Fitnessmalli-voittaja Meri Turunen paljastaa saaneensa musertavan diagnoosin – sairastui parantumattomaan MS-tautiin - Viihde - Ilta-Sanomat

Fitnessmalli-voittaja Meri Turunen paljastaa saaneensa musertavan diagnoosin – sairastui parantumattomaan MS-tautiin

Tv:stä ja Fitnessmalli-kilpailusta tuttu Meri Turunen kertoo Instagramissa kärsineensä pitkään erilaisista oudoista oireista. Lopulta hän sai diagnoosin MS-taudista.

3.4. 18:08

Vuoden 2017 Fitnessmalli-kilpailun voittaja ja Love Island Suomi -sarjasta tuttu Meri Turunen kertoo Instagramissa saaneensa diagnoosin MS-taudista.

Rovaniemeläinen Turunen kertoo kirjoituksessaan, ettei hän ole aiemmin kyennyt puhumaan asiasta. Turunen kuvailee kärsineensä jo pitkään oudoista oireista ja tienneensä, ettei kaikki ole hyvin.

– ”Huonoja uutisia, sinulla on MS tauti.” Mie oon aina tiennyt, että mulla on joku ja oon yrittäny huolehtia mun kropasta mahdollisimman hyvin, Turunen kirjoittaa.

Turunen kuvailee kärsineensä ennen diagnoosin saamista tunnottomuudesta jaloissaan. Turunen kertoo, että tilanne meni paikoin niin pahaksi, ettei hän kyennyt enää kävelemään.

– Mun sisko tuli huolehtimaan musta. En jaksanut keskustella, tuottaa puhetta tai ajatella. Peruin kaikki mahdolliset työjutut itkusilmässä. Lopulta olin yksin kotona 7 kk vaihtelevien oireideni kanssa, enkä päässyt näkemään lääkäriä ja se onkin sitten eri tarina se, Turunen sanoo.

Turusen mukaan hän on kohdannut oireidensa vähättelyä hyvän kuntonsa vuoksi.

– Mun oireita on aina vähätelty ja sanottu, että ”sie oot niin nuori ja hyväkuntoinen, että sulla ei ole mitään”, Turunen ihmettelee.

Meri Turunen ponnahti julkisuuteen voitettuaan vuonna 2017 Fitnessmalli-kilpailun. Hän oli tuolloin 21-vuotias.­

Lopulta diagnoosi varmistui magneettikuvissa.

– Onneksi multa otettiin päivystyksessä kaikki testit, eikä aivojen ja selkärangan kuvaa voi enää kukaan kiistää. Plakkeja oli kummassakin ja osa niistä on nytkin aktiivisena.

Turunen kuvailee kärsivänsä edelleen erilaisista oireista, kuten väsymyksestä, lihassärystä ja käsien heikosta puristusvoimasta. Vastoinkäymisiä on ollut myös oikeanlaisen lääkityksen löytämisessä.

– Lääkkeen kanssa on ollut myös ongelmia, mulle täytyy laittaa lääke tiputuksessa ja olen saanut siitä aina allergiakohtauksen, mutta nyt sain ensimmäisen kokonaisen annoksen lääkettä ilman ongelmia.

Turunen painottaa ymmärtävänsä, että MS-tauti on parantumaton sairaus, mutta hän toivoo, että voisi elää mahdollisimman normaalia elämää sairaudesta huolimatta.

– MS tautia ei voi parantaa, mutta sitä voi helpottaa ja se voi olla osalla oireeton. Sitä odotellessa. Uskon, että kohta tää helpottaa. En oo pystynyt puhumaan tästä aiemmin, Turunen kertoo itkuisten hymiöiden kera.

Meri Turunen kertoo Instagramissa, ettei hänen oireitaan otettu tosissaan hänen hyvän kuntonsa ja nuoren ikänsä vuoksi.­

Terveyskirjaston mukaan MS-tauti on yleisin nuorten aikuisten liikunta- ja toimintakykyyn vaikuttava keskushermoston sairaus. Tauti on kaksi kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä. Suomessa MS-tautia sairastaa Terveyskirjaston mukaan hieman alle 10 000 ihmistä (vuonna 2019).

Taudin aiheuttavia tekijöitä ei tunneta kunnolla. Diagnoosi varmistetaan magneettikuvauksella ja selkäydinnestenäytteen tutkimuksella. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireisiin voidaan tapauskohtaisesti vaikuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?