Poliisit lasten­­näytöksessä vartioimassa – rajut uhkaukset varjostivat Uppo-Nallen ensi-iltaa: ”Sellaista uhkausta ei voi ohittaa”

Uppo-Nalle-näytelmä sai keskiviikkona ensi-iltansa Kivinokan kesäteatterissa, jossa poliisi valvoi uhkausten takia. Katso kuvat paikan päältä.

Kesäteatteri joutui tekemään muutoksia näytelmäänsä rokotevastustajien älähdettyä kohtaukseen, jossa Uppo-Nalle saa ”rohkeusrokotteen”.

Kohua kylvänyt Uppo-Nalle-näytelmä sai keskiviikkona ensi-iltansa Kivinokan kesäteatterissa. Paikan päällä vartioi poliisi huolestuttavien uhkausten takia.

Helsingissä Kulosaaren kartanon kupeessa sijaitseva Kivinokan kesäteatteri sai etukäteen valtavasti palautetta Uppo-Nalle-näytelmänsä takia.

Kohu syntyi Uppo-Nallen ”rohkeusrokotteesta”, joka kuohutti rokotevastaisia, jotka uhkailivat jopa saapuvansa pesäpallomailojen kanssa paikalle.

Kello viiden aikaan keskiviikkona paikalle oli saapunut pyöräpoliiseja vartioimaan tilannetta. Poliisi kertoi IS:lle tulleensa tarkastamaan tilanteen, ja pyöräpoliisit pyörähtivät vielä väliajalla uudestaan paikalla.

Paikalla oli pyöräpoliiseja vartioimassa tilannetta.

Poliisit olivat välttämätön varotoimenpide.

Ennen kello 18 alkavaa ensi-iltaa paikalla ei havaittu ulkopuolisia tai uhkaavia henkilöitä. Päin vastoin, ilmapiiri oli lämmin ja odottavainen.

Poliisit varotoimenpide

Teatterijohtaja Kari Kinnaslampi totesi Ilta-Sanomille, että poliisit olivat välttämätön varotoimenpide.

– Meillä on katsomo täynnä lapsia. Emme voi ottaa minkäänlaista riskiä. Jos joku todellakin tulisi paikalle pesäpallomailan kanssa, lapset järkyttyisivät niin, etteivät koskaan tulisi teatteriin uudestaan, Kinnaslampi painotti.

Teatterijohtaja Kari Kinnaslampi toimii myös Uppo-Nallen ohjaajana.

Kinnaslammen mukaan pöly on jo laskeutunut.

– Vastaavanlaista palautetta ei juuri enää ole tullut. Ainoastaan olen pettynyt siitä, että jouduin poistamaan kyseisen kohtauksen.

Teatterijohtajan mukaan kohuista huolimatta näyttelijät ja tuotantoryhmä suhtautuivat positiivisin mielin näytelmän ensi-iltaan.

– Tärkeintä on, että lapset pääsevät nauttimaan. He pääsivät jo ennakkonäytöksessä ihmettelemään pyöräpoliiseja.

Juha Uutela pöyristyi uhkauksista.

Rokotekohtaus on peräisin alkuperäiskäsikirjoituksesta. Jo siitäkin syystä vihapalaute hämmentää päänäyttelijä Juha Uutelaa.

Uppo-Nallea esittävä Juha Uutela on ollut pöyristynyt uhkauksista. Aiheen esiin tuominen nosti hänelle tunteet pintaan - eritoten siksi, koska kyse on lapsista.

– Suututtaa se, että minulta viedään väkivallalla uhaten oikeus itseni ilmaisemiseen. Vaikka matka uhkauksista väkivaltaan on monesti pitkä, niin silti jos jonkun ihmisen mielessä käy ajatus, että tulisi pesäpallomailojen kanssa lastennäytökseen, sellainen ihminen ei voi olla tasapainoinen tai terve. Sellaista uhkausta ei voi ohittaa, Uutela korosti.

Koronarajoitukset eivät ole haitanneet kesäteatterin toiminnan aloittamista.

Kivinokan kesäteatterin toiminta alkoi tänä kesänä.

Uutela kertoi olevansa harmistunut, että rokotekohtaus jouduttiin poistamaan painostuksen takia.

– Menin itse kyseiseen rokotevastaisten ryhmään ja yritin heille perustella, että kyseinen kohtaus oli mukana alkuperäiskirjoituksessa, eikä sitä ole muokattu mukaan. Kukaan ei uskonut, Uutela harmitteli.

– Olen kuitenkin yrittänyt unohtaa asian, ja aion keskittyä siihen, että lapset saavat näytelmästä ilon irti.

Näyttelijä Juha Uutela esittää Uppo-Nallea.

Uutelan mukaan tiistaina järjestetty ennakkonäytös ylitti odotukset.

– Lapset ovat kaikkein kriittisin ja samalla parhain yleisö. Nappiin meni, ja he nauttivat esityksestä täysin rinnoin. Pääsimme vielä laulamaan eräälle nuorelle katsojalle syntymäpäivälaulun tämän syntymäpäivänä, päänäyttelijä iloitsee.

Katsomoon saapunut Antti Hurme toi tyttärensä Uppo-Nallen ensi-iltaan. Hurme tiesi poliisien saapumisesta ja kesäteatteriin kohdistuneista uhkauksista.

– Tilanne on todella ikävä. On törkeää painostaa ihmisiä kulttuurin sensuroimiseen, hän kommentoi.

Tyttärensä kanssa paikalle saapunut Antti Hurme tiesi poliisien saapumisesta ja kesäteatteriin kohdistuneista uhkauksista.

Hurme joka tapauksessa iloitsi uuden kesäteatterin korkkaamisesta. Hänen tyttärensä odotti innolla Uppo-Nallen näkemistä.

– Meillä luetaan paljon satuja, ja taitaa meiltä löytyä pari Uppo-Nalle-kirjaakin, Hurme kertoi.

Teatterijohtajan mukaan Uppo-Nallen ensi-iltaan myytiin 40 lippua ennakkoon.

Julmaa palautetta

Kivinokan kesäteatterin teatterinjohtaja Kari Kinnaslampi kertoi aiemmin IS:lle, että teatteriin on tulvinut paljon palautetta rokoteviittauksen takia. Palautteissa teatteria on syyllistetty siitä, että he yllyttäisivät ihmisiä ottamaan koronarokotteen.

Kesäteatterissa ei havaittu uhkaavia tilanteita.

Paikalla oli ennen ensi-iltaa kaksi pyöräpoliisia.

Kinnaslammen mukaan kyseessä on väärinkäsitys. Teatterinjohtajan mukaan näytelmässä Uppo-Nalle pelkää peipposia, joten hän menee eläinlääkäriin saadakseen rohkeusrokotteen, jottei enää pelkäisi.

Kinnaslammen mukaan ideana oli lievittää lasten mahdollista rokotus- ja lääkäripelkoa hauskalla tavalla.

– [Kohtauksella] ei ole mitään tekemistä koronarokotteen kanssa, Kinnaslampi ihmetteli.

Teatterinjohtajan mukaan palautteen sävy on ollut erittäin julmaa.

– Tästä on tullut ihan hirvittävän aggressiivista palautetta ja hyökkäyksiä meidän teatteria kohtaan. Viestejä on tullut somessa ja sähköpostilla. Minulle on soiteltu hävyttömiä puheluita ja uhkailtu, Kinnaslampi sanoi.

Lopulta Kinnaslampi päätti poistaa kyseinen kohtauksen kokonaan. Rokotekohtauksen tilalla nähdään toinen kohtaus, joka on hyväksytetty teatterinjohtajan mukaan Uppo-Nallen kirjoittajan Elina Karjalaisen perikunnalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?