Roope Salmisen alkoholismi­paljastus poiki roimasti kritiikkiä – kertoo nyt Instagramissa, miksi halusi puhua sairaudestaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Roope Salmisen alkoholismi­paljastus poiki roimasti kritiikkiä – kertoo nyt Instagramissa, miksi halusi puhua sairaudestaan

– Juominen voi hallita elämää aivan täysin, vaikka joku ei asuisikaan kadulla tai katkokävelisi keskellä päivää Hämeentiellä, Salminen muistuttaa.

Roope Salminen toivoo, että kertomalla oman tarinansa hän pystyy auttamaan muita samojen ongelmien kanssa painivia.

26.3. 12:44

Juontaja-näyttelijä Roope Salminen, 31, kertoi tänään julkaistussa Kolme käännekohtaa-podcastissaan olevansa alkoholisti.

Salminen käy nyt Instagramissa läpi paljastuksen myötä saamaansa palautetta. Hän myös iloitsee lauantaina koittavasta virstanpylväästä: 600 päivää selvinpäin.

– Yleisin palaute, jonka olen aamun aikana saanut on, että miksi väitän olevani alkoholisti, kun selvästi mulla on elämä hallussa ja oon pystynyt tekemään töitä ja oon terveen näköinen ja niin edelleen, Salminen kirjoittaa.

Salmisen mukaan juuri tämä on syy sille, miksi hän halusi alunperin puhua asiasta. Hän huomauttaa, etteivät alkoholistit näytä aina samalta.

– Itse asiassa alkoholistit ovat mestareita peittämään ongelmaansa ja juominen voi hallita elämää aivan täysin, vaikka joku ei asuisikaan kadulla tai katkokävelisi keskellä päivää Hämeentiellä.

Salmisen mukaan omasta sairaudesta puhuminen julkisesti ei ollut helppoa, mutta hän toivoo, että pystyy omalla tarinallaan auttamaan muita.

– Jos mun stoori pystyy auttamaan yhtäkin tyyppiä jonka läheinen painii samojen juttujen kanssa tai joka itse käy samaa taistelua, niin sitten se on ollut ihan helposti sen arvoista, Salminen toteaa.

Monet julkisuuden henkilöt ovat kommentoineet Instagram-julkaisua kannustavaan sävyyn. Muun muassa Alma Hätönen, Janni Hussi, Pippa Laukka, Jon-Jon Geitel ja Jannika B ovat tsempanneet alkoholismistaan toipuvaa Salmista.

– Tärkeä aihe! Ja onnea kuussatkusta! Hussi kirjoittaa.

– Arvostan suuresti, Jannika B puolestaan kommentoi.

Duodecim terveyskirjasto määrittelee alkoholismin näin:

”Krooninen sairaus, jossa mieli ja elimistö tulee riippuvaiseksi alkoholin saamisesta. Alkoholiriippuvuudelle (alkoholismille) on ominaista alkoholin jatkuva, usein toistuva tai pakonomainen käyttö riippumatta käytön aiheuttamista sosiaalisista tai terveydellisistä haitoista.”

Terveyskirjaston mukaan alkoholismi on kaikkine seuraamuksineen keskeinen kansanterveydellinen ongelma. Noin 10–15 % miehistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa alkoholiriippuvuudesta. Vaikka alkoholiriippuvuus onkin miesten parissa naisia yleisempää, on naisten kärsimä alkoholiriippuvuus viime vuosina selvästi yleistynyt.

Pakonomainen, jatkuva, riippuvuutta ilmaiseva (addiktiivinen) tai humalahakuinen alkoholin käyttö on vakava sairaustila. Perinnölliset tekijät näyttelevät tärkeätä osaa erityisesti nuoruudessa alkavassa alkoholismissa.

Salminen ei usko muiden ihmisten tietävän, kuinka hallitsevassa asemassa alkoholi hänen elämässään vuosien ajan oli. Jos hän ei juonut, hän oli krapulassa. Välillä hän päätti pitää taukoa juomisesta, kerran jopa vuoden verran. Välillä hän päätti olla juomatta kirkkaita, mutta joi sen sijaan 28 olutta ja lopputulos oli sama. Koskaan hän ei ajatellut lopettavansa juomista kokonaan.

– En osaa sano tarkkoja määriä siitä, kuinka paljon join, mutta join aina niin paljon, että sammun ja filmi meni poikki. Elämässäni on paljon hetkiä, joista en muista yhtään mitään. Se hävettää minua todella paljon, Salminen kertoi IS:lle.

Roope Salminen päätti laittaa korkin kiinni elokuussa 2019. Hän on pysynyt päätöksessään.

Lopulta juominen loppui, kun Salminen tajusi, ettei näin enää voisi jatkua. Hän kuvailee podcastissa tapahtumien sarjaa, joka johti lopettamispäätökseen. Oli 3. elokuuta 2019 ja Salminen oli puhunut terapiassa mielensä päällä olevia asioita. Hänellä oli stressitön ja rakastettu olo. Terapian jälkeen hän näki ystäviään terassilla, jossa joi 6–7 olutta, jonka jälkeen hän lähti kotiin.

Seuraavana päivänä oli aamulento bändin keikalle. Hän oli yksin kotona ja olo oli hyvä. Mitään syytä juomiseen ei ollut, mutta hän tahtoi silti juoda. Siispä hän pyysi ystäväänsä ”vielä yhdelle.” Ystävykset istuivat baarissa pilkkuun asti, kunnes vaihtoivat toiseen baariin, jossa tuli pilkku myöhemmin. Tämän jälkeen kaverit menivät Salmisen asunnolle, jossa he joivat kirkasta viinaa siihen saakka, kunnes Salmisen olisi pitänyt lähteä lentokentälle.

Kun hän aamulla heräsi, lento oli lähtenyt jo aikoja sitten. Puhelin oli täynnä vastamaattomia puheluita ja huolestuneita viestejä bändikavereilta.

– Silloin tajusin, että enää ei ole mitään tekosyitä. Juominen ei enää korjaannu millään. Oli hyvä olo ja ei mitään syytä juoda ja silti vaan join. Tärkein askel oli, että en voi syyttää mitään ulkopuolista, Salminen sanoo podcastissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?