Törkeää huutelua ja tuijotusta: Naapuri piinasi juontaja Sami Hintsasen perhettä vuosien ajan – pitkä oikeustaisto tuli vihdoin päätökseensä

Naapurin pariskunta tuomittiin muun muassa vainoamisesta ja kunnianloukkauksesta.

– Olemme tietysti iloisia, että hovioikeus katsoi, ettei käräjäoikeuden päätöstä ole syytä muuttaa. Meidän näkökulmastamme asiassa löytyi oikeudenmukaisuus, Sami Hintsanen sanoo. Pikkukuvassa puoliso Varpu Hintsanen.

Turun hovioikeus on pitänyt voimassa laulaja-juontaja Sami Hintsasen naapurissa asuvaa pariskuntaa koskevan rikostuomion. Useisiin rikoksiin syyllistyneen pariskunnan 39-vuotias mies tuomittiin 75 päiväsakkoon ja 56-vuotias nainen 65 päiväsakkoon.

Pariskunta tuomittiin muun muassa vainoamisista ja kunnianloukkauksista, joiden uhreiksi joutuivat Hintsasen uusperheen lisäksi toisen naapuritalon asukkaat.

Piina on ollut asianomistajille raskas ja koskettanut koko perhettä.

Hintsasen puoliso Varpu Hintsanen (aiemmin Nummela) kertoi oikeudessa muun muassa siitä, miten naapurin miehen törkeä huutelu pelotti perheen lapsia.

Oikeus katsoi toteennäytetyksi, että mies oli toistuvasti solvannut Hintsasia törkeästi.

Vuosien piina alkoi postilaatikkoon liittyvästä riidasta

Käräjillä syytteitä puitiin pian sen jälkeen, kun Varpu Hintsasen Senja-tytär kuoli syöpään kesällä 2019. Varpu Hintsanen oli jäänyt tyttärensä omaishoitajaksi vuonna 2016.

Varpu Hintsanen kuvaili oikeudelle lasten pelänneen leikkiä omalla kotipihallaan naapurin käytöksen takia.

– Kun kalju lapsi menee nenä-mahaletkun kanssa pihalle leikkimään, ja (vastaaja) tulee tuijottamaan, ja lapsi tulee sisälle, tajusi tilanteen pelottavuuden. Ja kun ei ole mitään mahdollisuuksia suojata lapsia niiden kotipihassa, oikeus kirjasi Varpu Hintsasen kertoneen vuosien 2016 ja 2017 tapahtumista.

Hintsaset hakivat vastaajille lopulta lähestymiskieltoa, joka vaikutti jonkin aikaa tilanteeseen rauhoittavasti vuoden 2018 alkupuolella.

Kesällä naapurin mies kuitenkin jatkoi Hintsasten piinaamista toistuvalla tuijottelulla. Tontille jouduttiin rakentamaan näköeste.

Varpu Hintsanen kertoi oikeudessa muun muassa elokuisesta päivästä 2018. Oikeus kirjasi ratkaisuunsa tapahtuneen näin:

– Kun tulivat 15.8. sairaalasta lapsen ja hänen kummitätinsä kanssa ja purkivat autoa, (vastaaja) seisoi ulkona koko purkamisen ajan. Sitten lapsi olisi halunnut leikkiä ystävänsä kanssa ulkona, mutta tuli sisälle todeten, ettei voi naapurin sedän tuijotuksen vuoksi leikkiä pihassa. Tämän jälkeen heille rakennettiin aita.

Naapureiden toimintaa arvioidessaan Pirkanmaan käräjäoikeus huomioi perhettä koskeneen tragedian.

– Ottaen huomioon olosuhteet, joissa Varpu Hintsanen on tuolloin elänyt, ja mitkä seikat ovat väistämättä nyt jo menehtyneen lapsen ulkoisen olemuksen perusteella tulleet ulkopuolistenkin henkilöiden havaittaviksi, on tarkkailu muodostunut erityisesti Varpu Hintsasen elämänlaatua olennaisella tavalla haittaavaksi tekijäksi, oikeus totesi.

Tarina käynnistyi postilaatikon sijaintiin liittyvästä riidasta vuonna 2016. Vihanpito huipentui, kun Hintsanen kävi naapurissa asuvaan mieheen käsiksi. Myöhemmin Hintsanen tuomittiin sakkoihin pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Myöhemmin esille tulleet asiat paljastavat, etteivät pahoinpitelyn kohteeksi joutunut mies ja hänen vaimonsa olleet myöskään puhtaita pulmusia. Pariskunta piinasi Sami ja Varpu Hintsasta sekä jälkimmäisen 15-vuotiasta tytärtä vuosia.

Joulukuussa 2017, pian Hintsasen saaman pahoinpitelytuomion jälkeen Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi naapuripariskunnan lähestymiskieltoon. Kiellolla suojattiin Hintsasta, hänen puolisoaan ja uusperheen lapsia.

Hintsanen perusteli lähestymiskieltovaatimustaan muun muassa naapureiden asiattomalla ja törkeällä huutelulla.

Törkeää huutelua ja vainoamista

Hieman ennen lähestymiskiellon oikeuskäsittelyä Hintsaset tekivät naapureistaan myös rikosilmoituksen. Syyttäjä päätyi vaatimaan pariskunnan miehelle tuomiota kunnianloukkauksesta ja vainoamisesta ajalta 1. elokuuta 2016–30. marraskuuta 2017.

Lisäksi syyttäjä vaati pariskunnan vaimolle liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Tässä teossa uhrina oli Varpu Hintsasen tytär.

Syytteen mukaan mies oli muun muassa nimitellyt Sami Hintsasta toistuvasti rattijuopoksi ja Varpu Hintsasta samaan tapaan lehmäksi ja huoraksi. Varpu Hintsasen tyttärelle mies huusi kerran: ”Sieltä se neiti täydellinen tulee”.

Vainoamiseksi syyttäjä katsoi naapurin miehen jatkuvan ja pitkäkestoisen katselemisen ja tarkkailun.

Turun hovioikeus piti voimassa Sami ja Varpu Hintsasen perhettä vainonneiden naapurien saaman tuomion.

Pariskunnan vaimo oli puolestaan törmännyt autollaan tapahtuma-aikaan 12-vuotiaaseen Varpu Hintsasen tyttären käsivarteen.

Ilta-Sanomien tavoittama Sami Hintsanen sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että hovioikeus piti voimassa naapurissa asuvaa pariskuntaa koskevan rikostuomion.

– Hovioikeuden päätös on lain näkökulmasta täytäntöönpanokelpoinen. Olemme tietysti iloisia, että hovioikeus katsoi, ettei käräjäoikeuden päätöstä ole syytä muuttaa. Meidän näkökulmastamme asiassa löytyi oikeudenmukaisuus, Hintsanen kertoo.

Kuten oikeuden asiakirjoissa kuvaillaan, tilanne on ollut Sami ja Varpu Hintsasen perheelle hyvin raskas ja asiaa on käsitelty oikeudessa jo usean vuoden ajan. Muun muassa vainoamisesta ja kunnianloukkauksesta tuomittu pariskunta asuu yhä Hintsasten naapurissa.

Millainen tilanne teillä on nyt naapuripariskunnan kanssa?

– En halua kommentoida asiaa tarkemmin julkisuudessa, mutta sen voin sanoa, että emme ole heidän kanssaan missään tekemisissä, Hintsanen kuvailee.

Vuonna 2017 oikeus määräsi naapuripariskunnan lähestymiskieltoon. Hintsanen kertoo IS:lle, etteivät hän ja hänen puolisonsa ole hakeneet naapureille lähestymiskieltoa toistamiseen.

– Lähestymiskielto oli vuoden voimassa ja emme ole sitä sen jälkeen hakeneet, Hintsanen sanoo.

Piinasivat myös muita naapureita

Hintsaset eivät olleet ainoat naapurit, jotka joutuivat vainon kohteeksi. Vastaajat piinasivat myös toisessa naapuritalossa asuvaa avioparia paljolti samalla tavalla kuin Hintsasia. Tässä naapurisuhteessa vastaajapariskunnan nainen oli aktiivisempi kiusanteossaan kuin Hintsasia kohtaan.

Ennen kuin syytteet etenivät käräjille, Hintsaset tekivät rikosilmoituksen myös lähestymiskiellon rikkomisesta. Pariskunnan mies oli lopettanut huutelun, mutta jatkoi Hintsasten seuraamista ja tarkkailua omalta pihaltaan.

Marraskuussa 2019 Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi vastaajien syyllistyneen rikoksiin lähes täysin syytteiden mukaisesti, mutta syyteoikeuden vanhenemisen vuoksi kunnianloukkausten alkamisajaksi merkittiin 25. tammikuuta 2017.

Oikeus hylkäsi syytteen Sami Hintsaseen kohdistuneen vainoamisen osalta, koska syytteen teonkuvaus ei vastannut menettelyä.

Vastaajat valittivat tuomiosta Turun hovioikeuteen, joka piti kuitenkin tuomion ennallaan. 39-vuotias mies joutuu maksamaan teoistaan sakkoja 2100 euroa. 56-vuotiaalle naiselle määrättiin sakkoja 1885 euroa.

Pariskunnan on lisäksi korvattava asianomistajille heidän kärsimyksensä. Mies määrättiin maksamaan Sami Hintsaselle 800 euroa, Varpu Hintsaselle 1600 euroa ja tämän tyttärelle 400 euroa.

Oikeus katsoi, että vaikka Hintsanen on julkisuuden henkilö ja vaikka hän on aiemmin syyllistynyt kahdesti rattijuopumukseen, ei asian toistuva esilletuominen ole hyväksyttävää.

Toiselle naapuripariskunnalle vastaajien on maksettava korvauksia psyykkisestä haitasta ja kärsimyksestä yhteensä 7900 euroa.

Hovioikeuden oikeudenkäyntikulujen jälkeen vastaajien maksettavaksi on määrätty kaikkiaan lähes 33 600 euroa. Summasta puuttuvat vastaajien omat oikeudenkäyntikulut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?