Paavo Lipponen täyttää tänään 80 vuotta – sai yllättävän huomionosoituksen Putinilta

Valtava ruusukimppu presidentti Vladimir Putinilta yllätti Paavo Lipposen 80-vuotissyntymäpäivänä. Ex-pääministeri iloitsee myös siitä, että on päässyt koronakaranteenin jälkeen taas kotiin paapottavaksi.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen on tavannut Vladimir Putinin useaan otteeseen.

23.4.2021 16:22 | Päivitetty 23.4.2021 21:02

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) täyttää tänään perjantaina 80 vuotta. Lipponen kertoo puhelimessa, että kukkalähetyksiä on tullut aivan solkenaan.

– Kiitos mielenkiinnosta vanhan juhlapäivää kohtaan, hän naurahtaa.

Onnitteluviestejä on tullut niin paljon, että Paavo Lipponen on ollut vaimonsa Päivi Lipposen kanssa ihan yllättynyt.

Joukossa on kukkatervehdykset tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä, presidentti Tarja Haloselta sekä Venäjän presidentti Vladimir Putinilta.

– Tuo on kyllä valtava kimppu punaisia ruusuja, on tuossa varmaan tusina, Paavo Lipponen kuvailee presidentti Putinin kukkalähetystä.

– Olimme Päivin kanssa iloisesti yllättyneitä.

Presidentit Tarja Halonen ja Vladimir Putin sekä eduskunnan puhemies Paavo Lipponen vierailivat Pietarin jätevedenpuhdistamon avajaisissa vuonna 2005.

Kimppu on Paavo Lipposesta kaunis.

–Sitten siinä oli vielä tämä kaunis kirje, jossa on noteerattu enemmän tai vähemmän pysyvä saavutus EU:n ja Venäjän suhteissa.

– Siitä voi lukea, että oikeat asiat on tullut mainittua, kuten Pohjoinen ulottuvuus, joka aikanaan oli Euroopan unionin ja Venäjän, Norjan ja Islannin välillä.

Yhteistyö lähti aikoinaan liikkeelle pääministeri Paavo Lipposen aloitteesta. Sillä on rahoitettu muun muassa Pietarin suuria vedenpuhdistamoita.

– Merkittävintä tällä hetkellä on presidentti Niinistön aloitteesta musta hiili -projekti päästöjen vähentämisestä Luoteis-Venäjällä. Siellä on pilottiprojekti menossa.

– Presidentti Niinistön konkreettinen aloite on yksi merkittävimpiä, mitä ilmastopolitiikassa on tehty ja jota toivottavasti voidaan viedä eteenpäin. Tämä saattaa kehittyä isoksi.

Paavo Lipponen on valittu Suomen arktisen seuran valtuuston puheenjohtajaksi.

– Nämä ovat asioita, joita harrastan. Arktinen politiikka muiden toimien rinnalla.

Perjantaina syntymäpäivä jatkuu pienen ravintolapäivällisen merkeissä. Seurueeseen kuuluvat Paavo ja Päivi Lipposen nuorin tytär Sofia Lipponen sekä Päivi Lipposen vanhemmat.

– Minun ja Päivin toiset tyttäret ovat ulkomailla, ja lapsenlapset opiskelevat Ruotsissa, Paavo Lipponen kertoo.

– Tytöt ovat muistaneet kauniisti, ja kesällä nähdään.

Paavo ja Päivi Lipponen tyttäriensä Sofian ja Cecilian kanssa 2014.

Lipposten perheeseen kuuluu neljä tytärtä: Päivi ja Paavo Lipposen tyttäret Emilia ja Sofia sekä Paavo Lipposen tytär Paula ja Päivi Lipposen tytär Cecilia.

– Kaikki olivat täällä joulun tienoilla monta viikkoa. Se oli isukille juhla-aikaa. Tästä on parisen kuukautta, kun he lähtivät täältä.

Koronapandemian takia Paavo Lipponen joutui viime keväänä muuttamaan väliaikaisesti pois perheen Töölön-kodista. Riskiryhmäläisen oli turvallisempaa asua toisessa osoitteessa yksin.

– Se oli lyhyehkö vaihe. Olen ollut kotona viime vuoden keväästä.

– Minä olen nyt enemmän tai vähemmän paapottavana, kun pääsin takaisin kotiin paapottavaksi. Minun asiani on olla kiltisti.

Ensimmäisen koronarokotuksen hän on jo saanut. Muut perheenjäsenet odottelevat vielä omiaan.

– Unelmani ovat hyvin perhekeskeisiä. Että saisin viettää mahdollisimman paljon aikaa läheisten kanssa. Ystäviä tässä kaipaa, kun ei voi tavata ihmisiä. Joutuu laiminlyömään ystäviä.

Paavo Lipponen kertoo, että on päässyt lyhyen muualla asumisen jälkeen takaisin kotiin paapottavaksi. –Minun asiani on olla kiltisti, hän sanoo.

Entinen uimari ja vesipalloilija odottaa malttamattomana Mäkelänrinteen uimahallin aukeamista. Vesi on yhä tärkeä elementti.

– Ainakin kerran kesässä käyn Uimastadionilla. Näin Helsingin olympialaisissa uintikilpailut Uimastadionilla vuonna 1952.

Politiikkaa Paavo Lipponen seuraa joka päivä. Hallituksen puoliväliriihen neuvottelut jatkuvat parhaillaan Säätytalolla.

– Kyllä minä uskon, että sieltä tulee kompromissi, Paavo Lipponen sanoo.

Perjantaiaamuna vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sähköisti tunnelmaa kertomalla, että ”tietty puolue” pitkittää neuvotteluita ja tekee näytelmää. Piikki oli kohdistettu keskustalle.

Mitä mieltä Paavo Lipponen oli Ohisalon kommentista?

– Tämä on mennyt nyt vähän tällaiseksi. Mitä vähemmän annetaan lausuntoja, sen parempi. Paineensietokykyä tarvitaan politiikassa.

Median toiminta hämmentää Lipposta. Hänen mielestään kaikkeen tartutaan ja kaikkea liioitellaan.

– Kyllä ratkaisu löydetään, ex-pääministeri ennustaa puoliväliriihen kohtaloa.

–Unelmani ovat hyvin perhekeskeisiä. Että saisin viettää mahdollisimman paljon aikaa läheisten kanssa, Paavo Lipponen sanoo.

Taustalta kuuluu vaativaa puhelimen pirinää. Päivänsankaria tavoitellaan taas.

Paavo Lipposta ilahduttaa ulkomaalaiselta ystävältä tullut kiva tervehdys.

– Siinä oli, että 80 ensimmäistä vuotta voivat olla haastavampia, mutta sen jälkeen helpottaa. Se on aika hyvin sanottu, Paavo Lipponen päättää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?