Sanna Kiiski kävi mahalaukun kavennusleikkauksessa – laihtui 20 kiloa - Viihde - Ilta-Sanomat

Sanna Kiiski kävi mahalaukun kavennusleikkauksessa – laihtui 20 kiloa

Juontaja Sanna Kiiski kävi kaksi kuukautta sitten mahalaukun kavennusleikkauksessa. Enää hän ei pysty syömään edes purkillista tonnikalaa.

23.2. 6:30

Juontaja ja toimittaja Sanna Kiiski, 46, kävi joulukuussa mahalaukun kavennusleikkauksessa Tallinnassa. Kiiski kertoo IS:lle painonsa pudonneen leikkauksen myötä 20 kiloa ja olonsa olevan aiempaa energisempi. Leikkauksesta ensimmäisenä uutisoi Seiska.

Kiiski tahtoi leikkaukseen, kun hänen teini-iästä asti kärsimänsä bulimia aktivoitui Olet mitä syöt -ohjelman kuvauksissa.

Hän painottaa leikkauksen olleen ennen kaikkea satsaus henkiseen hyvinvointiin.

– Käyn säännöllisesti psykoterapiassa ja sitä ennen olin kaksi vuotta psykiatrisen poliklinikan asiakkaana. Olet mitä syöt -ohjelman kuvausten jälkeen päätin, että minun on tehtävä elämääni tällainen kick-start.

– Halusin välttää sairauksia, jotka voivat olla johdannaisia ylipainosta, Kiiski kertoo.

Sanna Kiiski ja Pippa Laukka tarkastelemassa terveellisiä ruokia Olet mitä syöt -ohjelman kuvauksissa.­

Leikkauksen positiivisia vaikutuksia on ollut myös se, ettei Kiiski enää kuorsaa unissaan. Hän kuvailee aiemmin kärsineensä uniapnean tapaisista oireista.

– En myöskään enää hengästy samalla tavalla. Ennen hengästyin jo portaiden nousemisesta tai siitä, jos minun piti kiiruhtaa metroon.

Myös parikymppisestä vaivannut voimakas nivelkipu on enää muisto vain.

– Polvissani on perinnöllinen kuluma, jolle ikä ja ylipaino eivät ole tehneet hyvää. Enää se ei vaivaa minua ja minun on kevyempi liikkua.

Kiiski ei kadu Olet mitä syöt -ohjelmaan menoa, sillä sarjan myötä hän haki apua ongelmiinsa. Hän uskoo, että syömishäiriö olisi aktivoitunut myöhemmin joka tapauksessa.

Kiisken suhtautuminen ruokaan oli vinoutunut, minkä huomioi ohjelmassa lääkäri Pippa Laukka.

Sanna Kiiski toivoo, ettei entisen addiktion tilalle tule uutta.­

Aiemmin Kiiski ei syönyt lainkaan lämmintä ruokaa. Ruokailu koostui erilaisista välipaloista ja mehua hän kittasi viikossa litratolkulla. Kiiski saattoi syödä esimerkiksi yhtenä päivänä ainoastaan kuusi lautasellista muroja.

Hän ei myöskään keskittynyt syömistilanteisiin vaan söi aina muun tekemisen kuten tv-ohjelmien tai työn lomassa.

Sanna Kiiski kertoo voivansa nykyään paremmin sekä henkisesti että fyysisesti.­

Nyt hän on ensimmäistä kertaa elämässään myös alkanut syödä yhdessä kolmen lapsensa kanssa. Aiemmin hän valmisti alakouluikäisille lapsille kotiruokaa muttei koskaan syönyt heidän kanssaan.

– En pysty leikkauksen jälkeen syömään isoja annoksia tai juomaan hiilihapollisia juomia, sillä vatsani tulee niistä todella kipeäksi.

Kiisken ateriat ovat todella pieniä, sillä enempää vatsalaukku ei kestä.

– En pysty esimerkiksi syömään kokonaista tonnikalapurkkia kerrallaan, koska siitä tulee niin huono olo.

– Nykyään lounaani saattaa olla esimerkiksi yksi iso kotona tehty lihapulla ja vähän vihanneksia. Lapset syövät samaa ruokaa, mutta tietenkin enemmän kuin minä.

Kiiski toteaa, että ei tahdo luoda itselleen ”spartalaista elämäntyyliä”, vaan herkut edelleen kuuluvat arkeen – mutta pienissä määrin.

– Laskiaisena söin puolikkaan laskiaispullan ja se oli lounaani, sillä enempää vatsani ei pysty vetämään.

Jo ennen leikkausta Sanna Kiiski oli tottunut lenkkeilemään koiransa David Bowien kanssa, mutta liian ripeä kävely sai Kiisken hengästymään.­

Kiiski kertoo puhuneensa asioista avoimesti myös lapsilleen, ja nämä tietävät äidin käyneen leikkauksessa. Syömishäiriötään Kiiski ei ole koskaan yrittänyt lapsiltaan peitellä.

– Olen puhunut heille vahvasti siitä, että leikkaus ei ole ainoastaan auttanut minua fyysisesti vaan myös psyykkisesti, sillä mieleni on ollut väsynyt.

Kiiski tiedostaa, että hänellä on taipumusta addiktioihin ja että ahmimisen loputtua tilalle voi tulla jokin muu addiktio.

– Toivon, että addiktioni pysyvät hallinnassa. Tällä hetkellä kaikki on hyvin.

Sanna Kiisken meikki ja hiukset: Jaanika Leino, @janelymua

Mahalaukun kavennusleikkaus

Mahalaukun kavennusleikkauksessa mahalaukusta poistetaan runko-osa. Leikkaus vähentää näläntunnetta ja ruokahalu laskee, sillä mahalaukusta poistetaan greliini-nimistä nälkähormonia tuottava alue.

Leikkauksessa mahalaukun tilavuus pienenee merkittävästi noin 2000 millilitrasta 100–150 millilitraan, joten kylläisyydentunne tulee jo pienestä määrästä ruokaa.

Leikkaus ei vaikuta ravintoaineiden imeytymiseen. Mahalaukku voi venyä, mikäli annoskokoja ei pidä tarpeeksi pieninä.

Leikkaus yksistään ei myöskään takaa laihtumista, sillä leikkauksen lisäksi pitää noudattaa terveellisiä elintapoja.

Lähteet: terveyskyla.fi ja eiransairaala.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?