Laittoi lapsen ruumisarkkuun ja tallensi hysteerisen itkun – suomalaislegendan väkivaltaisuus paljastetaan vuosien jälkeen tv:ssä - Viihde - Ilta-Sanomat

Laittoi lapsen ruumisarkkuun ja tallensi hysteerisen itkun – suomalaislegendan väkivaltaisuus paljastetaan vuosien jälkeen tv:ssä

Tuntematon sotilas ja Maa on syntinen laulu tekivät Rauni Mollbergista Suomen menestyneimpiin kuuluvan ohjaajan. Nyt hänen entiset työtoverinsa purkavat kipeitä muistojaan uudessa dokumentissa, joka saa maailmanensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla.

Ohjaaja Rauni Mollberg tv-elokuvan Siunattu hulluus kuvauksissa.­

3.3. 20:47 | Päivitetty 4.3. 11:08

Henkistä ja fyysistä väkivaltaa, lapsinäyttelijöiden itkettämistä, kuvausryhmäläisten häpäisemistä. Koekuvauksissa lausuttu uhkaus raiskata naisnäyttelijä.

Kollegoiden synkät muistot ohjaaja Rauni Mollbergin (1929–2007) käytöksestä ja ohjaustavoista tuovat esiin Suomen menestyneimpiin kuuluneen elokuvantekijän pimeän puolen.

Mollbergin työryhmissä mukana olleet elokuva-alan ammattilaiset purkavat kokemuksiaan uudessa kotimaisessa dokumentissa Dinosaurus.

– Opin Mollelta, miten en halua enkä pysty elokuvaa tekemään: ihmisiä ei pidä uhrata elokuvan alttarille, dokumentin ohjaaja Veikko Aaltonen summaa elokuvansa lopussa.

Aaltonen tunsi hyvin Dinosaurus-dokumenttinsa kohteen. Ennen omia elokuviaan hän työskenteli Mollbergille seitsemän vuoden ajan. Hän oli muun muassa yksi Milkan (1980) ja Tuntemattoman sotilaan (1985) käsikirjoittajista ja toimi jälkimmäisessä apulaisohjaajana.

Dinosaurus-dokumentti saa maailmanensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla. Televisiossa se esitetään heti festivaalin jälkeisellä viikolla, maaliskuun puolivälissä.

Maa on syntinen laulu -elokuvan nuorta Marttaa näytteli Maritta Viitamäki.­

Lappiin sijoittuva naturalistinen draama Maa on syntinen laulu (1973) ja sotaelokuva Tuntematon sotilas (1985) kohosivat vuosikymmentensä katsotuimpien elokuvien kärkeen. Samalla ne jättivät työryhmän jäseniin henkisiä arpia.

Monet dokumentin haastateltavat kehuvat Mollbergin elokuvien humaania otetta, mutta muistuttavat, että tämä itse saattoi olla paitsi sinnikäs ja voimakastahtoinen myös alistava ja ”paskamainen”. Yhtenä päivinä kuvauksissa oli kiva ohjaaja, toisena päivänä ”koko perkele”.

Maa on syntinen laulu herätti alastonkohtaustensa takia kohun jo ilmestyessään. Nuorta Marttaa näytellyt Maritta Viitamäki kehitti kuvausten aikana oman suhtautumistavan, jotta hän ei alkaisi vihata Mollbergia.

– Jotkuthan suuttuivat sille ihan oikeasti – totta kai, jos se meni ja löi. Se haukkui, että sä olet ihan paska ja sä olet kaikkea, Viitamäki kuvailee Dinosaurus-dokumentissa.

Viitamäki muisteli Syntisen laulun tekoa vuonna 2017 Ilta-Sanomille. 1970-luvun alussa täysi-ikäiseksi katsottiin Suomessa 20-vuotias, ja Viitamäki oli tuolloin vasta 19.

– Vanhemmat sanoivat ei, mutta Molle puhui heidät puolelleen. Itse tiesin, että teen roolin joka tapauksessa, Viitamäki kertoi Ilta-Sanomille.

Syntisen laulun kuvaaja Kari Sohlberg käy Dinosaurus-dokumentissa läpi vaikeaa hetkeä, kun Mollberg vaati, että tarinassa lehmän perätilaan jäänyt vasikka tapetaan elokuvaa varten oikeasti.

– Siinä me mökötimme koko kuvausryhmä, että voi saatana. Venyminen kuvaustilanteessa asioiden hyväksymiseen on aika uskomatonta, Sohlberg kuvailee.

Rauni Mollberg saneli Maa on syntinen laulu -elokuvan kuvauksissa, miten kohtaukset toteutetaan.­

Mollberg osasi myös itkettää näyttelijöitä. Maa on syntinen laulu -elokuvaa tehdessä Mollberg kaivoi Alli-äitiä esittäneen amatöörinäyttelijän Milja Hiltusen oman elämän taustoja, jotta luja nainen saatiin murtumaan.

– Se oli sitä raakaa kovaa elämää, mitä tämä nainen oli elänyt. Se itku ei mennyt poikki. Siihen loppuivat meidän kuvaukset siltä päivältä, kun rouva Hiltunen itki iltaan saakka, Sohlberg muistelee Aaltoselle.

Tv-elokuvaa Lapsuuteni (1967) kuvatessa Mollberg sai pienen lapsinäyttelijän itkemään sanomalla pojalle, että tämän äiti on lähtenyt pois, eikä tule häntä enää hakemaan. Kuvausryhmä odotti valmiina pihalla, kun itkevä poika nousi kohtauksessa ylös ruumisarkusta ja lähti ulos etsimään äitiään.

Aika hyvä ihmiseksi -elokuvaa (1977) tehdessä Mollberg yritti saada lapsinäyttelijän itkemään ja löi tätä käsikirjoituksella. Kun se ei tepsinyt, ohjaaja puhalsi pojan silmiin tupakansavua kipinöiden kera.

Aiemmin Mollbergin vaikeasta luonteesta on kertonut avoimesti muun muassa hänen tyttärensä, kirjailija Eira Mollberg, joka muisteli sitä teoksessa Molle, isäni (2008).

– Mollella oli totaalisen demoninen puoli, mutta hän oli myös rakastava, hauska, älykäs ja huumorintajuinen, Eira Mollberg tiivisti isänsä luonteen Ilta-Sanomille 2019.

Mollbergin käytöksestä on kertonut myös Eira Mollbergin tytär Pihla Mollberg.

– Seksuaalisuuden läsnäolo kaikessa oli oma lukunsa. Se jätti syvät arvet, Pihla Mollberg kuvaili 2018.

Milka-elokuvan pääosaan ohjaaja Rauni Mollberg koekuvasi nuoria naisia Lapin perukoita myöten.­

Koekuvauksista säilyneet tallenteet kertovat Dinosaurus-dokumentissa omaa karua kieltään. Yhdessä niistä Mollberg vaatii naisnäyttelijältä huumoria ja kouraisee tämän rintaa. Nainen pyytää, ettei Mollberg koskisi häneen.

– Mä raiskaan sut, saatana. Mä olen kova tyyppi, mä olen kauhea, Mollberg vastaa rauhallisella äänellä.

Toisella videolla nähdään ja kuullaan, kun Mollberg anoo koekuvattavia nuoria naisia paljastamaan hänelle rintansa.

Milkan pääosaan uskaliaaseen rooliin tarvittavaa nuorta naisnäyttelijää etsittiin Lapin perukoilta asti. Mollbergin vakiokysymyksiin talon isännälle kuului, onko tällä tytärtä.

– Sitten otettiin tyttö saunan taakse. Jos tyttö halusi näyttää rintansa niin näytti, koska sen piti esiintyä elokuvassa alasti, kuvaaja Esa Vuorinen kuvailee Mollbergin työtapaa dokumentissa.

Milkan roolin sai lopulta nuori Irma Huntus.­

Aaltonen itse sanoo dokumentissa, että Milka on elokuva, jota ei enää tehtäisi – eikä ainakaan sillä tavalla kuin se 1980-luvun taitteessa tehtiin.

Äitiä näytellyt Leena Suomu kertoo dokumentissa itkevänsä vieläkin muistellessaan, kuinka joutui lyömään Milkaa esittänyttä nuorta Irma Huntusta kämmenellä oikeasti poskille.

Myös Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa näyttelijöitä vaadittiin kestämään paljon.

– Kyllä meillä kiehui siellä porukan sisällä monesti. Meni vuosia, että näin painajaisia Tuntemattomasta tai jotenkin Molleen liittyen. Ihan siis, että eikö tämä jumalauta lopu koskaan? kertoo Koskelaa näytellyt Risto Tuorila dokumentissa.

Edesmennyt elokuvaohjaaja ja kirjailija Jörn Donner kertoo dokumentissa, että Mollberg uhkasi aikoinaan tappaa hänet, kun Donner yöpyi Mollbergin vieraana.

Tampereen elokuvajuhlilla järjestetään myös ohjaajan valtaa, vastuuta sekä taiteen tekemisen etiikkaa käsittelevä keskustelutilaisuus, johon osallistuvat Veikko Aaltosen lisäksi ohjaajat Tiina Lymi, Juho Kuosmanen ja Saara Saarela sekä Dome Karukoski.

Dinosaurus, maailmanensi-ilta Tampereen elokuvajuhlilla verkossa 10.–14.3. Tv-esitys ma 15.3. alkaen Yle Areena sekä ke 17.3. Teema & Fem klo 21.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?