Riku Niemisen poika pelasi huiman summan isänsä rahoja: ”Miksi ikinä annoin korttitietoni...”

Näyttelijä toteaa, että näin ei pääse enää käymään.

Riku Niemisen viikonloppu alkoi ikävällä yllätyksellä.

17.4.2021 14:11

Näyttelijä Riku Nieminen, 34, törmäsi perjantaina ikävään yllätykseen. Hän kertoo Twitterissä 8-vuotiaan poikansa käyttäneen peräti 3200 euroa isänsä rahoja mobiilipeliin.

– Hei ei ois mitään mahdollisuutta Supercell palauttaa niitä reilua 3200 euroa, millä poitsu oli ilman iskän lupaa ostanut timantteja Brawl Starsista? Nieminen kirjoittaa päivityksessään.

Aihetunnisteisiin näyttelijä on kirjoittanut ”viikonloppu käyntiin”, ”miksi ikinä annoin korttitietoni 8-vuotiaalle” ja ”perhepalaveri”.

Kyseinen Brawl Stars on peliyhtiö Supercellin puhelimeen App Storen tai Google Playn kautta ladattava toimintapeli.

Päivitys on poikinut runsaasti kommentteja ja herättänyt keskustelua Twitterissä.

– No jos antaa 8-vuotiaalle käyttöön omat luottokorttitiedot ja olettaa että tämän harkintakyky on riittävää manageroimaan rahankäyttöä, niin en tiedä kumpi tarvitsee enemmän opetusta rahan hallinnassa, vanhempi vai lapsi, eräs kommentoi Twitterissä.

– Tämä. Oppia ikä kaikki, Nieminen vastasi.

– Auts. Ehken jatkamme linjallamme kotosalla, eli pidämme korttitiedot järjestelmän muistissa vain ajoittaisten maksutapahtumien ajan. Ennemmin naputan ne tiedot joka kerta uudestaan kuin odotan tilin tyhjentymistä, kirjoitettiin toisessa kommentissa, johon näyttelijä vastasi:

– Tämä on aivan varmasti loistava linja välttää kyseinen tilanne. Laiskana ja naiivina mentiin täällä. Ei enää.

Riku Niemisellä kaksi lasta edellisestä liitostaan Annika Poijärven kanssa.

Monet suomalaisvanhemmat ovat joutuneet yllättymään ilmaiseksi älypuhelimiin ladattavista peleistä tulleisiin laskuihin. Monet pelit ovat ladattaessa ilmaisia, mutta niiden sisällä voidaan tarjota maksullista sisältöä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan operaattorit, luotonantajat tai pelejä ja muita palveluita tarjoavat yritykset eivät vapaudu kokonaan vastuustaan vetoamalla vanhempien vastuuseen, vaikka yrityksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaan vanhempi vastaisi mobiililaitteen tai luottokortin käytöstä aiheutuneista kuluista.

Hyvitykseen vaikuttaa esimerkiksi se, jos lapsia on houkuteltu tekemään ostoksia tai kehotettu ostamaan tuotteita lapset tavoittavilla verkkosivuilla tai lapsia kiinnostavissa peleissä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto neuvoo ottamaan yhteyttä veloitukset tehneeseen tahoon mahdollisen palautuksen saamiseksi. Lisäksi jos maksu on veloitettu luottokortilta, voi asiasta ottaa yhteyttä maksun veloittaneeseen luottokorttiyhtiöön.

IS uutisoi vuonna 2013 tapauksesta, jossa ruotsalaisperhe oli saanut 4600 euron maksun Supercellin Clash of Clansissa pelinsisäisiä ostoksia tekemällä. Peliä pääsi pelaamaan ilmaiseksi, mutta siinä pärjäämistä pystyi edistämään rahalla.

11-vuotiaalle ruotsalaispojalle ei ollut selvää, että pelissä käytetään oikeaa rahaa. Hän tiesi iPadiin liitetyn iTunes-tilin salasanan ja osti peliparannuksia iTunes-tiliin liitetyllä luottokortilla.

Supercellin viestintäpäällikkö Heini Vesander kertoi tuolloin neuvoja lasten tekemien vahinko-ostosten estämiseksi.

  • Mahdollisuus tehdä ostoja ohjelmien sisällä on mahdollista ottaa pois päältä.

  • iTunes-salasanaa ei kannata kertoa lapsille.

  • Ohjelmaa tai sovellusta kannattaa tutkiskella ja katsella yhdessä lapsen kanssa.

  • Kerro lapselle, että pelissä käytetään oikeaa rahaa.

  • Jos vahinko tapahtuu, ota yhteyttä Appleen. Mutta asia hoituu myös meidän kauttamme.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?