Fredin oli tarkoitus palata esiintymislavoille vanhojen ystäviensä kanssa – kun Petri Laaksonen yritti sopia tapaamista, oli jo liian myöhäistä - Viihde - Ilta-Sanomat

Fredin oli tarkoitus palata esiintymis­lavoille vanhojen ystäviensä kanssa – kun Petri Laaksonen yritti sopia tapaamista, oli jo liian myöhäistä

Ajatus PopTenoreiden paluusta on Petri Laaksosen mukaan elänyt, koska kaikki kolme ovat olleet hyvissä voimissa ja Laaksosen sanoin ”retro-iässä”.

Petri Laaksonen ja Fredi olivat hyviä ystäviä, ja lauloivat 2000-luvun alussa yhdessä PopTenorit-kokoonpanossa Pepe Willbergin kanssa. Laaksosen lempinimi tässä porukassa oli ”Sugar”.

25.4.2021 15:20

Matti ”Fredi” Siitosen, 78, kuolema tuli täytenä yllätyksenä Petri Laaksoselle, 58, joka kiersi 2000-luvun alussa Suomen konserttisaleja PopTenorit-kokoonpanolla Fredin ja Pepe Willbergin, 74, kanssa.

Laaksonen paljastaa, että suunnitteilla oli uusi kiertue tutulla kolmikolla. Yhteistä tapaamista oli suunniteltu jo aiemmin, mutta ne olivat siirtyneet Laaksosesta riippumattomista syistä, joista hän ei itse osaa kertoa sen tarkemmin.

Laaksonen kuvailee Fredin kuoleman ajankohtaa uskomattomaksi. Hän oli saanut lauantaina tekstiviestin Willbergin Pauliina-vaimolta, joka manageroi heitä PopTenorien aikaan. Pauliina oli pyytänyt häntä soittamaan Fredille, koska he eivät itse olleet saaneet tätä kiinni.

– Pauliina tiesi, että Fredillä ja mulla oli tosi hyvä synkka ja tultiin hyvin juttuun. Sitten illalla luin Ilta-Sanomien nettisivuilta, että hän on menehtynyt. Se oli aikamoinen pommi ja ajallinen yhteensattuma.

– Treenit venyivät aina pitkiksi, koska meillä oli yhdessä niin kivaa, Petri Laaksonen muistelee PopTenoreita.

Edellisen kerran Laaksonen kertoo tavanneensa Fredin vuonna 2020 loppiaisena järjestetyissä juhlissa. Fredi oli tuolloin Laaksosen kuvailun mukaan hyväntuulinen ja oma itsensä. Sen jälkeen kaksikko ei toisiaan enää nähnyt.

– Fredi oli inhimillinen, laajakatseinen ja suvaitsevainen ihminen. Hänellä oli mainio huumorintaju, ja hän tykkäsi tarttua nopeaan hullutteluhuumoriin. Hänen seuransa oli puolin ja toisin ruokkivaa.

Sen lisäksi, että Fredi oli hurmaava persoona, kertoo Laaksonen arvostavansa Frediä suuresti myös laulajana ja säveltäjänä. Hän kuvailee lavalla olon olleen Fredille nautinto ja siitä oli ”työntekemisen meininki etäällä”.

– Hänellä oli ainutlaatuinen ääni, ja todella helposti lauloi todella ylös. Ihan oikea sellainen luonnontenori.

 Treenit venyivät aina pitkiksi, koska meillä oli yhdessä niin kivaa.

PopTenorit treenasivat Laaksosen kotona Helsingin keskustassa. He kutsuivat paikkaa Cafe Stella Polarikseksi eli Pohjantähdeksi. ”Pojat”, kuten Laaksonen heitä itseään nimittää, nauttivat yhdessä tekemisestä ja musiikista.

– Treenit venyivät aina pitkiksi, koska meillä oli yhdessä niin kivaa. Vaikkei meidän kiertue ollut valtava yleisömenestys, nenä pysyi hädin tuskin pinnalla niin sanotusti, mutta se oli kivaa ja kun kolme hyvä-äänistä tenoria laulaa, se hiveli meidän omia korviamme.

Ajatus yhdessä tekemisestä on elänyt, koska kaikki kolme ovat olleet hyvissä voimissa ja Laaksosen sanoin niin sanotussa ”retro-iässä”. Huumori kukki vahvasti, kun kolmikko kiersi maata yhdessä. Vuoteen 2003 mahtui yhteensä 40 keikkaa, ja keikoillakin heidän välillään vallinnut kemia välittyi aina yleisön takimmaiseen riviin asti.

Petri Laaksonen oli ystäviään parikymmentä vuotta nuorempi, mutta menoa se ei haitannut. – Kun sielut synkkaa, iällä ei ole merkitystä, Laaksonen sanoo.

Laaksonen kertoo, että hänellä oli oma lempinimi ”Sugar”, joka juonsi juurensa yhdestä PopTenoreiden ohjelmanumerosta. Laaksosen voimakas falsetti pääsi oikeuksiinsa hänen tulkitessaan The Rubettesin legendaarista kappaletta Sugar Baby Love.

– Olin ikään kuin tällainen rakkaudennälkäinen vaaleaperuukkinen käkkäräpää, joka anelee polvillaan rakkautta. He rupesivat kutsumaan mua Sugariksi, ja olin siitä lähtien Sugar siinä porukassa.

Laaksonen ja Fredi tapasivat viime vuosina toisiaan muutamaan otteeseen asioidessaan samassa ruokakaupassa. Tuolloinkin hyllyjen välistä kantautui iloinen tervehdys: ”Sugar!”

Fredi ja Willberg olivat Laaksosta parikymmentä vuotta vanhempia, hänen omien vanhempiensa ikäisiä. Laaksonen muistaa omasta lapsuudestaan Fredin, Georg Dolivon, Ismo Sajakorven ja Ilkka Lähteenmäen legendaarisen Kivikasvot-show’n.

– Tuntui aika komealta ja hurjalta, että muodostettiin tällainen porukka ja sain olla yksi niistä, kun kotona äiti ja isä ovat kuunnelleet Frediä kasetilta. Minä tällaisena ”poikasena” olen yksi tiimin jäsen. Ehkä alussa oli pientä jännitystä minun puoleltani, mutta se karisi tosi äkkiä. Jos sielut synkkaa, niin iällä ei ole merkitystä.

Laaksosen mukaan Fredi oli luonteeltaan hulluttelija, mutta myös syvällinen ajattelija, joka tykkäsi pohtia ”elämän moninaisia piirteitä”.

– Hän ei varmaankaan pureksinut mitään annettuna, vaan halusi miettiä itse ja tulla sitten johonkin päätelmään. Hän ei ainakaan seurannut mitään dogmeja tai oppeja, vaan halusi itse rakentaa maailmankuvansa.

Artikkelia muokattu klo 18.32: Korjattu Pepe Willbergin ikä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?