Apu: Meteorologi Kerttu Kotakorpi elää varsin pelkistettyä arkea – totuus tv-ruudussa nähdyistä puvuista voi yllättää monet - Viihde - Ilta-Sanomat

Apu: Meteorologi Kerttu Kotakorpi elää varsin pelkistettyä arkea – totuus tv-ruudussa nähdyistä puvuista voi yllättää monet

Kerttu Kotakorpi kirjoitti kirjan ilmastonmuutoksesta. Hän puhuu nyt Apu-lehden haastattelussa aiheesta ja kertoo samalla omista elämänvalinnoistaan.

Kerttu Kotakorpi on huolissaan maapallon tulevaisuudesta.­

25.2. 9:35

Ylen säätiedotuksista tuttu meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo Apu-lehden haastattelussa siitä, miten ilmastonmuutoksen torjunta on hänen elämäntyötään. Aihe on tuntunut lapsesta asti läheiseltä.

Kotakorpi, 33 vuotta, on nyt kirjoittanut Suomen luonnosta ja ilmastonmuutoksesta kirjan. Suomen luonto 2100 ilmestyy 2. maaliskuuta.

– Haluaisin, että ihmiset ymmärtäisivät, että tällainen asia on tapahtumassa. Ihmiset voisivat miettiä omia valintojaan. Miten voisi viedä elämäänsä siihen suuntaan, että se olisi oikeasti kestävää?

Kotakorpi kertoo omista elämäntavoistaan, jotka ovat mahdollisimman askeettiset. Hän toteaa, että helpointa olisi olla kuluttamatta yhtään mitään.

– Olen yrittänyt varta vasten suunnitella elämääni niin, ettei tarvitsisi omistaa autoa. En syö lihaa. Aina voisi tehdä enemmän, mutta olen löytänyt välimuodon, hän sanoo.

Vaatekaappiaan Kotakorpi ei uudista juuri koskaan. Kengät ovat käyneet kymmenen kertaa suutarilla, eivätkä Ylen lähetyksissä nähdyt lukuisat mekot ole hänen omiaan, vaikka monet niin luulevat. Sen sijaan asut ovat Ylen omistamia.

Kerttu Kotakorpi kirjoittaa Ylen sivuilla ilmastonmuutosaiheista blogia. Siellä hän kirjoitti hiljattain, että vuosi 2020 oli yksi historian lämpimimmistä ja huolestuttavimmista.

Viimeiset kuusi vuotta ovat olleet maapallon mittaushistorian lämpimimmät, ja vuosi 2020 oli noin 1,2 astetta esiteollisen ajan keskiarvoa lämpimämpi.

– Kansainvälisissä sopimuksissa pyritään pitämään ilmaston lämpeneminen alle 1,5 asteessa. Nykytahdilla tuo raja ylittyy 20 prosentin todennäköisyydellä jo seuraavan kolmen vuoden aikana. Vuosisadan loppuun mennessä lämpeneminen on tällä menolla kolmen ja viiden asteen välillä. Aika käy vähiin ilmastotoimien kiristämisessä, Kotakorpi kirjoittaa.

Ilmastonmuutosta voi hillitä. Fossiilisista polttoaineista luopuminen on yksi merkittävimpiä asioita ehkäisemisessä. Näitä ovat muun muassa kivihiili, öljy, maakaasu ja turve.

Otsikkoa muokattu klo 11.42.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?