusjohtaja Antti Kasper.

– Joudun välittämään suru- uutisen, hän kuoli eilen kotonaan. Tosi surullinen uutinen. Osanottoni perheelle, Antti Kasper sanoo IS:lle.

Laila Hirvisaari (ent. Hietamies) kirjoitti romaaneja, jotka todella vetosivat suomalaisiin. Turhaan häntä ei ole sanottu painosten kuningattareksi: hänen kirjojaan on myyty reilusti yli 4,5 miljoonaa.

Hirvisaari syntyi 7.6.1938 Viipurissa. Sotavuodet vaikuttivat vahvasti hänen kirjalliseen tuotantoonsa. Ei vähiten sen takia, että hän menetti isänsä jatkosodassa. Perhe-elämä oli myös onnellista. Isäpuolelle Laila oli kuin oma tytär.

Rakastetun kirjailijan historialliset romaanit vaativat taustatyötä, mitä hän teki sinnikkäästi ja ammattitaidolla.

Hirvisaaren esikoisromaani Lehmusten kaupunki (1972) aloitti kirjailijan silloisesta kotikaupungista Lappeenrannasta kertovan romaanisarjan. Hirvisaari ei pysytellyt romaaneissaan vain tutuilla seuduilla. Esimerkiksi Sonja-romaanisarjassa on uutta näkökulmaa Venäjän vallankumoukseen.

Laila Hirvisaaren romaanisarjat sijoittuvat muun muassa Karjalan kannakselle, Laatokan Karjalaan, Venäjälle, Intiaan, Lappeenrantaan, Haminaan.

Laila Hirvisaari vuonna 2017.

Laila Hirvisaari on ollut monille lukijoilleen kuin läheinen tuttu, vaikka hänestä henkilönä ei ole kovin paljon tiedetty. Haastatteluja Hirvisaari antoi vain harvoin, ja silloinkin hän kertoi yksityiselämästään niukasti.

Kun kirjailija saapui teatterin ensi-iltaan, hän oli aina yhtä tyylikäs, hymyilevä ja pulppuileva. Tiettävästi hänellä oli myös temperamenttia, mutta julkisesti hän ei juuri mielipiteitään paljastanut.

Hirvisaari kirjoitti romaaninsa 2004 asti Laila Hietamiehen nimellä. Tyttönimensä hän otti takaisin vasta useita vuosia avioeronsa jälkeen. Edelleen monet käyttävät hänestä Hietamies-nimeä.

Laila ja Heikki Hietamiehen ero oli aikanaan iso kohu, sillä molemmat nauttivat suurta kansansuosiota. Heikki Hietamies oli paitsi kirjailija myös tv-julkkis. Heidän 1985 alkanut asumuseronsa johti viralliseen avioeroon 1991.

Esikoisromaanin julkaisu ei ollut Hirvisaarelle pelkkää juhlaa. Harvoissa haastatteluissaan hän muisteli, miten häntä pidettiin aluksi vain kuuluisan miehen pikkurouvana. Pahat kielet keksivät jopa levittää huhua, että Heikki Hietamies kirjoittaa rouvansa romaanit.

Laila Hirvisaari näytti epäilijöilleen lahjakkuutensa, joka vain kasvoi vuosien mittaan.

Muistan Otavan aikaa -kirjassa Hannu Mäkelä kertoo, miten Laila Hietamies toi esikoiskirjansa käsikirjoituksen kustantajalle vaaleansiniseen silkkinauhaan sidottuna. Tuleva kirjailija puhua pulputti niin nopeasti, ettei Mäkelä meinannut saada selvää hänen asiastaan.

Laila Hirvisaari tyttärensä Eve Hietamiehen kanssa vuonna 2003.

Haastatteluissa Hirvisaari on epäillyt, ettei hän ollut kovin hyvä äiti kolmelle tyttärelleen. Eve-tyttärensä kanssa Laila Hirvisaari on kirjoittanut televisiosarjat Kirje isältä ja Tauno Tukevan sota.

Helsinkiin perhe muutti 1974 Lappeenrannasta. Laila Hirvisaari asui välillä Tuusulan Rantatiellä, mutta muutti sieltä takaisin Helsinkiin.

Hirvisaaren romaanit yhtä lukuun ottamatta ovat kaikki Otavan kustantamia. Koskaan ei edes huhuttu, että Laila Hirvisaari vaihtaisi kustantajaa.

Finlandia-palkintoehdokkaana Hirvisaari on ollut kerran: 2011 romaanillaan Minä, Katariina. Kriitikot eivät häntä aina ylistäneet, mutta aina hänen romaaninsa nousivat myydyimpien kotimaisten kaunokirjojen kärkipäähän.

Laila Hirvisaari kirjoitti yli 40 romaania, näytelmiä ja muita teoksia. Hän sai professorin arvonimen 2002. Hän sai myös lukuisia kirjallisuuspalkintoja – ja ennen kaikkea valtavan määrän lukijoita.

Laila Hirvisaaren nimeä kantavasta rahastosta on annettu 2002 lähtien vuosittain apuraha aloittelevalle kirjailijalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?