Jane Keskinen otti lapset mukaansa ja lennähti Brasiliaan kesken koronakriisin – Vesa Keskinen paljastaa nyt musertavan syyn vaimonsa matkalle

Perhe lähti koronan keskelle, koska anopille oli annettu elinaikaa vain viikkoja, kertoo kyläkauppias.

Vesa Keskinen ei päässyt Brasiliaan perheensä kanssa.

13.3.2021 6:42

Monet ihmettelevät, miksi Jane Keskinen lapsineen lähti Brasiliaan juuri nyt, kun koronatilanne siellä on huolestuttava.

Syy on tässä: Janen äiti Antoinette sairastaa syöpää. Yhdessä vaiheessa lääkärit ennustivat hänelle kaksi päivää elinaikaa.

Jane Keskinen ja lapset Maria ja Toivo matkustivat Brasiliaan 13. helmikuuta. Vesa Keskinen jäi kotimieheksi Tuuriin. Työpaineet kyläkaupassa olivat ankarat muun muassa lomautusten takia.

– Noin kaksi viikkoa ennen Janen ja lasten lähtöä Janen äiti joutui pahentuneen syövän vuoksi pienen kotikaupunkinsa sairaalaan. Sieltä hänet siirrettiin välittömästi tasokkaaseen sairaalaan Fortalezaan.

– Pari vuotta sitten puhjennut syöpä oli saanut vallan, ja lääkäri kertoi Janelle, että elinaika lasketaan todennäköisesti enää viikoissa, Vesa Keskinen kertoo.

Lähtö Brasiliaan ei sujunut mutkitta. Janella ja lapsilla on Suomen passin lisäksi myös Brasilian passit, mutta lasten passit olivat vanhentuneet. Eikä lentojen järjestyminen näinä tautisina aikoina käynyt sormia napsauttamalla.

 Jane oli yksin kotona ja pelkäsi jokaista puhelua Brasiliasta, lopullista puhelua.

– Minä en osaa edes kuvitella sitä tuskaa, joka Janella oli sisällään muutamat viikot ennen lähtöä. Minä olin päivät töissä, Maria oli koulussa ja Toivo päiväkodissa. Jane oli yksin kotona ja pelkäsi jokaista puhelua Brasiliasta, lopullista puhelua.

– Tuska ei yhtään helpottunut Janen päästyä lasten kanssa Brasiliaan. Syöpälääkäri kertoi hänelle, että tilanne on nyt sellainen, että äidin elinaika lasketaan enää päivissä.

Vesa Keskinen kertoo, että hänen anopistaan oli elämänilo kadonnut eikä hän jaksanut enää nousta sängystä eikä suostunut syömään.

– Hengittäminen oli vaikeaa, koska nestettä oli kertynyt vatsaan. Tilanne vähän helpottui, kun vatsasta poistettiin seitsemän litraa keltaista nestettä, johon oli sekoittunut verta.

– Sovimme ennen matkaa, että Jane pitää minut ajan tasalla. Olemme soitelleet päivittäin useamman kerran. Tilanne oli ensimmäisen kahden viikon aikana vaihteleva lähes päivittäin, ja tunnelmat sen mukaisia.

Jane on käynyt rannalla vain kahdesti

Lauantaina on kulunut kuukausi Janen ja lasten Brasiliaan lähdöstä. Mistään lomamatkasta ei todellakaan ole kysymys.

 Lähes kuukauden Jane on nukkunut melkein joka yön sairaalassa muovituolissa äitinsä vieressä.

– Lähes kuukauden Jane on nukkunut melkein joka yön sairaalassa muovituolissa äitinsä vieressä. Jane kertoi, että koko tänä aikana hän on käynyt lasten kanssa rannalla vain kaksi kertaa.

– Janen veli ja ystävät ovat pitäneet huolen siitä, että lapset ovat päässeet päivittäin toviksi rannalle ja vuokra-asuntomme läheiseen usean hehtaarin puistoon leikkimään. Jane on vahva nainen, mutta nyt hän tunnusti, että on mennyt äärirajoilla ja unohtanut itsensä täysin.

Erinäisillä kommenttipalstoilla on ihmetelty sitä, miksi Jane ja lapset matkustivat Brasiliaan juuri nyt.

– Lupasin Janelle, että en kerro matkan todellista syytä kenellekään. Vain äidilleni ja muutamalle työkaverilleni minun oli lupa uskoutua. Tänään (keskiviikkona) Jane antoi luvan, että saan kertoa totuuden matkan syystä.

– Meillä ei ollut viime vuonna eikä tänä vuonna aikomustakaan lähteä mihinkään lomalle, jos koronatilanne ei helpotu. Janen äidin elinaikaennusteen tultua tilanne muuttui.

Vesa Keskinen ei matkalle päässyt.

– Oli vaikea olla lähtemättä Janen ja lasten mukaan. En voinut lähteä, kun puolet noin 350:sta kyläkaupan työntekijästä on lomautuksella ja lomautukset lisääntyivät entisestään, kun ravintolapalvelut menivät kiinni. Jane ymmärtää, miksi en voinut lähteä. Kunnioitan hänen suhtautumistaan, Vesa Keskinen sanoo.

– Tiedämme jo nyt, että tämä kokemus on lujittanut suhdettamme entisestään. Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin.

Äiti päässyt kotihoitoon

Torstaina Vesa Keskinen sai tiedon, että Janen äiti on päässyt kotihoitoon. Jane hoivailee häntä tilavassa vuokra-asunnossa.

– Me molemmat tiedämme, että tilanne voi muuttua, mutta tällä hetkellä meillä on toiveikas olo, Vesa Keskinen kertoo.

Janen ja lasten oli tarkoitus palata Suomeen ensi lauantaina. Lufthansa on perunut lennon Suomeen, eikä paluun mahdollisuudesta ole mitään tietoa.

– Paluun ajankohta ei ole viikon tai kahden sisällä. Ehkä kuukauden, Vesa Keskinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?