Aku Hirviniemi yllättyy sukupuustaan – esi-isillä korostuu kaksi ammattia

Aku Hirviniemen suvusta paljastuu yllättäviä yhtäläisyyksiä tämän näyttelemiin roolihahmoihin. Hän sanookin sukunsa olevan kuin maalaiskomediasta.

Aku Hirviniemen suvusta paljastuvat asiat saavat hänet pohtimaan muun muassa omaa suhdettaan uskontoon.

16.3.2021 7:40

Näyttelijä Aku Hirviniemi, 37, tutustuu uusimmassa Sukuni salat -jaksossa esi-isiensä elämänvaiheisiin. Hän kertoo ohjelmaa luotsaavalle Marja Hintikalle, että hänen tietonsa omasta sukupuustaan rajoittuvat isovanhempien kotipaikkoihin.

– Totta kai kiinnostaa, kuinka pahoja murhamiehiä sieltä löytyy, Hirviniemi heittää.

Murhamiehiä ei suvusta paljastu, mutta sen sijaan Hirviniemi löytää rutkasti yhteyksiä omiin roolihahmoihinsa. Hänen 11-kertainen isoisänsä äidin puolelta on Suomen ensimmäisestä yliopistosta, Turun akatemiasta, 1600-luvulla valmistunut pappi Daniel Reuter.

Hirviniemelle asia tulee yllätyksenä. Hirviniemen yksi suosituimmista hahmoista on pappi, Putouksessa nähty sketsihahmo Usko Eevertti Luttinen.

– No, sillä tavalla se varmaan on geeneissä, Hirviniemi naurahtaa ja kertoo näytelleensä pappia myös muissa produktioissa.

Hirviniemen esi-isästä, 1600-luvulla eläneestä pastori Daniel Reuterista löytyy paljon tietoja.

Daniel Reuter oli nuori ja innokas pappi, joka toimi sotilaspappina Turun läänin jalkaväkirykmentissä vuosina 1647–1650, kun 30-vuotinen sota oli loppumaisillaan. Myöhemmin hänestä tuli Sahalahden kirkkoherra.

Reuter nautti talonpoikien suosiota ja joutui kahnauksiin aatelisten kanssa. Hän näpäytteli saarnoissaan aatelisia, mikä johti jopa oikeustoimiin ja viraltapanoon. Hän kuitenkin palasi tehtäväänsä seurakuntalaistensa toiveesta. Daniel Reuterin kerrotaan olleen lisäksi juoppo.

– Arvasin! Jos on minulle sukua, niin juoppo mikä juoppo, Hirviniemi veistelee.

– Sukuni alkaa kuulostaa yhä enemmän ja enemmän maalaiskomedialta. Juoppoja pastoreita ja maalaispoliiseja, Hirviniemi sanoo.

Reuterin sukuhaarasta löytyy lopulta 13 ihmistä, jotka ovat olleet tavalla tai toisella tekemisissä pappisuran kanssa.

– Olen kauhean otettu tästä. Pappeja ja saarnasmiehiä on ollut tässä meidän suvussa niin paljon, että sieltä on ehkä tullut verenperintönä jotain tällaista esiintymistä ja ihmisten edessä olemista.

– Ja sellaista kansanmieheyttä. Sähän olet kuitenkin sellainen ihminen, joka saa joukot puolelleen, Hintikka lisää.

– Ajattelin, että olisin aatelinen, mutta papisto käy ihan hyvin, Hirviniemi naurahtaa.

Hirviniemi paljastaa jaksossa, että vaikka hän ei ole erityisen uskonnollinen, on hän käynyt kirkossa hiljentymässä elämän vaikeina hetkinä.

– Minusta on hienoa, että yhteiskunnassa on sellaisia paikkoja, joissa pääsee hiljentymään ja olemaan omien ajatustensa kanssa, Hirviniemi sanoo.

Aku Hirviniemen isoisoisoisä saapui Virosta Suomeen suorittamaan asepalvelustaan. Hirviniemi pääsi kokeilemaan, miltä tuntuisi olla tykkimies 1800-luvun lopulla.

Hirviniemellä on sukujuuria Suomen lisäksi myös Baltiassa. Hänen isoisoisoisänsä oli Vironmaalla syntynyt Dennis Biskop, joka saapui Hämeenlinnaan suorittamaan asepalvelustaan Venäjän armeijassa.

Tykkimiehenä toimineesta Biskopista tuli myöhemmin Suomen ensimmäisiä maalaispoliiseja sortovuosien aikaan. Tätä ennen hän toimi siltavoutina, kunnes virka lakkautettiin 1800-luvun lopulla.

– Sukuni alkaa kuulostaa yhä enemmän ja enemmän maalaiskomedialta. Juoppoja pastoreita ja maalaispoliiseja, Hirviniemi tiivistää.

Silta- ja jahtivoudit olivat tuohon aikaan nimismiesten tärkeimpiä apulaisia, virkamiehiä, jotka maaherra oli nimittänyt tehtävään. Siltavoudin tehtävänä oli valvoa, että kukin talonpoika piti maittensa läpi kulkevat sillat ja maantiet kunnossa. Jahtivouti puolestaan järjesti pitäjässä yhteisiä jahteja petoeläinten pitämiseksi kurissa.

Usein sama henkilö hoiti sekä silta- että jahtivoudin tehtäviä. Jahtivoudin tehtävä lakkautettiin vuonna 1891 ja siltavoudin vuonna 1892. Tehtävät siirtyivät maaseudun poliisikonstaapeleille, jollainen Dennis Biskopkin tiettävästi oli.

Aku Hirviniemi paljastaa käyneensä vaikeina hetkinä kirkossa hiljentymässä. Uskonnolliseksi ihmiseksi hän ei kuitenkaan itseään määrittele.

Usko Eevertti Luttisen Putous-hahmon lisäksi Hirviniemi näyttelee pappia Aku Louhimiehen uutuuselokuvassa Odotus. Myös poliisin rooli on tullut tutuksi Roba-sarjan Jani Sjöberginä ja Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvan (2017) Rillirouskuna. Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa hän näytteli kersantti Urho Hietasen roolin.

– Oon ollut sketsihahmona pastorina, elokuvassa pastorina, elokuvassa sotilaana ja tv-sarjassa poliisina. Sieltä varmaan verenperintönä on tullut aineksia näihin rooleihin, toivottavasti ainakin.

Sukuni salat maanantaisin MTV3-kanavalla kello 20.00, mtv-palvelussa sekä C More -suoratoistopalvelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?