Diili-voitto mullisti Sointu Borgin, 28, koko elämän – äärimmäisen rankat kuvaukset aiheuttivat häkellyttäviä seurauksia kotona - Viihde - Ilta-Sanomat

Diili-voitto mullisti Sointu Borgin, 28, koko elämän – äärimmäisen rankat kuvaukset aiheuttivat häkellyttäviä seurauksia kotona

Diili-voittaja Sointu Borg päätti hypätä tuntemattomaan ja osallistua ohjelmaan kokemistaan ennakkoluuloista huolimatta. Vappuna hän pääsee vihdoin juhlistamaan saavutustaan.

30.4. 7:29

Vapusta tulee tänä vuonna Sointu Borgille, 28, takuulla ikimuistoinen. Sointu on ollut koko kevään ajan tuttu näky tv-ruuduissa, ja nyt hän pääsee vihdoin kilistelemään tuoreinta saavutustaan: Diili-ohjelman voittoa.

Sointu joutui salailemaan ohjelman lopputulosta pitkään, sillä kuvaukset päättyivät jo viime syksynä. Tähän asti lopputuloksesta ovat tienneet vain äiti ja avomies, mutta alkuviikosta esitetyn finaalijakson jälkeen Sointu sai vihdoin tuulettaa voittoaan julkisesti.

– Tämä on ollut ihan huikea matka. En ole kauheasti ehtinyt rentoutua viime kuukausina, mutta vappuna aion ehdottomasti juhlia ja kilistellä voitolle, Sointu sanoo.

– Voi olla, että menen vappupiknikille puistoon, vaikka sataisi. Sen verran on nyt syytä juhlaan, Sointu lisää nauraen.

Voiton myötä Soinnun elämä muuttuu melkoisesti, sillä hänestä tuli kehitysjohtaja ohjelman juontajan Jaajo Linnonmaan yrityksille. Sointu sai vastuualueelleen myös finaalijaksossa kehitetyn varainhankintayrityksensä ja pääsi yrityksen osakkaaksi Linnonmaan, ohjelmassa nähtyjen neuvonantajien Noora Fagerströmin ja Toni Lähteen sekä nimekkäiden bisnessijoittajien kanssa.

Sointu myöntää, että hänen on vaikea uskoa voittoaan vieläkään todeksi.

– Mietin edelleen välillä aamuisin herätessäni, että oliko kaikki vain unta! Totta kai lähdin sinne voittamaan, mutta ei tullut mieleenkään, että niin oikeasti kävisi.

Ohjelman kuvaaminen oli Soinnulle voitosta huolimatta hyppy syvään päätyyn. Kun Diilin kuvaukset alkoivat, oli vastassa 13 piinkovaa bisnesosaajaa. Sointu on kauppatieteiden maisteri, ja hänellä oli vuosien kokemus emännöinti- ja vip-tapahtumayrityksensä pyörittämisestä. Silti muiden kilpailijoiden ansioluettelot pistivät pään pyörälle.

– Esittelykierroksen aikana mietin, että herrajumala. Jälkikäteen kuulin muilta, että vaikka kannan itseni ylpeydellä, olin vetäytynyt siinä hetkessä kuoreeni.

Sama tunne valtasi Soinnun myös silloin, kun hän teki hakemusta ohjelmaan. Diili tuntui hyvältä tilaisuudelta, sillä koronapandemia oli pysäyttänyt koko tapahtuma-alan ja Soinnun yrityksen toiminnan. Pitkään ”säästöillä ja hernesopalla” elänyt Sointu kaipasi uusia haasteita.

Silti hän meinasi jättää koko hakemuksen lähettämättä.

– Mietin, että menen sinne vain nolaamaan itseni. Nyt tajuan, miten paljon aliarvioin silloin itseäni. Meillä naisilla on paha tapa olla liian ankaria itseämme kohtaan.

Kuukauden mittaisissa kuvauksissa mitattiin paineensietokykyä toden teolla. Soinnulla oli jo kokemusta tosi-tv-ohjelman tekemisestä, sillä hänet nähtiin omassa Bimbo Oy -ohjelmassa vuonna 2015.

Diilin tekeminen imaisi osallistujat kuitenkin todelliseen kuplaan. Sointu asui koko kuukauden ajan Helsingin ytimessä sijaitsevassa hotellissa muiden osallistujien kanssa. Vapaa-aikaa ei ollut, sillä kuvaukset kestivät lähes joka päivä 13–16 tuntia. Nukkumiselle jäi aikaa parhaimmillaankin vain joitain tunteja yössä.

– En kauheasti edes muista viimeisistä tehtävistä. Menin ihan robottina siellä ja yritin vain selviytyä ehjin nahoin.

Erilaisissa bisnestehtävissä kilpailevat osallistujat eivät koskaan tienneet, mitä seuraava päivä tuo tullessaan. Sointu muistelee nyt huvittuneena, että hän yritti pitää edes jonkinlaista kontrollia yllä hakemalla Hesburgerin kana-aterian hotellihuoneeseensa joka ikisenä iltana kuukauden ajan.

– Söin sen tutun ja turvallisen hampurilaisen joka ilta sängylläni. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, se toi jotain ihmeellistä turvaa. Se oli päivän ainoa hetki, jolloin tiesin täsmälleen, mitä tapahtuu.

Matkaan mahtui myös monta hetkeä, jolloin sinnikkyys punnittiin toden teolla. Finaalitehtävä pisti Soinnun niin koetukselle, että hän valvoi koko yön tehden liiketoimintasuunnitelmaa, joka hänen piti esitellä nimekkäille bisnessijoittajille.

Yöllä hänet valtasi niin paha epätoivo, että hän soitti avopuolisolleen, räppäri Tomi Soloselle itkien ja kertoi harkitsevansa luovuttamista.

– Tomi on meidän suhteessa se rauhoittava voima. Kun tuli tuollaisia turhautumisia, niin Tomi käski minua rauhoittumaan ja näyttämään muille, mistä minut on tehty.

Sointu meni lopulta samoilla silmillä finaalitehtävän loppuun asti. Jopa tuotannon jäsenet olivat huolissaan Soinnun voinnista ja tsemppasivat häntä jaksamaan.

– Söin juuri ennen esitystä avokadoleipää ja huojuin väsymyksen takia niin paljon, että ne avokadot vain vieri pitkin paitaa. Se väsymys vastasi varmaan kahden promillen humalatilaa.

Voiton jälkeen Sointu palasi kotiin pää pyörällä. Ensimmäiset kaksi viikkoa menivät nukkuessa, koska energiavarastot olivat aivan nollassa.

Rankat kuvaukset aiheuttivat kuitenkin monenlaisia häkellyttäviä seurauksia vielä kotioloissakin.

– Muistan kun tulin kotiin, niin maailma vain pyöri. Tarkistelin, että onko mulla mikki päällä ja kun keitin kahvia, katselin olan yli, että onko Jaajon neuvonantaja siellä tekemässä muistiinpanoja suorituksestani.

Nyt Sointu on katsonut tv:stä jaksoja ja elänyt uudelleen kuvausten tapahtumia. Kulissien takaiset tapahtumat tulevat edelleen uniin.

– Olen heräillyt öisin siihen hetkeen, kun kamerat olivat sammuneet finaalin jälkeen ja kaikki hurrasivat minulle. En ole koskaan kokenut sellaista.

Diilin myötä Sointu on noussut julkisuuteen täysin uudella tavalla. Hän suhtautuu rempseästi ihmisten kiinnostukseen, mutta myöntää hämmästyneensä siitä, että häntä on kevään aikana pysäytetty jopa lenkkipolulla.

– Olin ihan ihmeissäni, kun eräs äiti ja lapsi tulivat lenkillä sanomaan minulle, että ovat katsoneet ohjelmaa ja fanittavat minua.

Jokaisen jakson aikana Soinnun sosiaalinen media täyttyy sadoista yksityisviesteistä. Joukossa on ollut paljon viestejä miehiltä, mutta pääasiassa naiset kertovat viesteissä inspiroituneensa Soinnun menestystarinasta.

– Olen ollut todella otettu viesteistä. Olen kotona suurin piirtein itkenyt tyynyyn lukiessani niitä. Upeaa, jos olen voinut omalla toiminnallani ja sinnikkyydelläni olla esimerkkinä muille.

Vaikka Sointu on helsinkiläistynyt jo vuosia sitten, kuuluu hänen rempseästä äänestään hänen kotikaupunkinsa Tampereen murre. Soinnun suku on tamperelaisia jo usean polven takaa, ja Sointu vierailee edelleen usein perheensä luona kotiseudullaan.

Oman tapahtuma-alan yrityksensä Sointu perusti ollessaan vain 19-vuotias. Soinnun lähipiirissä ei juurikaan ole yrittäjiä, joten aluevaltaus oli hyppy tuntemattomaan.

Oman yrityksen pyörittäminen onkin ollut iso oppikoulu. Sointu on tehnyt yrityksensä leivissä lukemattomia työkeikkoja esimerkiksi festareilla, joissa hän on vastannut muun muassa vip-alueen viihtyvyydestä.

Sointu uskookin yhden valttikorttinsa Diilissä olleen se, ettei hän ole koskaan pelännyt laittaa käsiään likoon.

– Niistä hommista oli paljon apua, koska ne ovat opettaneet joustavuutta, ihmisten kanssa pärjäämistä ja paineensietokykyä. Ja sieltä se musta huumorinikin varmaan tulee, koska sitä tuhansien humalaisten paimentamisessa festareilla on todella tarvittu.

Ennakkoluuloihin Sointu myöntää törmänneensä useita kertoja uransa aikana. Kun Borg opiskeli kauppatieteiden kandiksi Vaasassa ja maisteriksi Turussa, hänen kasvonsa olivat jo tunnetut Bimbo Oy -ohjelmasta.

Hän kuulikin harva se kerta opiskelijabileissä erikoisia kommentteja itsestään.

– Miehet saattoivat yöelämässä heittää, että mitäs niille sun alapääpalveluille kuuluu. Minussa on varmaan jotain, mikä ihmisiä provosoi. Olen kuitenkin sanonut aina, että ei näihin silikonirintoihin ole otettu täytettä aivosoluista.

Diilin myötä ihmisten suhtautumisessa häneen on tapahtunut radikaali muutos. Se on tuntunut välillä hämmentävältä.

– Minusta on hassua, että nyt yhtäkkiä minua ylistetään ja kaikki ovat sitä mieltä, että olen älykäs. Se on upeaa, mutta tavallaan surullista, koska olen täysin sama ihminen kuin ennen Diiliä.

– Näköjään tarvitaan tällainen ohjelma, jotta ihmiset heräävät tähän. Ilman ohjelmaa olisin varmaan edelleen monien mielestä pelkkä tissibimbo.

Vappuna Sointu nauttii vielä juhlahumusta, mutta arjen koittaessa alkavat myös työt. Sointu tihkuu intoa päästessään vihdoin hommiin, mutta myöntää olevansa myös jännittynyt.

– Sovimme Jaajon kanssa, että heti kun finaali on tullut tv:stä, alamme tehdä hommia täysillä. Se tulee viemään minulta paljon aikaa varsinkin nyt heti alussa.

Omasta yrityksestään Sointu ei aio kokonaan luopua, mutta keskittyy nyt pääasiassa uusiin työtehtäviinsä. Kehitysjohtajan pesti tuo myös paljon konkreettisia muutoksia elämään, sillä Sointu alkaa saada ensimmäistä kertaa elämässään esimerkiksi säännöllistä kuukausipalkkaa.

– Olen ollut koko ikäni pienyrittäjä, joten kuukausipalkka tuntuu ihmeelliseltä. Sanotaan niin, että tällä palkalla elelee ihan mukavasti.

Sointu korostaa kuitenkin, ettei hän lähde uuteen työhönsä miljoonaomaisuus tai rikkaudet silmissään.

– En haaveile mistään kalliista autoista, veneistä, käsilaukuista tai muusta omaisuudesta. Tiedän, ettei raha tai materia tee ketään onnelliseksi.

Ennen kaikkea Sointu toivookin voivansa näyttää nyt taitonsa ja luoda täysin oman näköisensä urapolun. Hän myös tiedostaa, että todellinen näytön paikka on vasta edessäpäin.

– Aion painaa tulevina vuosina töitä niin paljon kuin pystyn. Nyt ei ole aika ylpistyä, vaan kääriä nöyrästi hihat ja alkaa tehdä hommia. Olen varma, että tästä tulee upea seikkailu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?