Isä kielsi Outi Alasta osallistumasta hautajaisiinsa, riita suvun kanssa johti rikosilmoitukseen – lopulta näyttelijä joutui kysymään hautapaikkaakin piispalta - Viihde - Ilta-Sanomat

Isä kielsi Outi Alasta osallistumasta hautajaisiinsa, riita suvun kanssa johti rikosilmoitukseen – lopulta näyttelijä joutui kysymään hautapaikkaakin piispalta

Poliisi tutki perheriitaan liittyvää selkkausta pahoinpitelynä ja kunnianloukkauksena, mutta syyttäjä lopetti tutkinnan.

Outi Alasta ei päästetty katsomaan juuri kuollutta isäänsä Rääkkylän terveyskeskukseen.­

4.5. 6:32

Näyttelijänä julkisuuteen noussutta Outi Alasta ei päästetty katsomaan juuri kuollutta isäänsä Rääkkylän terveyskeskukseen. Taustalla vaikutti isän oma tahto, mutta Alanen teki asiasta rikosilmoituksen. Poliisi tutki katkeraan perheriitaan liittyvää juttua pahoinpitelynä sekä kunnianloukkauksena, mutta jutun esitutkinta lopetettiin syyttäjän päätöksellä.

Outi Alasen isä kuoli 80-vuotiaana syyskuussa 2019 Rääkkylän terveyskeskuksen vuodeosastolla Pohjois-Karjalassa.

– En saanut hyvästellä isääni, Alanen ihmettelee IS:lle.

Alanen kertoo saaneensa tiedon isänsä poismenosta tekstiviestillä noin kolmen tunnin viiveellä. Hän päätti lähteä parin päivän kuluttua pääkaupunkiseudulta Rääkkylään nähdäkseen isänsä viimeisen kerran.

Käynti tyssäsi terveyskeskuksen ovelle. Alanen kertoo joutuneensa odottamaan pitkään sateessa, koska henkilökunta ei päästänyt häntä näkemään isän ruumista.

– Kyllä myö osattiin jo odottaa siuta, Alaselle ilmoitettiin.

Henkilökunta kertoi Alaselle syyn, miksi vainajan tytärtä kohdeltiin näin.

– Minulle sanottiin, että omaiset ovat kieltäneet näyttämästä isää minulle.

Isän leski myönsi poliisille, ettei Outi Alasta päästetty näkemään isäänsä kuolleena.

– Vainajan tahdosta estettiin näkemästä terveyskeskuksen kautta. Ilmoitin terveyskeskukseen toiveen, leski sanoi poliisikuulustelussa.

Outi Alanen, 54, muistetaan näyttelijätähtenä muun muassa vuoden 1989 televisiosarjasta Häräntappoase. Alanen on sittemmin kouluttautunut lähihoitajaksi ja ambulanssin ensihoitajaksi (AMK). Hän on myös vasemmistoliiton varavaltuutettu Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Isällä ja Outi Alasella oli katkeria erimielisyyksiä. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus oli jo toukokuussa 2014 määrännyt lähestymiskiellon, jolla Outi Alasta kiellettiin tapaamasta isäänsä tai tämän vaimoa. Myös yhteydenotot, seuraaminen ja tarkkailu kiellettiin.

Käräjäoikeuden mielestä oli perusteltua odottaa, että Outi Alanen tulisi jatkossakin häiritsemään vakavasti hakijoita eli isää ja tämän vaimoa yhteydenotoillaan kuten tekstareilla. Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut tuomiota.

– Näin isän viimeisen kerran hovioikeudessa Kuopiossa lokakuussa 2014, Outi Alanen muistelee.

–Isäni kuolema ei ole vieläkään todentunut minulle, Outi Alanen myöntää IS:lle.­

Alanen sai kuitenkin kutsun isän hautajaisiin Rääkkylään, mutta hän ei lähtenyt tilaisuuteen, koska pelkäsi joutuvansa käännytetyksi kappelin ovelta.

Lesken mukaan isä oli myös kieltänyt Alasta tulemasta omiin hautajaisiinsa, mutta leski kutsui hänet siitä huolimatta.

– Hän oli sanonut, ettei Outi saa tulla, mutta päätin, ettei omaa lasta voi jättää kutsumatta, leski totesi poliisille.

Leski kertoo IS:lle, että hänen miehensä valitsi hautapaikkansa ja suunnitteli hautajaisensakin itse.

Outi Alasen mukaan myös tietoa hautaamistavasta ja hautapaikasta pantattiin häneltä. Alanen joutui kääntymään tuomiokapitulin ja jopa piispan puoleen tietojen saamiseksi.

– Isän siunanneelta papilta tuli sitten tekstiviesti, että isäsi polttohaudataan ja uurna lähetetään Savonrannalle.

Isän leski on kotoisin Savonrannalta, ja isän tuhkauurna laskettiin lesken sukuhautaan.

– Isäni kuolema ei ole vieläkään todentunut minulle, Outi Alanen myöntää IS:lle.

Myös surutyön tekeminen on hänen mielestään jäänyt kesken.

Alanen jätti kohtelustaan rikosilmoituksen, koska koki joutuneensa isänsä kuoleman jälkimainingeissa henkisen väkivallan uhriksi.

Itä-Suomen poliisilaitos alkoi tutkia juttua pahoinpitelynä ja kunnianloukkauksena, joista epäiltynä kuultiin isän leskeä ja toista tytärtä.

– Isäni oli kieltänyt Outia tulemasta terveyskeskukseen katsomaan häntä ja kieltänyt Outia näkemästä häntä kuolleena, Outi Alasen sisar mainitsi kuulustelussa.

– Me ei tiedetty, missä uurna oli missäkin vaiheessa. Kun uurna tuli, maa oli jäätymässä. Isä oli itse valinnut hautapaikkansa, sisar lisäsi.

Sisar korostaa myös IS:lle, että he halusivat toimia järjestelyissä isän tahdon mukaisesti.

Sekä sisar että leski kiistivät syyllistyneensä pahoinpitelyyn tai kunnianloukkaukseen.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Kimmo Wetterstrand esitti aluesyyttäjä Tuomo Laaniselle jutun esitutkinnan lopettamista.

Outi Alanen nousi suureen julkisuuteen vuonna 1989 Häräntappoase-elokuvan pääroolissa.­

Esityksen mukaan Outi Alasen tutkintapyynnössään kuvaama menettely voisi täyttää rikoslain mukaisen pahoinpitelyn tai lievän pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Pahoinpitelyä voi olla myös henkisen vamman aiheuttaminen, vaikka asianomistajaan ei olisikaan kajottu fyysisesti.

– Tutkintapyynnössä esille tulleet väitteet rikoksesta liittyvät asianosaisten viestittelyyn tai keskusteluihin. Asianomistajan (Outi Alasen) oma näkemys siitä, että hänelle on aiheutunut henkistä kärsimystä tästä yhteydenpidosta, ei yksin ole riittävä peruste epäillä jotakuta pahoinpitelystä tai kunnianloukkauksesta, Wetterstrand kirjoitti.

Hän ei pitänyt todennäköisenä, että tutkinnan jatkaminen toisi tarvittavaa lisänäyttöä.

Aluesyyttäjä on määrännyt jutun esitutkinnan lopetettavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?